BusinessClass tio favorithotell från litteraturens värld

1. Nov 2019
by BusinessClass

Vi hörde att Londonhotellet Jumeirah Lowndes Hotel hade börjat förse sina gäster med en unik samling böcker att läsa under uppehållet eller att låna med hem. Och så tänkte vi: vilka andra hotell känner vi till med trådar in i böckernas och litteraturens värld? Många författare lever ännu mer färgstarka liv än sina romanfigurer. Många av de största författarna genom tiderna var hopplösa romantiker, många var globetrotters på jakt efter nya miljöer och ofta verkar det som om de största författarna under förra århundradet hade en tendens att inte kunna släppa taget från det där perfekta hotellet de hade hittat. Från Hemingway till Hardy, och från Bronte till Browning, har många författare och de hotell de bodde på blivit synonymer. Här är tio av dom.

 1. 1. The Gritti Palace, a Luxury Collection Hotel, Venedig

Beskrivet av Ernest Hemingway som "det bästa hotellet i en stad med många bra hotell" och det är ett historiskt hotell: förutom Hemingway har Orson Welles, Graham Greene och W Somerset Maugham overnattet här, och alla har fått sviter uppkallade efter sig. Hotellet ligger optimalt vid Canal Grande, och W Somerset Maugham beskrev läget så här: "det finns få saker i livet som är mer behagliga, än att sitta på terrassen på Gritti och se hur solens strålar badar kanalen i ljus vid solnedgång".

The Gritti Palace: perfekt läge vid Canal Grande i Venedig

Venedigs kanske mest kända hotell blev renoverat för 350 miljoner kronor för några år sedan, men man har inte städat bort stämningen och den historia som känns i huset under processen som tur är. Hotellet har 61 rum och 21 sviter, och sviten Redentore Terrazza skall nämnas. Här har man sin egen terrass med 360-graders utsikt över staden - och sin egen pool. Hotellets fasad är ganska oansenlig, men det är innanmätet inte. Ett av Venedigs finaste hotell och kanske ett av de finaste i hela världen.

T

itta förbi The Gritti Palace i vår hotellsektion.

 

 1. 2. Hotel Monteleone, New Orleans

Hotellet ligger i de gamla franska kvarteren (The French Quarter) i New Orleans. Hotel Monteleone blev utsett till officielt minnesmärke hos "Bibliotekernas Vänner" (Friends of the Library Association) i USA i juni 1999. Genom åren har berömda författare som Tennessee Williams, Ernest Hemingway och William Faulkner bott här, och själva hotellet och inte minst den berömda roterande Carousel Piano Bar & Lounge har varit med i över 173 noveller och romaner! Truman Capote hävdade till och med, att han föddes på Hotel Monteleone...vilket ju inte var sant, men hans mamma bodde dock på hotellet som havande.  Anne Rice, Stephen Ambrose och John Grisham har också övernattat här.

Hotel Monteleones uppvärmda pool på taket av hotellet

Hotellet har 600 rum varav 50 är sviter. Sex av dom är såkallade "Författarsviter" namngivna efter olika berömda sydstatsförfattare. Förutom den berömda roterande baren, har man även två andra restauranger, en uppvärmd pool på taket, ett spa, träningscenter, ett business center och 25 rum för konferanser, möten eller fester. 

Titta förbi Hotel Monteleone i vår hotellsektion.

 1. 3. Pera Palace Hotel Jumeirah, Istanbul

Hotellet byggdes under 1800-talets senare år, och är ett av Istanbuls mest kända och ikoniska hotell. Tungviktare inom litteraturen som Ernest Hemingway och Agatha Christie har bott här. Agatha Christies 125-årsfödelsedag firades för övrigt här med en temavecka om deckare och spänningsromaner - den kallade man för Black Week.

Pera Palace: både Hemingway och Christie har bott här

Faktum är att just Agatha Christie är tätt knuten till hotellets historia. Hon skrev "Mordet på Orientexpressen" här när hon bodde i rum 411. Just det rummet heter också i dag Christie-rummet, och hotellets restaurang heter Agatha. 

Titta förbi Pera Palace i vår hotellsektion.

 1. 4. Ritz Paris

Ernest Hemingway skrev. "När jag tänker på livet efter döden och hur det är att bo i himlen, föreställer jeg mig att det är som att bo på Hotel Ritz". Hotellet är det mest mytomspunna av alla Paris fantastiska hotell, och man öppnade den här sommaren efter ett omfattande renoveringsprojekt som varade hela fyra år. En av de saker man fräschade upp var den bar, där Hemingway drack så mycket att man 1994 beslöt att uppkalla den efter honom.

Ritzi  Paris: här har Hemingway, Proust och Fitzgerald bott

Ritz har 142 rum, varav 71 är sviter. 15 av dom är namngivna efter olika kändisar och kungliga, låt oss bara nämna exempelvis just Hemingway, Marcel Proust, Hertigen av Windsor, F. Scott Fitzgerald och Coco Chanel. Förutom Bar Hemingway har Ritz Paris tre restauranger och två andra barer. 

