En förhandstitt på den kommande nya terminalen 4 på Changi i Singapore

9. Sep 2017
by BusinessClass

Den nya delen av Changiflygplatsen i Singapore är planerad att öppna den 31 oktober, det vill säga om bara några veckor, berättar flygplatsen i ett pressmeddelande.

Det har man beslutat efter att ha genomfört en rad olika användartest. Test som fungerade så bra att det nu bara är småjusteringar kvar Innan man kan öppna för de resande. Det handlar om att man kommer flytta nio av flygplatsens nuvarande kunder till den nya terminalen. Närmare bestämt är det flygbolagen inom AirAsia-gruppen (fyra separata bolag), Cathay Pacific, Cebu Pacific Air, Korean Air, Spring Airlines och Vietnam Airlines som får tillgång til den nya terminalen från sist i oktober. Den nya terminalen gör att flygplatsen utökar sin kapacitet med ungefär 16 miljoner passagerare per år och kommer ha en samlad passagerarkapacitet på 82 miljoner passagerare efter att terminalen har öppnat.

FAST - ett nytt koncept

Den nya terminalen ska ge de resande en ny reseupplevelse säger man i pressmeddelandet. Både urvalet av butiker och restauranger och inte minst hur man använder teknologin kommer kännas annorlunda. Begreppet kallas för FAST - Fast and Seamless Travel. Man kommer använda olika system för att ge de resande större frihet, som att använda ansiktsigenkänningsteknik så att man kan checka in till flyget även om disken inte är bemannad med personal ännu.

T4 kommer ha totalt hela 225.000 nya kvadratmeter, inkluderande själva terminalen, parkeringskällarna och taxiområdet utanför terminalen. Terminalen tog tre år att bygga och jämfört med Changis terminal 3 är den lite mindre i kapacitet.

Unikt design

Terminalens designprofil är modern och fräsch. Man har arbetat med att få in ljus och rymd i byggnaden genom att få maximal takhöjd, och så har man satt en gräns för hur höga butiker och andra funktioner i byggnaden får vara. Resultatet är luftigt. Terminalens mittpunkt är det som kallas för The Central Galleria som avdelar den publika avdelningen från transitområdet,

Terminalens designprofil är baserad på en symmetrisk linje med rötter i orkideens sätt att växa på. Det märker man överallt i terminalen. Det känns ljust, asiatiskt och på sina ställen klassiskt - som en orkide. Lite som ett boutiquehotell men översatt till större skala. Man har arbetat med att få in ljus via stora glaspartier i taket, och det är inte bara trevligt för de resande. Nej det finns också över 180 träd i terminalen med bland annat en lång rad fikusträd som avskiljer det område där man boardar sitt flyg mot de allmänna utrymmena.

Kultur och teknologi

Man använder ny LED-belysning för att skapa nya spännande ljussättningar i terminalen. Ljusen kommer ändras under dagen för att skapa nya stämningar och laserliknande fenomen.

Lounger

Nio flygbolag kommer använda nya T4 på Changi. Det kommer finnas två nya lounger: Cathay Pacifics lounge för First och Business men också loungen Blossom – SATS & Plaza Premium Lounge (Blossom Lounge) som kommer vara en lounge man kan betala för att använda. Bägge lounger kommer befinna sig på nivån 2M.

Shopping

T4 på Changi kommer ha över 80 butiker och ställen där man kan äta och dricka. Det handlar om "det vanliga" urvalet av taxfree-produkter men också en del typiska Singaporealternativ.

För att visa upp vad Singapore kan bjuda på kommer "The Heritage Zone" att vara området där de resande kan känna på hur Singapore är - även om de bara passerar flygplatsen på sin resa.

More from BusinessClass.com