Champagne och rysk kaviar - lyx i luften

31. Jan 2017
by BusinessClass

Varför är det några som betalar så mycket extra för att flyga på första klass? Det kan ju kosta fem eller tio gånger så mycket som en vanlig economybiljett. 

Kanske är det lika mycket känslan av att vara lite extra VIP som vad man faktiskt får i luften - från servicen till det som serveras. Här tittar vi lite extra på en av de absolut mest lyxiga anrättningar ett flygbolag kan servera och någor som bara förstaklasspassagerare upplever i luften: champagne och rysk kaviar.

Man kunde tro att det inte finns så många olika sätt man kan servera denna klassiska anrättning. Men som du kommer se skiljer sig både vilken kaviar man serverar och champagnen en del åt, och tillbehören är inte de samma hos alla flygbolag. Rysk kaviar eller bara kaviar eller äkta kaviar (som inte alltid kommer från Ryssland, vänta och se) har varit en eftertraktad njutning under de senaste 2000 åren. Redan de gamla romarna åt det, och redan då var det ett tecken på att ha en välfylld plånbok, makt och de rätta kontakterna. Vad romarna kanske inte visste var att den storkorniga störrommen har bra egenskaper för människokroppen: rommen är rik på proteiner och fleromättat fett.  Man ska förstås kombinera sin kaviar med ett glas champagne! Champagne får hjälp av bubblorna till att smaka mer av vin än vanligt vitt vin uppe i luften, och det är just brytningen mellan kaviarens sälta och champagnens mineraldoft och ofta eleganta jordighet som får smakerna att gifta sig med varandra och smaka fantastiskt. Låt oss titta närmare på vilka flygbolag som serverar vad och hur man gör det - både vad gäller kaviaren, tillbehören och champagnen. En iskall vodka passar också bra till så vi noterar vilket märke man kan få.

Japan Airlines

Förutom en generell bra meny i luften och väldigt bra service hos JAL är det Crown Jewel-kaviar man serverar. Kaviaren kommer i detta tillfälle från Tyskland men det är den sydkoreanska firman UMAC som står för den slutgiltliga förfiningen och förpackningen. JAL erbjuder fina champagner att dricka till: Salon 2004 och Henriot Brut Rosé Millésime 2008. Vodkan är svensk (även om varumärket ägs av Pernod-Ricard) och det är förstås Absolut vi pratar om.

Lufthansa

Lufthansa erbjuder två olika slags kaviar i sina förstaklasskabiner. Den ena heter Calvisius och kommer från en avantgarde-fiskodling i Podeltat i Italien (Venetoregionen) och produktionen sker i ett område som har god tillgång till rent, kallt och strömmande vatten. Produktionen är omfattande: 15% av den kaviar som äts i världen kommer härifrån. Den andra heter Kaluga Queen och kommer från Kina. Lufthansas förstaklasspassagerare är så förtjusta i äkta kaviar att man beräknar att ungefär 5% av all kaviar som konsumeras i världen serveras just här. Lufthansa är antagligen världens största inköpare av kaviar.

Lufthansa serverar bland annat Kaluga Queen

Foto: Kaluga Queen

Lufthansa byter ofta mellan vilka champagnesorter man serverar men de mest vanliga är Taittinger, Pommery, Krug och Laurent-Perrier. Vodkan är oftast Grey Goose eller Beluga.

Singapore Airlines

Singapore Airlines är ett flygbolag som brukar anstränga sig lite extra vad gäller mat och dryck. Bolagets service "book the cook" där man själv kan välja vad man vill äta ombord bara man beställer ett dygn i förväg är väldigt populär. Och vilken kaviar har man valt? Jo även här är det den italienska Calvisius och den serveras tillsammans med blinier, creme fraiche, ett kokt ägg i skivor och ringlad salladslök.

Calvisius-kaviar är vad du får hos Singapore Airlines

Foto: Calvisius

Värt att notera är att Singapore Airlines är det enda flygbolaget vi känner till som serverar både Dom Perignon 2004 och Krug Grand Cuvee, två av världens mest respekterade champagner. Vodkan är oftast av märket Belvedere.

Emirates

Även om Emirates nästan bara serverar kaviar på de rutter som går till Dubai och inte på de avgångar som avgår från Dubai på kvällen har man en av världens bästa kaviarsorter ombord: iransk kaviar från störar som lever fritt och inte i en odling och ibland erbjuder man också kinesisk Oscietra-kaviar - och den är heller inte dålig. Tillbehören är oftast blinier, ägg, creme fraiche och hackad rödlök eller salladslök.

Emirates serverar Dom Perignon Vintage 2005

Foto: Emirates

I glaset kan du ofta upleva en välsmakande Dom Pérignon 2005. Vodkan är Grey Goose eller den ryska Russian Standard, och det gäller både vid ditt säte och i baren om du flyger med en av bolagets Airbus A380.

Cathay Pacific

Ännu ett flygbolag som serverar den italienska Calvisius-kaviaren för sina förstaklasspassagerare är Cathay Pacific. Tillbehören är lite annorlunda eftersom man väljer att tillfoga en liten bit lax - vad vi vet serveras den rå det vil säga skuren som sashimi.

Kaviar och lax med tillbehör hos Cathay Pacific

Foto: Cathay Pacific

Den champagne man erbjuder är Krug Grand Cuvée Brut och vodkan kommer från Belvedere.

Qatar Airways

Qatar serverar en av de dyraste och mest exklusiva kaviarsorterna man kan få tag på: Oscietra från Gourmet House. Även sättet man serverar kaviaren på är utsökt: man får en pärlemorsked att ta och äta med eftersom en metallsked stör smaken, säger de kunniga inom området.

Gourmet House Oscietra Kaviar

Foto: Gourmet House

Qatar serverar oftast Krug Grand Cuvée Brut ombord och varför inte smutta på ett glas i den trevliga champagnebar men har installerat på övervåningen i sina A380. Även hos Qatar är det Grey Goose som är den vodka man serverar.

Air France

På flygningar ut från Paris så serverar Air France kvalitetskaviar från det franska märket Sturia. På returresorna tillbaka till Europa från USA serveras kaviar från amerikansk skedstör (eng: paddlefish), ofta kallad 'amerikansk kaviar'. Skedstör är annars nära besläktad med stör och vars rom ofta klassas som 'äkta' kaviar. Till detta serverar det franska flygbolaget några trevliga champagner i 

världsklass: Taittinger Cuvée Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2005 och Veuve Clicquot La Grande Dame 2004.

Asiana Airlines

Ännu ett flygbolag som serverar Calvisius-kaviar från Italien. Champagnen är Pol Roger Sir Winston Churchill 2000 och Charles Heidsieck Blanc des Millenaires - bra val bägge två. Vodkan är återigen från Åhus: Absolut.

More from BusinessClass.com