Det lyxigaste flygindustrin kan erbjuda? En test av Emirates svit i första klass

25. Jun 2011
by Jacob

Tänk dig att få sitta i ett flygplan, inte bara i en stol utan i en svit med dörrar som går att stänga. Sviten är i guld och marmor, den har ett komplett belysningssystem, en 23-tums TV, en inbyggd minibar, och till och med en telefon som man kan ringa flygvärdinnorna med för att beställa drinkar. När det sedan är läggdags fälls stolen till en avlång säng med lakan och täcke. Du byter om till pyjamas och fräschar upp dig med innehållet i Bvlgari necessären innan stjärnhimlen i kabinen tänds. Detta är inte en fantasi utan vad man faktiskt får om flyger Emirates i första klass, något som Jacob på BusinessClass.se har haft det stora nöjet att få göra.

Text och bilder: Jacob Molin

Emirates

Emirates är det Dubai-baserade flygbolag som länge gjort sig känt för att sticka ut med nya innovativa och närmast kontroversiella idéer. Det är ett flygbolag som folk tenderar att ha en åsikt om, man antingen älskar det eller irriterar sig på det. Emirates flyger till i stort sätt samtliga kontinenter och var också ett av de flygbolag som först köpte in superflygplanet Airbus A380. Flygresan med Emirates påbörjades egentligen i Seoul där jag lyckades hitta en fantastiskt prisvärd första klass biljett med start i Sydkorea. Efter två flygningar via Hong Kong hoppade jag slutligen på Emirates i Singapore för den sista flygningen mellan Singapore och Colombo, en flygresa på drygt fyra timmar.

Emirates Loungen, Singapore

Det blev givetvis ett besök i Emirates loungen innan avgång. Jag anlände till Singapore med United Airlines från Hong Kong och hade egentligen inte mycket mer än en timme mellan flygen. Men då flyget från Hong Kong var tidigt och transfern mellan terminal 3 och terminal 1 gick snabbt fanns det gott om tid att titta runt ordentligt. Emirates driver ett antal mycket snygga lounger med en klar känsla av exklusivitet. Med undantag för Dubai är de flesta lounger delade första klass och business class lounger, men de känns tveklöst mer första klass än business class. Loungen i Singapore kändes dock något steril, eller så var det bara att den stack ut från terminalen i övrigt som börjar kännas sliten efter att ha hängt med några år nu.

Utbudet av mat och dryck i loungen var imponerande. I buffén fanns flera typer av varm mat, soppa, smörgåsar och annat tilltugg. På ett stort runt bord fanns dessutom färsk frukt och många olika ostar och desserter. Det är nästan grymt att ha tillträde till en lounge som denna när man vet att man bör spara plats i magen till maten ombord på planet, allt såg dessutom mycket aptitligt ut. Utbudet av drycker var definitivt inte heller dåligt, förutom champagne för självservering fanns flera sorters vin och sprit, öl, kaffe och andra alkoholfria drycker.

Dessertbordet blev dock för svårt att motstå så det fick bli en tiramisu dessert tillsammans med ett glas champagne. Jag passade även på att kolla mailen, i loungen fanns flera internetdatorer.

Vägen till himmelen…

Som vanligt i Singapore skedde säkerhetskontrollen vid gaten. De flesta passagerare hade redan passerat och satt nu i vänterummet, så det hela gick snabbt. Kort därefter startade ombordstigningen och som första klass passagerare kunde jag givetvis gå ombord omedelbart. Det var många år sedan jag var så spänd på att gå ombord på ett flygplan som just denna kväll.

Jag blev varmt välkomnad vid den främre dörren och eskorterad till min sittplats 02K. Första intrycket av första klass kabinen var överväldigande. Jag hade sett många foton på kabinen innan, men att vara där själv var ändå en helt annan sak. Hela inredningen är gjord av något som ser ut som marmor och allt verkligen skiner när man kommer ombord. Det är svårt att inte bli imponerad.

