”From Farm to Plane”- Singapore Airlines erbjuder mer lokalproducerat ombord

12. May 2019
by BusinessClass

From Farm to Plane är ett koncept där Singapore Airlines förbinder sig att använda mer hållbara och lokalt producerade ingredienser i mat och dryck ombord. Snart kommer ett danskt tillskott, en specialtillverkad ost från det lilla gårdsmejeriet Sønderhaven i Nordjylland. Singapore Airlines arbetar också med att kunna erbjuda svenska råvaror och produkter till sina passagerare.

Lokala råvaror och unika smakupplevelser av högsta kvalitet, det är huvudingredienserna i det nordiska köket – det har man tagit fast på hos världens mest prisbelönta flygbolag Singapore Airlines. Singapore Airlines vill erbjuda sina passagerare råvaror som stödjer lokala livsmedelsproducenter – samtidigt som de vill garantera en reseupplevelse av högsta kvalitet för passagerarna. Konceptet heter From Farm to Plane. På Singapore Airlines ser man fram emot att erbjuda passagerarna de specialtillverkade produkterna med fokus på hållbarhet och snart kommer en dansk ost från det lilla gårdsmejeriet Sønderhaven. "Vi vill gärna ge våra passagerare möjlighet att uppleva, smaka och prova nya produkter. Framförallt från producenter som fokuserar på hållbarhet. Vi har gott om fantastiska råvaror och många små producenter som levererar smakupplevelser av högsta kvalitet här i Norden och den här gången har vi har valt att samarbeta med Sønderhaven eftersom vi vill erbjuda resenärer en unik ost som de inte kan äta någon annanstans.", säger Allan Hoffery, Sales and Communications Manager hos Singapore Airlines i Norden. Singapore Airlines undersöker i dagsläget möjligheten att kunna erbjuda även svenska råvaror och produkter till sina passagerare, som ett naturligt nästa steg i “From Farm to Plane”.

Autenticitet och 100 procent spårbarhet

Sønderhavens gårdsmejeri är det enda i Danmark som har både mejeri- och mjölkkor på samma ställe. Det ger Sønderhavens ost och smör en unik och autentisk smak - och det garanterar 100% spårbarhet. "Hos oss finns korna på ena sidan och mejeriet på andra sidan av gården. Därför behöver inte mjölken transporteras i tankbilar vilket innebär att våra produkter har sin egen smak och doft samt att det blir mindre koldioxidutsläpp. Vi kan även spåra hela processen från fodrets ursprung och gräset på fältet till den färdiga osten och smöret," förklarar Preben Ørum. Den unika smaken och spårbarheten för hela processen var viktiga faktorer för Singapore Airlines. "Samarbetet med Sønderhaven är ett exempel på ett av våra initiativ i vårt globala koncept From farm to Plane - där vi både använder och samarbetar med lokala producenter för att kunna erbjuder resenärer autentiska och hållbara matupplevelser av världsklass," Säger Allan Hoffery.

Särskilda önskemål och krav ombord

Den specialtillverkade osten från Sønderhaven kommer att utvecklas utifrån önskemål från flygbolagets passagerare. Samtidigt måste flygbolaget även ta hänsyn till de krav som finns när det gäller hantering och servering av mat ombord. "Det är viktigt att vi producerar en ost som är lätt att hantera för flygplanets personal. Det måste till exempel vara en ost som inte är för hård, så att den kan hanteras med knivar som är tillåtna på ett flygplan," säger Preben Ørum och tillägger: "Här är det en fördel för oss att vi är litet företag så att vi kan utveckla och tillverka specialprodukter på beställning. Vi är anpassningsbara och flexibla och behöver inte gå igenom en stor byråkrati eller produktionsapparat. Vi bestämmer vad vi vill göra, och så gör vi det." Sønderhaven Gårdmejeri bygger på visionen att producera äkta mat med rättvisa, ärlighet och respekt för naturen. Detta har lett till uppmärksamhet bland gourmetrestauranger och har bland annat resulterat i att de tidigare har levererar smör till den danska tvåstjärniga Michelinrestaurangen Noma. Den skräddarsydda osten kommer att finnas i Business Class på alla Singapore Airlines flygningar från Köpenhamn från november 2019.

   

More from BusinessClass.com