Exklusivt: En första titt i nya Airbus A350 XWB

15. Aug 2014
by Jacob

Airbus nyaste passagerarflygplan heter Airbus A350 och räknas generellt som Airbus motsvarighet till Boeings populära Dreamliner. Både SAS och Finnair har beställt Airbus A350 för sina långlinjer. BusinessClass.se fick en unik möjlighet att titta ombord med guidning av Airbus egen personal.

Airbus gör just nu en kombinerad test- och PR-turné med sin Airbus A350. En chans att visa upp det nya flygplanet samtidigt som Airbus själva får möjlighet att testa tekniken i olika situationer, i olika klimat och världsdelar, för att förhoppningsvis upptäcka eventuella barnsjukdomar innan flygplanet sätts i kommersiell trafik. Turnén påbörjades i Toulouse den 24 juli och efter stopp i bl.a. Johannesburg, Singapore, Sydney och Sao Paulo avslutades den i Helsingfors där flygplanet välkomnades med vattensalut. Finnair blir först i Europa att flyga med Airbus A350 (därav besöket i Helsingfors) medan det allra första flygplanet kommer levereras till Qatar Airways någon gång under hösten 2014. SAS väntas få sitt första Airbus A350 år 2018.

Airbus A350 välkomnas med vattensalut i Helsingfors

Airbus A350 XWB - Extra Wide Body

Det officiella namnet på flygplanet är A350 XWB där XWB står för Extra Wide Body - en extra bred flygplanskropp. Medan många flygbolag har åtta stolar i bredd i ekonomiklass går det på Airbus A350 att placera nio stolar i bredd utan att det påvekar stolsbredden och det utrymme varje passagerare får. Utifrån sett ser Airbus A350 ganska mycket ut som Boeings 787 Dreamliner, flygplanskroppen känns dock något "bulligare" medan Boeing 787 är smalare. Detta matchar väl den officiella informationen från Airbus om att flygplanet både är högre och bredare.

Airbus A350 XWB med sina utmärkande "sharklets" Något som är svårt att missa är flygplanets "sharklets" som finns längst ut på vingarna. Vingen är längst ut böjd uppåt vilket man gör för att förbättra flygplanets effektivitet och bränsleförbrukning. "Sharklet" är Airbus egen variant av denna konstruktion som är lite mjukare i sin design medan exempelvis Boeing har en mycket spetsigare version. Airbus A350 XWB finns i tre versioner - A350-800, A350-900 och A350-1000. I en normal kabinkonfiguration med två kabinklasser rymmer de olika modellerna 276, 315 resp 369 stolar.

Ett både tystare och mer bränslesnålt flygplan

En stor del av flygplanskroppen är gjord av kompositmaterial tillsammans med titanium och aluminium. Den speciella och ganska avancerade kombinationen av olika material gör att flygplanet är lättare och drar mindre bränsle. Airbus A350 XWB drar ungefär 25 procent mindre bränsle än en Boeing 777 och 6 procent mindre än en Boeing 787 enligt Airbus. Den nya konstruktionen gör också flygplanet betydligt tystare än motsvarande äldre flygplan, något som också varit mycket påtagligt på Airbus nästsista flygplanstyp Airbus A380.

Interiören på Airbus A350

Interiören ser inte märkbart annorlunda ut än exempelvis kabinen i en Airbus A380. Vissa småjusteringar har dock gjorts för att förbättra komforten och för att bättre nyttja utrymmet ombord. I övrigt känns flygplanet mycket fräscht och modernt. Interiören i testplanet är givetvis en prototyp från Airbus och därefter är det upp till varje flygbolag att bestämma vilka stolar man vill ha och hur interiören i kabinerna ska se ut, något som sköts av andra företag. SAS har exempelvis valt en stol i business class från Thompson Aero Seating medan Finnair valt en stol från Zodiac till sin business class.

Interiören på Airbus A350 Airbus står dock för grundstrukturen ombord vilket även inkluderar exempelvis den grundläggande tekniken för underhållningssystemet. Ett testunderhållningssystem fanns installerat i testplanet och där kunde vi hitta både avancerade flygkartor och tre olika kameror - två placerade vid cockpit och en längst bak uppe på flygplanets fena.

Underhållningssystemet med olika kameror Airbus A350 XWB har även ett avancerat ljussystem i kabinen som demonstrerades ombord, ett av de mest avancerade vi sett så här långt och som öppnar många möjligheter för att skapa olika effekter och sinnesstämningar. Exempelvis Finnair har valt att nyttja detta ordentligt med sitt Space Alice-koncept.

Mer plats för handbagaget och fler elektroniska displayer

En mycket positiv nyhet är att bagagehyllorna för handbagaget har fått en ny design och är betydligt större än tidigare. Dessa är nu nästan helt fyrkantiga och är konstruerade så att flera godkända kabinväskor ska få plats i bredd.

Bra förvaring för handbagage En annan kul detalj som vi upptäckte var det stora antal elektroniska displayer i taket. På Airbus A350 har Airbus valt att ta bort de traditionella skyltarna för säkerhetsbältet, som normalt lyses upp av en lampa, och ersätta dessa med en elektronisk display. Ansvarig på Airbus berättade för oss att det framförallt gjorts av praktiska skäl, elektroniska displayer är enklare att underhålla och har längre livstid, men potentiellt skulle det kunna innebära att varje flygbolag kan designa sina egna skyltar i taket.

Elektroniska displayer i taket

Ytterligare några bilder från Airbus A350 XWB

Observera att stolarna inte är kopplade till något särskilt flygbolag och att den exakta interiören hos exempelvis SAS, Finnair och Qatar Airways kommer se lite annorlunda ut. Ombord fanns även ett stort antal testinstrument, mitt i ekonomiklasskabinen fanns som exempel ett stort bord med ungefär samma instrument som man finner i cockpit där allt mättes och kontrollerades under testflygningarna.

Finnair blir först i Europa med Airbus A350

Finnair och Finavia välkomnar Airbus A350 till Helsingfors

Kabinen i economy class

Kabinen i business class

Häftiga belysningseffekter

Underhållningssystemet på Airbus A350

Moderna toaletter ombord

Galleyt i business class

Cockpit på Airbus A350

Testbordet mitt i flygplanet

More from BusinessClass.com