De bästa måltiderna på business class

7. Apr 2017
by BusinessClass

För inte så länge sedan tittade vi på vad världens flygbolag

serverar på första klass

och

vilka viner och andra alkoholhaltiga drycker de erbjuder

, men nu vänder vi blicken mot den bokninsgklass vi "normala" människor trots allt sitter i lite oftare: business class.

Många flygbolag höjer ribban rejält på business class. Ett exempel på det var när Qatar Airways för bara några veckor sedan kunde visa upp sin nya svit

The QSuite

med världens första dubbelsäng på business class. Den nya sviten och kabinen installeras så snabbt man kan på bolagets Boeing 777- och Airbus A350-maskiner och man kan absolut jämföra komforten här med vad man annars kan hitta på första klass hos världens större flygbolag. En artikel om det 

hittar du här

. Man kan också notera att nästan alla större flygbolag numera erbjuder en stol på business som kan förvandlas till en helt horisontell säng, och många erbjuder skräddarsydda måltidslösningar med större valfrihet för gästen. Det här är exempel på saker som tidigare endast fanns på första klass. Vi tror att sociala medier har varit med till att driva på utvecklingen. För bara 10 år sedan fanns det inte matbloggare som nu, facebook var i sin linda och Instagram var inte uppfunnet. Men nu är det hur lätt som ingenting att låta hela världen få veta att den middag man precis ätit i luften var fantastisk - eller absolut inte fantastisk. Flygbolagen är både rädda för dålig PR och vet också att man kan plocka gratis marknadsföringspoäng genom att höja kvaliteten. Oansett orsakerna och mekanismerna får man mer för pengarna på business nu, i alla fall vad gäller det som serveras på tallriken. Låt oss titta närmare!

Air France

Maten och upplevelsen på business hos Air France är riktigt bra. Sedan 2009 har man arbetat med olika franska toppkockar för att skapa en solid fransk matupplevelse och några av kockarna har varit Joël Robuchon, Guy Martin och Régis Marcon.


Michelin-kocken Daniel Bouluds rätt "Atlantisk hummer med kokos-curry sås och bok choy-kål"   När du stiger ombord hälsas du förstås välkommen med ett glas champagne. Antingen har du valt vilka rätter du vill äta från menyn "à la française" redan hemifrån, eller så öppnar du menyn som personalen ger dig och väljer från ett stort sortiment av aptitretare, smårätter, huvudrätter, ost, efterrätter, sorbet och frukt. Om du flyger med Air France över Atlanten är chansen stor att det du erbjuds kommer från Michelinkocken Daniel Boulud som exempelvis paradrätten "Atlantisk hummer med kokos-kurry sås och bok choy-kål" eller kanske "Ugnsbakad lax med fänkål, kikärtor och sumakkrydda". Bon appétit!

Emirates

Emirates erbjuder sina resande på business ett fint urval av rätter i gourmetklassen som enligt bolagets slogan "will take you places" och det kan man faktiskt säga eftersom rätterna är inspirerade av den plats flyget är på väg till eller har lämnat. Emirates uppdaterar sina menyer varje månad och man serverar ett elegant urval av vin, champagne och cocktails till att ledsaga maten.


Emirates serverar rätter inspirerade av de destinationer man flyger från och till Man har också börjat erbjuda en speciellt hälsoanpassad meny där rätterna är tillagade utan transfettsyror och utan mättat fett, och med minimal användning av socker och salt. På en del rutter serverar man gästen hans eller hennes middag när det passar gästen bäst. På avgångar till och från Tokyo och Osaka i Japan kan resande på business se fram till att bli serverade typiska japanska bentoboxar med olika läckerheter i  - och till maten dricker man självklart japansk sake eller japanskt grönt te. Emirates testar just nu ett system där business class-gäster kan beställa vad de önskar att äta under resan på mobiler av märket Samsung och man använder modellen Galaxy A7. Det kommer lanseras under april på bolagets Airbus A380-maskiner och senare i maj på Boeing 777-maskinerna.

Qatar Airways

Det var på resemässan ITB i Berlin i mars att Qatar Airways lyfte på ridån för sin nya business class-kabin och inte minst sviten The QSuite. Den nya sviten har världens första dubbelsäng på business class och representerar en ny nivå vad gäller hur business class känns och fungerar. Man passar på att göra om på hur mat och dryck skall fungera i de nya omgivningarna.


Qatar Airways nya koncept: The QSuite Den nya menyn på business inkluderar ett urval av rätter som är anpassade till att kunna delas mellan gäster som reser tillsammans, men den redan existerande möjligheten att kunna äta när det passar en själv bäst fortsätter. De rätter man serverar a la carte är framtagna av japansk-amerikanska mästerkocken Nobu Matsuhisa. En ny detalj hos Emirates är den nya "Express Breakfast" man kan få om man vill sova lite längre.