Titta förbi The Ritz i vår hotellsektion.

 1. 5. The Plaza Hotel, New York City

The Plaza har länge varit ett känt hotell i den litterära världen. Också här har Hemingway huserat, och han föreslog sin vän F. Scott Fitzgerald att han skulle donera sin lever till Princeton-universitet för vetenskapliga undersökningar men sitt hjärta till The Plaza. Hotellet har en svit uppkallad efter Fitzgerald (som presenterades för omvärlden samtidigt som filmen Den Store Gatsby hade premiär 2013). Truman Capote höll en gigantisk och sägenomspunnen fest på hotellet när han hade gett ut "Med kallt blod" 1966. 

Titta förbi The Plaza Hotel i vår hotellsektion.

 1. 6. Dukes Hotel, London

James Bonds litterära fader Ian Flemming var väldigt förtjust i baren på Dukes Hotel, och ryktet säger att det var här han kom på den berömda meningen "skakad, inte rörd". Mycket passande är barens specialitet just martinis, och många martiniälskare flockas här. Om du vill veta exakt hur man ska göra en klassisk 007-martini, ja så kan du vara med i den speciella martiniskola hotellet arrangerar med jämna mellanrum.

The Dukes Hotel: det var här Ian Flemming kom på begreppet "skakad, inte rörd".

Hotellet har 90 rum, en konjakssalong och en cigarrsalong, en champagne-lounge i klassisk engelsk stil och The Drawing Room, salongen där man serverar eftermiddags-te. 

Titta förbi The Dukes Hotel i vår hotellsektion.

 1. 7. 
 2. The Westin Palace, Madrid

Återigen har Hemingway varit forbi, men föga överraskande är det inte rummen man förknippar med mannen men hotellets bar. Baren är med i slutet på hans roman från 1926 "Solen har sin gång". Palace Hotel ligger precis i närheten av Pradomuséet, som Ernest tyckte om att besöka.

The Westin Palace: ett av Madrids bästa hotell

Hotellet har 467 ganska stora rum och sviter med badrum i marmor. Det finns restaurang och som sagt en bar. Läget är centralt vid Pradomuséet, Solplatsen och huvudgatan Gran Via. 

Titta förbi The Westin Palace i vår hotellsektion.

 1. 8. Tasburgh House, Bath

Tasburgh House byggdes 1890 och här har många berömda engelska författare bott: Dickens, Wells, Austen, Hardy, Shelley, Brontë och Browning är några av dom. Hotellet är i traditionell engelsk country house-stil, och de flesta av rummen är uppkallade efter olika författare. I september varje år avhåller man för övrigt en Jane Austen-festival.

Terrassen på Tasburgh House, Bath

Hotellet ligger på en flera hektar stor tomt med en vältuktad trädgård runt om hotellet, och tomten sträcker sig ner till kanalen Kennet & Avon. Det finns också en golfbana, mötesrum, spa och wellness. 

Titta förbi Tasburgh House i vår hotellsektion.

 1. 9. L ‘Hotel, Paris

Med sina 20 rum är L'Hotel Paris stadens minsta 5-stjärniga hotell. Oscar Wilde bodde länge här, och han dog också på detta hotel bara 46 år gammal år 1900. Hotellets läge är ytterst centralt på Seinens västra bredd. Om du får lust att bo här, fråga kanske efter Oscar Wilde-sviten? Här får du nämligen din egen terrass och ett litet skrivbord, om inspirationen skulle slå till.

Oscar Wilde bodde - och dog! på L'Hotel Paris

1967 blev hotellet helt omgjort av designern Jacques Garcia. Man har nu både en väldigt chic bar (som heter Le Bar) och en restaurang med Michelinstjärnor som heter... Le Restaurant. I källaren hittar man en liten pool och en ångbastu i turkisk stil - ett så kallat Hammam. 

Titta förbi L'Hotel i vår hotellsektion.

 1. 10. Hotel du Cap Eden-Roc, Franska Rivieran

Hotellet blev egentligen byggt till bara en familj, men öppnade som hotell 1870, och är nog ett av världens dyraste hotell att bo på. Genom åren har en lång rad framträdande personligheter bott här: kungliga, kändisar och Hollywoodstjärnor. Hotellet inspirerade F. Scott Fitzgerald till beskrivningen av hotellet Hotel des Etrangers i hans roman från 1934 Natten är ljuv.

Uppvärld infinity-pool vid Hotel du Cap Eden-Roc

Fitzgerald och hans fru Zelda var några av hotellets mest återkommande gäster. Andra som har bott här är Pablo Picasso och Kennedyfamiljen. Det finns en plakett i trädgården som citerar den franska författaren Anatole France: "Det som kommer ske, är vad som har varit". Det var några hotell med trådar in i bäckernas och litteraturens värld - känner du till fler du kan tipsa om? Alla tips och kommentarer är lika välkomna!

More from BusinessClass.com