Första klass kabinen på Boeing 777-300ER (B77W) har endast två rader med en 1-2-1 konfiguration, vilket innebär åtta stolar totalt. Det finns inga hatthyllor i första klass kabinen vilket skapar en stor rymd och gör att kabinen känns mycket större än den faktiskt är. Eftersom avgången till Colombo var vid midnatt var det kolsvart utomhus och alla ljuseffekter i kabinen gav ett mycket bra första intryck. Precis efter jag intagit stolen som skulle bli mitt hem för de närmsta timmarna kom en ung flygvärdinna till min plats. Hon introducerade sig själv, tilltalade mig med namn och välkomnade mig ombord. Flygvärdinnan visade sig vara ryska, gissningsvis strax över 30, och mycket sympatisk. Hon var den person som huvudsakligen skulle servera mig under flygningen. Emirates kanske största svårighet efter den massiva expansionen under de senaste åren har varit att hålla servicen konsekvent, den varierar för mycket, vilket en del frekventa resenärer kommenterat på. Men det var verkligen inget problem på denna flygning, vi fann varandra med en gång. Hon var dock minst sagt förvånad när hon fick höra min nationalitet, ja hela besättningen var nog ganska nyfiken på vem jag var, en ung svensk kille flygandes i en av världens kanske dyraste första klass kabiner i en avlägsen del av världen.

Jag blev erbjuden något att dricka före avgång och det fick förstås bli ett glas champagne. De serverar Dom Pérignon 2000 ombord på Emirates, vilket är en underbar champagne. Jag blev även erbjuden tidningar och magasin. Strax därefter erbjöds arabiskt kaffe, en tradition de har på Emirates som jag gärna tackade ja till. Kaffet hälls upp vid stolen ur en kaffekanna och det är viktigt att kaffekoppen hålls över en annan kaffekopp under upphällningen, det är någon slags kulturell tradition.

Kort därefter var hon tillbaka igen och erbjöd mig, inte bara tofflor och ögonskydd, som tillhör det normala, utan även en pyjamas och en necessär. Klart oväntat. Detta var bara en flygning på fyra timmar, men hon menade att jag kanske ville sova lite ombord (vilket jag i sig inte hade några som helst planer på), men jag klagade förstås inte. Pyjamasen var mycket bekväm i en mörkbrun färg och packad i en snygg tygpåse, men necessären var det mest imponerande, en rymlig necessär i läder med Emirates logo i guld. Men innehållet tog nog ändå priset, allt innehåll var från Blvgari och serien Au Thé Rouge. Förutom det vanliga innehållet fanns en låda med en 30 ml Bvlgari after shave, en 30 ml Bvlgari body lotion och en 15 ml Bvlgari eau parfumée. Knappast det billigaste på marknaden. Det blev ytterligare påfyllning av både kaffet och champagnen innan dagens kanske största överraskning kom: ”Mr Molin, it actually looks like you will be the only passenger in first class to Colombo, so do make yourself comfortable”. Så där sitter jag, i denna rymdkabin, med ett glas årgångschampagne i handen, i en marmorsvit, påpassad av två underbara flygvärdinnor, och jag ska ha allt för mig själv under de närmaste fyra timmarna. Helt overkligt.

Tid för avgång

Vi kom iväg helt enligt tidtabell och lyfte strax innan klockan 1 Singapore tid med en vacker vy över ett nattupplyst Singapore efter start. Eftersom det inte fanns några hatthyllor fick allt handbagage placeras på golvet i sviten under starten, fastsatt med en rem. Väl uppe i luften drogs skynket för mot business class, belysningseffekterna i kabinen sattes igång för att skapa en mer avslappnad atmosfär, och servicen startade. Jag blev erbjuden mer att dricka och det blev förstås mer champagne som denna gång serverades lite mer elegant vid min plats tillsammans med en skål nötter. Jag fick också dagens meny och drinklista, en femrätters ”light meal” skulle serveras ombord, men jag kunde givetvis välja att äta när jag ville under flygningen och bad att få vänta en timme. Flygvärdinnan informerade mig om att de förväntade sig kraftig motvind under hela flygningen vilket skulle göra flygningen längre än planerat. Knappast något jag brydde mig om, det innebar bara ännu mer tid ombord.

Första klass sviten

Emirates har valt att kalla sin första klass stol ”en svit”, och det är nog ganska korrekt med tanke på att sviten har dörrar som kan stängas för total ostördhet. Det finns till och med en ”do not disturb”-knapp man kan trycka i sviten som tänder en motsvarande lampa utanför.

Första klass sviten är otroligt lyxig och har fler knappar och funktioner än jag sett någon annanstans. Här är en kort sammanställning:

  • En trådlös fjärrkontroll som kontrollerar hela sviten, inklusive stolen, lamporna, dörren och underhållningssystemet. Fjärrkontrollen sitter fastsatt bredvid stolen men kan tas loss och användas trådlöst.

  • En egen minibar med fem olika drycker och ett glas. Vill man ha något annat i sin minibar är det bara att säga till besättningen. Minibaren kan öppnas och stängas med en knapp och har en inbyggd lampa.

