Efterlängtad uppgradering i Addis Abeba

11. Sep 2020
by Dag Christian Holm

Ethiopian Airlines har ett fotfäste i Skandinavien med sina flygningar från Oslo via Stockholm till Addis Abeba, och vidare till andra destinationer. Bole International Airport har länge varit redo för en uppgradering, och nu är äntligen en ny terminal på plats. Resenärer kan njuta av en smidigare resa och ett bättre erbjudande på flygplatsen.

Den etiopiska rutten från Oslo och Stockholm är populär bland resande till Etiopien och vidare till destinationer såsom Kenya, Tanzania och Zanzibar. Sydafrika och Seychellerna rankas också högt på listan över destinationer. Oavsett destination, måste man mellanlanda via Etiopiens huvudstad Addis Abeba och Bole International Airport. Hittills har flygplatsen inte varit mycket att skryta för när det gäller smidighet och erbjudanden, och många passagerare har förmodligen kommit med sina tankar om att ett så bra flygbolag använder en oförtjänt dålig flygplats. Nu är den nya terminalen invigd, och det kommer att förbättra reseupplevelse under de kommande åren rejält.

För resenärer i Business Class eller med Star Alliance-guldkort kommer den nya terminalen att erbjuda en avsevärt bättre upplevelse. Loungen är över 5 000 kvm stor och omfattar faciliteter som duschar, möjligheten till massage och ett stort utbud av mat, drycker och sittplatser. Den unika kaffeceremonin från tidigare lounge fortsätter, och detta ger en intressant möjlighet för att testa kaffe, som sägs ha sitt ursprung i just Etiopien. Utöver Ethiopian Airlines lounge erbjuder den nya terminalen även rymliga nya områden vid gaten, rulltrappor, panoramahissar och nya områden för shopping och service. Tre nya gater med ombordstigning direkt från terminalen och tio nya platser för fjärrparkering finns också, vilket gör flygplatsen bättre utrustad för att hantera de omkring 22 miljoner passagerare per år. Resenärer som startar eller avslutar sin resa i Addis Abeba kommer att ha nytta av nya rymliga områden för incheckning med 60 incheckningsdiskar och 30 självbetjäningskontrollstationer. Gränskontrollen har fått en kraftig ökning som förkortar väntetiden rejält. Vid ankomsten finns det 32 restriktioner för passkontroll, och 16 när man lämnar landet.

I dessa COVID-19 tider konstaterar vi att detta är den första flygplatsen som expanderar med en ny terminal efter pandemiutbrottet. I ett steg att förhindra smittspridning så har flygplatsen har installerat ett antal temperaturskannrar som kontrollerar om resenärer har feber.

 Ta en titt på den här filmen, som presenterar terminalen.