De tio bästa julmarknaderna i Europa

7. Dec 2018
by BusinessClass

NB! Först publiceread 2017

 

Om tanken att gå ut julhandla bland alla andra julklappsköpare stressar eller skrämmer dig, varför inte bespara dig själv huvudvärken och få alla dina inköp avklarade på någon av Europas traditionella julmarknader?

Det är den perfekta planen: lämna stressen hemma och njut av en magisk helg i en romantisk europeisk stad innan du återvänder hem med vackra dekorationer och originella julklappar som din familj och dina vänner kommer bara att älska. Du kan vandra genom de historiska stadskärnorna utsmyckade med blinkande ljus och med massor av stånd som säljer hantverk och lokala läckerheter innan du avslutar med lite glögg, eller en varm choklad samtidigt som du tar till dig den magiska atmosfären som uppvisar en värld allt annan än den hemmavid. BusinessClass.se listar här de tio favoriterna när det kommer till julmarknader i Europa. Berätta gärna om vilken just dina favoriter är och varför i kommentarsfältet.

  1. Bruges, Belgien

Känt som "Venedig i norr", är Brugge ett fantastiskt resmål vilken tid som helst på året. Med sitt nätverk av kanaler, kullerstensgator och medeltida hus är den här historiska staden hem till en av Europas mest populära julmarknader. Här kan du åka skridskor runt den bländande julgranen innan du utforskar de färgsprakande stånden och torget.  

Paris, Frankrike

Under hela december håller Europas mest romantiska stad en rad fantastiska säsongsmarknader som erbjuder kunder ett stort utbud av konst, hantverk, lokal mat och leksaker. Även om den stora marknaden på Champs Elysee inte kommer att äga rum i år är Elsassmarknaden framför Gare de l'Est väl värt ett besök, liksom de 50 eller så förtrollande stånden som ligger nära Notre-Dame.

  1. Salzburg, Österrike

Salzburg är hem till en av Europas äldsta - och mest lockande - julmarknader, Advent Market. Den består av nästan 100 stånd som säljer handblåst glas och trädekorationer, medan lukten av glühwein och strudel fyller luften. Det finns flera charmiga marknader i staden.  

  1. Berlin, Tyskland

Under hela December månad kommer den tyska huvudstaden att skryta med hela 60 olika julmarknader. WeihnachtsZauber på Gendarmenmarkt är den stora attraktionen, där varje år en magisk atmosfär skapas genom att artister, hantverkare och traditionella tyska godsaker förenas på det imponerande torget.

  1. Stockholm, Sverige

På Stortorget, nära Kungliga slottet i Gamla Stan, finner du en spektakulär och festlig skandinavisk tillställning. Prova svenska delikatesser som älgkött, botanisera i ett varierat utbud av julhantverk och gåvor, eller helt enkelt känn in de underbara vibbarna när du går mellan de rödmålade träbodarna. Åh, och så här långt norrut är snö nästan något som kan tas för givet.

  1. Bath, Storbitanien

I den brittiska staden Bath finns ett av Englands mest populära julmarknader varje december. Nära till de berömda romerska baden kommer du att ha mer än 200 roliga och festliga bodar som säljer alla slags lokalt tillverkade varor. Ett speciellt underhållningsprogram, inklusive sagoberättande och matprovningar, gör denna marknad särskilt trevlig för hela familjen.

  1. Köln, Tyskland

Med lukten av pepparkakor, kanel och glühwein som lyfter dina sinnen när du promenerar genom Kölns årliga julmarknader, kanske du tror att du har hamnat i din egen upplaga av en festlig film. Det finns ett par riktigt bra marknader i Köln - gå till Stadgarten för några knäppa presentidéer eller till Heimat der Heinzel för skridskorinken.

  1. Wien, Österrike

Wiens julmarknader kan dateras tillbaka till 1200-talet och är ett under att beskåda. Huvudmarknaden, framför rådhuset på Rathausplatz, ståtar med cirka 150 stånd som säljer traditionella lebkuchen, choklad och andra lokala delikatesser som du kan njuta av under tiden du botaniserar bland de charmiga handgjorda trädekorationerna. Denna familjevänliga marknad har till och med ett tåg med renar som är jättekul för de små – ja, för de stora också.

  1. Montreux, Schweiz

Med över 150 gnistrande bodar uppförda längs Genèvesjöns strand är jul i Monteux en speciell tilldragelse. Julmarknaden i Montreux är idealisk för en magisk familjesemester med en magisk trädgård, alver, jonglörer, berättare och dansare. Det roliga slutar inte på marknaden, du kan också företa en tågresa för att besöka Jultomtens spektakulära grotta högt ovanför staden på berget Rochers de Naye.

  1. Dubrovnik, Kroatien

Det kan komma som en överraskning, men Dubrovnik i Kroatien är hem till en underbar traditionell julmarknad som är perfekt för dig som vill ha den speciellt festliga atmosfären utan trängsel. Denna månad är den berömda Gamla stan pyntad med ljus och dekorationer medan stadens befästa väggar glöder av glittrande ljus. Du hittar traditionella ornament, leksaker, stearinljus tillsammans med lokalt godis unikt för trakten som kanderade mandlar och Kontonjata.  

More from BusinessClass.com