En första titt på Air France nya långdistansstolar

27. Jun 2014
by Jacob

Under vintern och våren har Air France successivt offentliggjort sina nya långdistansstolar. Det började med economy och premium economy i höstas och kulminerade i den nya förstaklassviten under senvåren. I dagarna finns de nya stolarna att se och testa på en exklusiv expo i New York, vi satte därför kurs västerut för att bilda oss en egen uppfattning om vad som väntar.

"Best and Beyond" är ledordet för de de nya stolarna, och det handlar helt klart om uppgradering. Air France har satt som mål att bli en av tre främsta flygbolagen i världen när det gäller de produkter de erbjuder, och förstås inte minst när det kommer till premiumkabinerna. Det handlar dessutom inte bara om hårdvaran utan även om kundservice och bemötande, 13.000 anställda kommer närmsta tiden få ytterligare serviceträning. Totalt investerar Air France en miljard Euro i uppgradering av sina långdistansflygplan, vilket motsvarar över 9 miljarder svenska kronor. Det första flygplanet med de nya stolarna kommer sättas i trafik i slutet på juni, det är en Boeing 777-200 som trafikerar linjen Paris-New York. Air France nya första klass lanseras först i september, med linjen Paris-Singapore-Jakarta som premiärlinje.

Första klass - La Première

Vi börjar med det bästa - den nya förstaklassviten. Nya La Première består endast av en rad, fyra sviter i en 1-2-1-konfiguration, detta till skillnad från de nuvarande Boeing 777-300-flygplanen som normalt har två rader och åtta sviter. Med en 1-2-1 konfiguration och två mittgångar har alla passagerare givetvis direkt tillträde till mittgången utan att behöva passera någon annan passagerare.

Air France nya första klass La Première Framför varje stol finns en 24-tumsskärm med HD-upplösning och touch screen. Detta är en stor förbättring mot dagens produkt där skärmen finns placerad i armstödet och är avsevärt mindre i storlek. Vid sidan av stolen finns hylla för tidningar och magasin, en låda för förvaring av personliga tillhörigheter samt bordet som går att fälla fram. Precis som i nuvarande stol verkar det även finnas en låda under ottomanen där man kan förvara sina skor under flygningen.

Air France nya första klass La Première Den kanske största förändringen är att man placerat tjocka gardiner vid varje svit som dras för inför natten och därmed skapar total avskildhet från kabinen och övriga passagerare. Ett unikt koncept i industrin som Air France är först med. Den nuvarande La Première-stolen är helt öppen med ganska liten avskärmning från övriga kabinen. Det trevliga med denna lösning är att man med en enkel manöver kan gå från en helt öppen och luftig kabinatmosfär till total avskildhet. Framför stolen finns en ottoman som kan användas som besöksstol, exempelvis om man har en medresenär och vill äta tillsammans. Annars fungerar ottomanen som fotstöd. En stor del av den nya kabinen är skapad i läder, såväl kabinväggarna och gardinomtagen som huvudstödet och armstöden.

Air France nya första klass La Première

Business Class - Affaires

Den nya businessclasstolen, Affaires, har en helt ny design som blir helt horisontellt platt i fällt läge och med en 1-2-1 kabinkonfiguration (jämfört med dagens 2-3-2) som gör att alla passagerare direkt kan nå mittgången utan att behöva kliva över andra passagerare. Stolsdesignen är uppbyggd kring en cirkelformad vägg som ska skapa en ordentlig avskildhet från övriga passagerare. Fördelen med en 1-2-1 konfiguration är även att det finns bra säten både för de som har resesällskap och vill sitta tillsammans och för de som reser ensamma och vill ha avskildhet. Stolsdesignen är inte helt olik den som exempelvis

Cathay Pacific

och Delta valt för sina senaste businessclassprodukter. Cathay Pacific är faktiskt förlagan, men Air France produktchef nämner för BusinessClass.se att Air France har köpt fler tillval i modellen och att den därför är mer avancerad.

Air France nya business class Affaires Själva stolen är klädd i mörkblått läder medan resten av stolskonstruktionen går i vitt med detaljer i rött. En modernare och lite färgstarkare färgkombination än

dagens businessclasskabin

som går i vitt, grått och brunt.

Air France nya business class Affaires Framför stolen finns en touch screen-skärm på 16 tum med hög upplösning, en avsevärt större skärm än den på 10,4 tum som finns idag. Föredrar man att använda en fjärrkontroll för att navigera genom underhållningssystemet finns även där en ny variant som även den är touch screen. Dessutom finns vid stolen USB-uttag och eluttag och hörlurarna förvaras i ett litet skåp där det även finns plats för personliga tillhörigheter.