  • Vid fönsterplatserna finns det knappar för att höja och sänka fönsterskydden.

  • Det finns tre lampor i sviten. En läslampa precis bakom stolen, en liknande spotlight lampa på väggen bredvid TV:n, och en dekorationslampa, för att skapa en avslappnad atmosfär. Alla lampor kontrolleras genom fjärrkontrollen.

  • En låda med ett skriv kit som även innehåller ett riktigt skrivunderlägg i läder.

  • Två dörrar, ungefär 150 cm höga, som kan stängas.

  • En inbyggd skönhetsbox med hudprodukter och två luktboxar som ska hjälpa till om man har svårt att sova. Även skönhetsboxen har en inbyggd lampa.

  • En telefon. Man kan faktiskt ringa ”room service” (dvs flygvärdinnorna) för att beställa drinkar till sviten.

  • Mycket förvaring för såväl handbagage och läsmaterial som allt det övriga man får under flygningen.

Stolen kan fällas till en helt avlång säng och det finns både madrass, kudde och täcke i sviten, förvarade precis bakom stolen. Benutrymmet är 86 tum, att jämföra med 32-34 tum som är standard i ekonomiklass på de flesta flygbolag. Om man inte kan klura ut allt detta själv finns en svitguide vid sätet där man kan läsa allt om alla funktioner och finesser.

Middag

Efter en dryg timme blev jag tillfrågad om jag var redo att äta, vilket jag var. Eftersom jag hade lite problem med fjärrkontrollen vid min plats (den fungerade, men gick inte att ta loss) blev jag erbjuden att flytta till stolen bredvid, 02F, och där intog jag även kvällens middag. I menyn stod det att en ”light meal” skulle serveras ombord, men jag undrar seriöst om personen som skrivit menyn kollat upp vad som rimligen kan klassas som en ”lätt måltid”. På menyn stod en femrätters middag med två val av förrätt, soppa, fyra val av huvudrätt, ost och dessert. Och givetvis var all denna mat tillgänglig ombord, i väl tilltagna kvantiteter, trots att jag var den enda passageraren i första klass.

Först på menyn stod förrätt och soppa:

wrote:

Appetiser

Seared tuna Placed on a bed of peeled tomatoes, boiled quail eggs, black olives and green beans Beef roulade Green asparagus filled beef rolls with hon shimeji mushrooms and wasabi mayonnaise

Soup

Arabic lentil soup Enhanced with Arabic herbs and spices and served with roasted lentils and fresh coriander

Bread

Bread basked A variety of freshly baked rolls and garlic bread

Det fick bli tonfisk till förrätt som smakade mycket gott. Jag bestämde mig för att skippa soppan för att helt enkelt orka med hela måltiden. Bordet i sviten fanns gömd i väggen på sviten och i utfällt läge var det troligtvis det största bord jag någonsin sett på ett flygplan, jag använde i princip endast halva bordet, som dekorerades men en stor vit duk. Jag bestämde mig för att fortsätta med champagne att dricka.

Det fanns så mycket som fyra valmöjligheter av huvudrätt:

wrote:

Main course

Braised lamb shanks Slow braised and topped with a rich lamb jus Oriental fried prawns Stir-fried prawns in a classic oyster sauce Chicken masala Tender chicken marinated and cooked in a rich and spicy gravy Fettuccini with green asparagus Italian egg noodles tossed in creamy with mushroom sauce and fresh green asparagus tips Vegetables Which include steamed rice, gratinated potatoes, braised fennel, steamed Chinese greens, oven-roasted tomatoes and palak masala

Det fanns mycket på menyn som såg gott ut, men det fick bli lamm till huvudrätt. Jag gillar lamm och portionen var mycket generös, jag blev faktiskt tillfrågad om jag ville ha ytterligare en portion då de hade mycket mat ombord. Jag valde att fortsätta med champagne även till huvudrätten, annars fanns det två vita och tre röda viner att välja mellan i drinklistan.

Slutligen var det dags för dessert:

wrote:

Dessert

Chocolate mousse Layered dark and white chocolate mousse, served with a dark chocolate sauce and poached pears

Cheese

International cheese selection

Fruit

Fresh seasonal fruit

Jag var egentligen alldeles för mätt för något ytterligare att äta, men vem kan tacka nej till en chokladmousse dessert? Otroligt god och även snyggt presenterad. Jag hade lagom börjat på desserten när den andra flygvärdinnan i första klass, en ung kvinna från Singapore, kom till mitt säte med en trevlig ostbricka, och av någon anledning landade även den på mitt bord.

