Fem underskattade resmål i Norra Sverige

7. May 2020
by Dag Christian Holm

När det gäller COVID-19 är framtiden fortfarande ovisst. Med fortsatta reserestriktioner, inställda flyg och gränskontroller så blir det mer troligt att sommarsemestern 2020 kommer att ske inom Norden. I en miniserie har vi tagit fram underskattade resmål som vi anser bör lyftas upp mer! Denna serie börjar med resmål i Norra Sverige.

En semester i Sverige kan ibland kännas underskattat, men det är viktigt att inte glömma bort att det finns otroligt många pärlor att upptäcka. Vi har valt ut ett axplock av dessa pärlor.

Besök den bäst bevarade traditionella kyrkstaden i Norra Skandinavien – Gammelstad Kyrkstad Luleå, Norrbotten.

Gammelstads Kyrkstad ligger strax utanför Luleå, och är ett av Sveriges 15 UNESCO världsarv. På denna plats grundades Luleå, och det var stadens centrum ända fram till 1600-talet. Bland annat finns det Sveriges största senmedeltida kyrka som dessutom fortfarande är i bruk, samt över 400 kyrkstugor som är välbevarade i området.

Foto: Susanne Lindholm

Se våra bästa hotell i Luleå här

Sol och Bad - Pite Havsbad, Norrbotten.

Vi alla har hört om att Sveriges bästa sandstränder ligger i de sydvästligaste delarna av landet. Pite havsbad är ett bevis på att det inte vara så. Denna kilometerlånga finkorniga sandstranden är ett utmärkt val för barnfamiljer. De stora sanddynerna fångar upp det varma ytvattnet, vilket gör att badtemperaturerna ofta är bland Sveriges högsta. Solen skiner 23 timmar per dygn i juli, vilket är nästan tio timmar längre än i Gran Canaria. Tillåter inte vädret detta, så finns det över 40 aktiviteter i området såsom äventyrsbad, lekland, spa, tivoli och golfbana – perfekt för barnfamiljer.

Foto: Pitehavsbad

Se våra bästa hotell i Piteå här

Kultur och kulinarisk upplevelse - Umeå, Västerbotten.

Umeå är en stad som har ryckt upp sig ordentligt efter att ha varit nämnd Europas kulturhuvudstad i 2014. Det finns fortfarande ett rikt kulturliv med konst, teater, dans och en musikscen. Från Guitars – The Museum, som har en av världens största privatägda samlingar av gitarrer, till en av landets scener för internationell samtidskonst, Bildmuseet. Dessutom är det en fantastiskt matstad, med restauranger såsom Gotthards Krog och Harlequin by Hunger och Törst som är två av de sju restauranger i Umeå som finns med på

WhiteGuides lista

.

Foto: VisitUmeå.

Se våra bästa hotell i Umeå här

Besök den norrländska skärgården - Ulvön, Örnsköldsvik.

Ulvön är beläget cirka 30 km söder om Örnsköldsvik, och båtturerna hit tar mellan 1.5 – 2 timmar. En gång i tiden var detta Norrlands största fiskeläge, och ön går oftast vid namnet

”Bottenhavets pärla”

. Ulvön är främst förknippad med surströmming och surströmmings tillverkningen, men man behöver inte tycka om surströmming för att trivas här! De ikoniska röda fiskebodarna ligger på rad längs vattnet och på huvudgatan finns det mysiga caféer, små butiker och museum. Ulvöns träkapell från 1600-talet är ett av Norrlandskustens äldsta kapell med fina vägg och takmålningar. På södra Ulvön finns det dessutom väldigt fina badvikar.

Foto: Ulvobyn

Se våra bästa i Örnsköldsvik här

Upplev Älgsafari - Bergslagen

I år kan det vara läge att byta ut den planerade safarin i Afrika mot en annorlunda svensk safariupplevelse. Bergslagen räknas som ett av Sveriges vilt tätaste områden, där älgen lever i sin naturliga miljö. Åker du på safari, så är du garanterad att möta den älgen i sitt vilda tillstånd. Vanligtvis anordnas älgsafarin från maj-september och tillsammans med en kunnig lokal guide.

Klicka här för att se vilka företag som erbjuder älgsafari

.

 Utöver detta är det en perfekt plats för att njuta av utomhusaktiviteter, såsom kanot/kajakturer samt vandringsturer.

Foto: Jan Nordström Vi är medvetna om att det finns många fler platser som bör lyftas upp. Tycker du att vi har missat någon plats på vår lista? Dela gärna med dig i kommentarfältet!

More from BusinessClass.com