Premium Economy

År 2009 lanserade Air France sin fjärde kabinklass - premium economy. Air France är generellt nöjda med utvecklingen av sin nyaste produkt, under de fem år som gått har 3 miljoner passagerare flugit i premium economy. Den nya premium economy-stolen har en ny design med exempelvis ett större bord än tidigare, eluttag samt USB-uttag. Generellt erbjuder premium economy 40 procent mer utrymme än vanlig ekonomiklass. Stolen är samma modell som exempelvis Aeroflot erbjuder i sin nya premium economy, Comfort Class. Du kan läsa vårt test av denna stol på en flygning mellan New York och Moskva i

denna artikel

. Det intressanta med modellen är att stolsryggen inte fälls bakåt när det är dags att fälla stolen inför natten, istället åker stolsdynan framåt. Den vänstra stolen på bilden nedan ger en fingervisning hur det fungerar. Det positiva med detta är personen bakom aldrig behöver besväras om stolen framför är fälld.

Air France nya premium economy Nya premium economy kommer också med HD-skärmar som är större än tidigare, 12 tum nu mot tidigare 10 tum. Med det nya underhållningssystemet från Panasonic får man menyn på 12 olika språk samt över 1000 timmar underhållning.

Air France nya premium economy Totalt kommer 1100 premium economy-säten installeras på 44 flygplan av typen Boeing 777 mellan juni 2014 och juli 2016.

Economy Class

Det är framförallt två nyheter som kommer i ekonomiklass - stolarna har drygt 1 tum mer benutrymme än tidigare och har dessutom utrustats med HD-skärmar, som även dessa är större än tidigare. Anledningen till att man kunnat klämma fram ytterligare lite mer benutrymme är att stolen har en något annorlunda konstruktion och att man även flyttat om exempelvis stolsfickan. Stolen har även ett bredare bord än tidigare och har utrustats med en huvudstöd som är reglerbart, kanterna kan fällas fram och därmed ge bättre huvudstöd. I ekonomiklass får man även en fleecefilt, hörlurar (som man hänger på en praktisk hängare ovanför skärmen) samt en ögonmask. Och fortsatt får man gratis champagne i ekonomiklass.

Air France nya economy class I ekonomiklass får man även en fleecefilt, hörlurar (som man hänger på en praktisk hängare ovanför skärmen) samt en ögonmask. Och fortsatt får man gratis champagne i ekonomiklass.Precis som i övriga klasser finns ett helt nytt underhållningssystem från Panasonic med meny på 12 språk och över 1000 timmar underhållning. Skärmen är numera 9 tum mot tidigare 6-8 tum och skärmen har touch screen-funktionalitet. I ekonomiklass finns numera dessutom både eluttag och USB-uttag, två eluttag per tre stolar.

Air France nya economy class Precis som i övriga klasser finns ett helt nytt underhållningssystem från Panasonic med meny på 12 språk och över 1000 timmar underhållning. Skärmen är numera 9 tum mot tidigare 6-8 tum och skärmen har touch screen-funktionalitet. I ekonomiklass finns numera dessutom både eluttag och USB-uttag, två eluttag per tre stolar.

Air France nya underhållningssystem

Vad tycker BusinessClass?

Nytt och fräscht i det mesta, framförallt det nya underhållningssystemet är riktigt läckert. Den har exempelvis en chat-funktion så man kan chatta med andra passagerare via skärmen. Systemet fungerar i stort likadant i alla fyra klasser även om menyerna blir mindre och något mer komprimerade i ekonomiklass och premium economy än i business och första klass. HD-upplösningen fungerar även den mycket bra i alla klasser. Benutrymmet i ekonomiklass kändes helt okej. Jag prövade att fälla stolen framför maximalt och jag som normallång kände mig inte besvärad. Premium economy-stolen hade jag testat tidigare. Modellen är annorlunda än traditionella stolar, jag skulle instinktivt tro att den går att fälla något mindre än traditionella premium economy-stolar hos vissa konkurrenter, dvs den faktiska vinkel man får ut när stolen är maximalt nedfälld. Dock är stolen mycket bekväm och hyfsat bred. Att man även kan fälla upp nederdelen av stolen gör att man får en ganska vettig viloposition för att vara ekonomiklass. Nya business class och första klass är förstås kronjuvelerna, dessa kommer vi titta mer på i separata artiklar. Då får du även ett smakprov på hur det nya porslinet kommer se ut i business class och första klass när det rullas ut i början på 2015.

More from BusinessClass.com