Etihad Airways

Etihad erbjuder sina gäster på business en utmärkt och väl fungerande "Dine Anytime" - meny.

Under hela resan kan gästen välja mellan olika smårätter och snacks eller välja större huvudrätter från a la carte-menyn, som huvudsakligen består av rätter från Mellanöstern men även av rätter från det "internationella" köket. Urvalet är stort men inte oöverskådligt och man har även satsat på speciella Food & Beverage Managers i kabinen som gärna hjälper dig att hitta det perfekta vinet till den libanesiska kycklingrätt du precis har beställt.

Singapore Airlines

När Singapore Airlines kockar sätter ihop nya måltider gör man det i en lokal där man simulerar samma lufttryck och luftfuktighet som uppe i kabinen på 10.000 meter. På det sättet kan man bättre justera och arbeta med de olika smakerna och ingredienserna så man vet hur gästen kommer uppleva dem.


Hummer Themidor som den serveras hos Singapore Airlines När du flyger med Singapore Airlines på business kan du hemifrån välja vad du vill äta, så länge du har avgett din beställning senast 24 timmer före avgång. Flygbolaget har för övrigt sin egen matpanel - The Singapore Airlines’ International Culinary Panel som består av åtta duktiga kockar och matexperter. Just nu på sina avgångar från London till Singapore kan du exempelvis välja grillad Aberdeen Angus oxfilét som serveras med en blandad sallad och potatisgratäng eller kanske Hummer Thermidor (hummerkött, ägg, senap och ofta tillsatt konjak och ost gratinerat i ugn) som serveras med stekta tomater, sparris och ett torn av potatisflingor. Mums!

British Airways

British Airways Club World har fokus på att använda lokala råvaror från de platser man flyger från så mycket man kan. Som gäst på business får man en solid trerättersmeny som kombinerar internationella smaker med den lokala touch man eftersträvar.


BA Club World När det är dags för frukost man man välja mellan en lättare kontinental variant eller en större anrättning med varma inslag. Om du flyger med British Airwyas och klockan börjar närma sig eftermiddag ja så erbjuds du naturligvis five o´clock tea med scones och en kopp rykande varmt te - som kommer från ärkeengelska firman Twinings. På utvalda avgångar erbjuder även British Airways möjligheten att beställa den mat man önskar hemifrån och precis som hos Singapore Airlines kostar det inget extra.

Cathay Pacific

Cathay Pacific hakar också på trenden med att erbjuda sina gäster på business möjligheten att äta när man har lust och rullar ut konceptet under maj och juni i år. Man börjar på rutten mellan Hong Kong och London Gatwick och man har investerat i att specialutbilda kabinpersonalen så att det nya konceptet kan genomföras utan några barnsjukdomar har man tidigare berättat.


Cathay Pacifics kabin på business class Cathays meny förändras hela tiden men inte i bestämda intervaller. Man eftersträvar att så mycket som möjligt använda ekologiska och lokala råvaror, men du kan vara ganska säker på att alltid kunna beställa en portion nudelsoppa när du flyger till eller från Hong Kong med bolaget.

Qantas

2017 markerar 20-årsjubileet för flygbolagets samarbete med den australiensiske kocken Neil Perry. Det är det längsta engagement av en kock hos ett flygbolag i världen. För att fira de 20 åren kommer man rada upp en kulinarisk parad med de rätter som gästerna har gillat mest de senaste två decennierna. Bland rätterna finns en omelett i kinesisk stil med krabba och ostronsås och en nudelrätt med hummer, bok choy-kål och sesamfrön.  Krabbomelett a la Qantas Menyn på business innehåller även en rad smårätter och snacks som kan beställas när som helst under resan.

SAS


SAS - så kan det se ut på business SAS startar serveringen med ett glas champagne och så följer en trerätters meny där man kan välja mellan fyra olika huvudrätter. Måltiden avslutas med ost och en efterrätt.

KLM

Hos KLM på business är det den holländska kocken Jonnie Boer som har bestämt hur maten ska smaka. Om du kommer förbi restaurangen De Librije i Zwolle kan du se hur han arbetar - det är nämligen hans restaurang. Menyn innehåller antingen en kall förrätt eller en vegetarisk soppa, man kan välja mellan olika huvudrätter och efterrätter som exempelvis en bit fruktpaj, en ostbricka eller frukt. Till osten kanske du ber om ett glas portvin? På KLMs avgångar till och från Kina, Indien, Japan och Korea är menyerna klart inspirerade av de asiatiska köken och där använder man även asiatiskt porslin vid serveringen.

More from BusinessClass.com