Corona pandemin – Flygbranschen återstartar sin verksamhet

27. May 2020
by Dag Christian Holm

En utmaning som kommersiell flygtrafik möter är att återstarta sin verksamhet, samtidigt som man hindrar spridningen av COVID-19 och följer regelverk. BusinessClass har undersökt vilka initiativ flygbolag och flygplatser tar för att försäkra resenärernas säkerhet och öka förtroendet.

 

Flexibla avboknings- och ombokningsregler

I begynnelsen av pandemin lättade flygbolag på sina avboknings- och ombokningsregler - och det finns indikationer på att detta kvarstår ett tag till. Ett exempel är Lufthansa-gruppen, som numera tillåter gratis ombokning till och med december 2021 för biljetter bokade innan 30 juni 2020.

Foto: Lufthansa

Restriktioner- och nya rutiner på flygplatsen

IATA rekommenderar att flygplatsområdet endast förblir öppen för arbetare och resenärer, vilket är infört på många av världens flygplatser. Både flygplatsen och flygplanen desinfekteras och städas mer regelbundet. För att minimera tiden på flygplatsen, uppmanas resenärer att använda självbetjäningstjänster, såsom incheckning via mobilen och self-service bagageavlämningen.

Temperaturscreening och testning

Flertalet flygplatser har infört temperaturscreening vid ingången till terminalbyggnaden. Beroende på regelverket i respektive land kan passagerare i framtiden behöva testas på flygplatsen. Ett exempel är Emirates, som är det första flygbolaget som utförde snabba COVID-19 tester på flygplatsen. Den 15 April testade Emirates alla passagerare som flög på en flight från Dubai till Tunisien.

Foto: Emirates

Ombordstigningen

För att underlätta social distansering har flygbolag infört nya rutiner för ombordstigning. Här gick SAS nyligen ut med att de inför ombordstigning via zoner.

Skydd för passagerare och flygpersonal

Ansiktsmasker har blivit obligatoriskt, både för resenärer och anställda. SAS meddelade nyligen, liksom andra flygbolag, att de följer EASAs rekommendationer gällande ansiktsmasker under resa. Vissa flygbolag - såsom Emirates och Qatar - har även införskaffat skyddsutrustning till deras flygpersonal.

Foto: Qatar

Blockerade säten

Risken för COVID-19 transmission på en flygning är låg pga. de högeffektiva luftfiltren, men vissa flygbolag blockerar säten för att upprätthålla social distansering. Lågprisflygbolag, såsom Frontier Airlines och China Express, passar på och marknadsför extra sin produkt som garanterar att mellansätet förblir tomt under resan.  

Inflight- upplevelsen

Tillsvidare har flygbolag, såsom British Airways, upphävt matserveringen ombord på kortare flygningar. Vissa flygbolag erbjuder en speciella amenity kit till passagerare. I United Airlines amenity kit ingår det snacks, vatten, desinfektionsservetter och ansiktsmasker. I denna artikel nämnde vi exempel på vad flygbranschen gör för att återfå kundernas förtroende. Nu är vi intresserade av att höra er åsikt. Givet att länder lättar på sina reserestriktioner, hur påverkar dessa nya rutiner din framtida lust av att resa?

More from BusinessClass.com