BusinessClass.se Resebyråtest: Plats 3 - Opodo

11. Sep 2011
by Gustav Gnosspelius

Opodo

är en del av Opodo-nätverket som har lokala hemsidor i flera Europeiska länder men i Sverige representeras av Travellink som driver både sidor Opodo.se och Travellink.se. Störst ägare av Opodo är bokningssystemet Amadeus, ett mycket ofta använt bokningssystem i Europa. Sökningar borde alltså fungera mycket väl då man slipper köpa ett system utan istället använder det moderföretaget utvecklat.

Det är trevligt att se det låga pris Opodo åstadkommer. Man ligger mycket bra till i alla våra delsökningar vilket förstås ger ett väldigt bra snittbetyg. Sökmöjligheterna är okej. Till de främsta fördelarna hör att det går att söka på kabinklass och flexibla resdatum. Men varför tillåts inte flera sträckor än tre? Det finns ett ofta använt system för just Amadeus som tillåter sådan sökning och varför Opodo inte erbjuder detta kan vi bara undra. Tyvärr har resultatsidan inte mycket att komma med då nästan alla önskade funktioner saknas. Ett plus får de dock då de visar lågkostnadsbolag i sin sökning (vi antar med den begränsningen att lågkostnadsbolaget kan bokas i Amadeus). Endast en annan resebyrå i vårt test visar lågkostnadsbolag. Opodo har en godkänd servicestandard då tidtabellsändringar skickas till kund men önskemål i bokningen kostar extra.

Trots att Opodo tillhör ett större nätverk accepterar de varken American Express eller Diners Club, ytterligare ett minus är att det inte lätt går att söka paketresor. Avgifter redovisas enkelt och vår epost besvaras på en dag men svaret lämnar tyvärr en del att önska varför betyget inte går i topp.

Testresultat

Kategori Betyg Priser 5/5 Sökning 3/5 Information 1/5 Service 3/5 Extratjänster 2/5 Kundservice 4/5 Totalt 18/30 (60%)

Opodo får en bronsplats främst tack vare bra priser och ett godkänt söksystem men bättre information efterlyses.

Resebyråtest 2011 - så här gjordes testet

More from BusinessClass.com