En Airbus A380 utöver det vanliga

16. May 2020
by Dag Christian Holm

För några veckor sedan skrev vi om flygbolag som erbjuder First Class ombord på sina Airbus A380. Bland annat nämnde vi om det portugisiska wetlease- flygbolaget Hi Fly, som använder en A380-maskin som tidigare tillhörde Singapore Airlines. Detta flygbolaget valde att behålla den gamla interiören. Vi har tittat närmare på detta unika flygplan.

I 2018 köpte Hi Fly sin första Airbus A380, som tidigare ingick i Singapore Airlines flygplansflotta. Flygbolaget valde att behålla interiören med 12 First Class sviter, 60 Business Class säten och 399 Economy Class säten av kostnadsskäl. Den här maskinen flög bland annat åt Norwegian, då flygbolaget hade problem med sina Boeing 787 Dreamliner. De flög bland annat T/R mellan New York JFK och London Gatwick, Stockholm och Oslo Gardemoen. Enligt vår kännedom så användes inte sviterna när flygplanet flög för Norwegian. Enligt Flightradar24 har flygplanet inte varit uppe i luften sedan 22 februari i år, då den flög från Paris till Beja (BYJ) i Portugal. Detta var tidigare en militärflygplats, och det här flygplanet är baserat eftersom det är den enda flygplatsen i Portugal som kan ta emot jätten A380. Innan den flygningen hade planet gjort två resor från Paris via Hanoi till Wuhan i Kina. Som wetlease-flygbolag innebär det att Hi Fly ställer upp med sin egen flygpersonal. Vanligtvis betyder wetlease att resenärer kan förvänta sig en sämre produkt än de ursprungligen betalat för. Men i speciella situationer, såsom askmolm som ställer till problem eller i krissituationer som nu, är det oftast viktigast att anlända till sin slutdestination. Då kanske man måste acceptera en sämre inflight upplevelse eller något trängre benplats. Reser man däremot i Hi Flys A380 kan en sådan resesituation gynna passageraren, speciellt om man har turen att bli uppgraderad.

Norwegian Premium Class Boeing 787 Dreamliner Hoppet från Nowegians Premium Economy till Singapore Airlines Business Class säten är definitivt till resenärens fördel.

Hi Flys First Class är ännu en nivå högre i komfort. De 12 sviterna erbjuder mer avskildhet än van man vanligtvis kan förvänta sig i Business Class. Sviterna har dörrar som kan stängas. Reser man som ett par är de två sätena i mitten ett utmärkt val, eftersom det finns en skiljevägg mellan sviterna som kan öppnas så att man får till en dubbelsäng.

Flygets Economy Class är belägen i den bakre delen av det övre däcket, samt fyller den mesta delen av huvuddäck. First Class ligger främst på huvuddäck och Business Class sätena finns på övre däck.

Airbus A380 är ett plan som är på väg ut av marknaden, eftersom driftskostnaden är hög och antalet destinationer som kan hantera flygplanet är något begränsat på grund av dess storlek. Hurvida Hi Fly önskar att överta mer pensionerade A380 är inte känt. I rådande stund är framtiden för flygbranschen oklar. Nyligen har rapporter kommit från flygbolag, såsom Austrian Airlines och Lufthansa, som önskar att minska sin flygplansflotta för att skapa en mer effektiv verksamhet. Detta kan möjligtvis betyda en tyngre satsning för flygbolag, såsom Hi Fly, att investera i A380 - eller det motsatta vilket är skrothögen.

Har du flugit med Hi Flys A380s? Dela gärna din upplevelse i vårt forum.

Hi Fly har en mycket informativ och otroligt bra hemsida som väl är värt ett besök. Här hittar du mer information om deras A380 och resten av flygplansflottan.

 

More from BusinessClass.com