Mitt champagneglas fylldes på en sista gång och jag noterade att när mitt glas var fullt var flaskan helt tom. Jösses, jag hade druckit upp en hel flaska årgångschampagne helt själv. Jag beställde även en kopp kaffe, som jag i slutändan aldrig fick pga kraftig turbulens, de har en policy att inte servera varma drycker ombord under turbulens, och det är nog ganska klokt. Ett glas whisky fick det dock bli. Jag saknade den föredömliga Johnnie Walker Blue Label i drinklistan, men det fick bli en 21-årig Glenfiddich istället. Allt som allt en närmast perfekt måltid! Om vissa bilder är suddiga beror det varken på dålig fotograf eller för mycket konsumerad champagne, det skakade helt enkelt ganska kraftigt under nästan hela måltiden.

Underhållningssystemet

Emirates underhållningssystem kallas ICE (Information, Communication, Entertainment). Det är ett modernt AVOD system (Audio Video On-Demand) med ett mycket stort utbud av filmer, tv-serier, musik och spel. I första klass avnjuts underhållningssystemet på en 23-tums skärm med en bra upplösning och ett mycket bra ljud genom noise-cancelling hörlurarna.

Skärmen är ”touch screen”, dvs man kan trycka direkt på skärmen för att navigera runt i menyerna, annars använder man fjärrkontrollen som har en display där man ser samma menyer som på skärmen. Jag noterade att de hade en kul sektion med alla Storbritanniens No1 hits sedan 50-talet, sorterat på år, som var mycket trevlig att lyssna igenom.

Mysbelysning i kabinen

I första klass finns ett avancerat belysningssystem som exempelvis kan skapa illusionen av en solnedgång, en soluppgång, eller under natten, en stjärnhimmel. Effekterna sker så långsamt att man inte noterar förändringarna, allt sker mycket naturligt.

Ankomst till Colombo

Resten av flygningen var mycket skakig pga turbulens, det fortsatte i princip hela vägen till landning, vilket innebar att jag aldrig fick något kaffe ombord. Efter en god och mättande måltid fällde jag tillbaka stolen något och smuttade på min whisky medan jag lyssnade på musik och tittade på tv-serier på 23-tums skärmen genom Emirates underhållningssystem.

Tyvärr så finns det ett slut på allt roligt och strax efter klockan 2.00 Sri Lanka tid landade vi på Colombos Bandaranayke flygplats. Jag hade troligtvis varit vaken i närmare 24 timmar, men var så uppspelt över upplevelsen att min kropp inte kände ett uns av trötthet.

Innan landning kom hela besättningen till min plats och tackade mig för att jag valt att flyga med Emirates. Naturligtvis hamnade alla souvenirer i väskan, såväl pyjamas och necessär som skrivkittet och menyerna. Det bar faktiskt emot att tvingas gå av och lämna allt det härliga bakom sig, men med lite tur ges nya möjligheter att få flyga Emirates First igen i framtiden.

Några sista tankar

Det mesta har nog redan sagts, Emirates First är inget annat än världsklass och bland det bästa flygindustrin har att erbjuda. Jag har testat mycket i flygvärlden, även andra först klass produkter, men jag har nog aldrig suttit i en så lyxig, privat och avancerad stol som den ombord på Emirates. Det fanns ingen hejd på alla de funktioner de installerat i sviten. Jag är egentligen en mer minimalistisk typ av person, men det var svårt att inte bli imponerad. Även måltiden var av mycket hög klass med imponerande fyra val av huvudrätt. Likaså drinklistan ombord höll en hög klass. Men det som ändå gör en flygning riktigt bra eller riktigt dålig är servicen, den del som Emirates har haft svårt att leva upp till. Servicen och besättningen ombord var i det närmast perfekt och jag hade många kul konversationer med den ryska flygvärdinnan om allt från favoritdestinationer i världen, hur det är att bo i Dubai, till varför Emirates flyger till så få destinationer i norra Europa. Servicen var precis som jag föredrar den: uppmärksam, respektfull och polerad, men samtidigt vänlig och avslappnad. Det var en genomgående positiv upplevelse som jag sent kommer att glömma. Jag verkligen hoppas att jag någon gång i framtiden får möjlighet ett flyga Emirates First igen, i så fall hoppas jag att det blir på en Airbus A380 där de har riktiga duschar i första klass.

More from BusinessClass.com