Första bilderna: SJs nyrenoverade lounge på Göteborg Central

20. Mar 2015
by Jacob

I veckan öppnade SJ sin nyrenoverade lounge på Göteborg C med en helt ny design. Loungen har dessutom nästan fördubblats i yta. Vi har varit inne och tittat.

SJ-loungen i Göteborg ligger i centralhallen i stationsbyggnaden, i en av de mindre gångarna mittemot Espresso House. Panoramafönstren mot stationshallen är till stor del förtäckta vilket gör att man varken ser ut eller in, men det sitter en stor SJ Lounge-skylt utanför entrén för att kunna hitta rätt. Dörren in är låst, för att komma in drar man ett kort i en läsare eller ringer på ringklockan. Receptionsdisken ligger direkt till höger där biljetten kontrolleras. För att komma in behöver man en biljett med SJ i 1 klass, SJ årskort eller SJ Prio-kort på svart nivå.

Ingången till SJs Lounge på Göteborg C Rakt fram ligger bufféområdet som fått en ny design. Här finns två kaffemaskiner, en vattenkran (med och utan bubbel) samt en juicemaskin som är kopplad till en surfplatta som man trycker på för att välja dryck. Äpelsinjuice, äppeljuice och lingondricka finns att välja mellan. Mitt i bufféområdet finns ett bord med enklare snacks, vilket på morgonen inkluderar frukostmat som bröd med pålägg, två sorters yoghurt med flingor eller müsli, samt kakor och skorpor.

Bufféområdet En nyhet är att det nu även finns enklare lunchrätter i loungen, vilket är en stor förbättring mot tidigare. Dessa finns i en kyl bakom receptionen och inkluderar exempelvis smörgåsar, sallader och landgång. Även om SJ kallar det för lunchrätter finns dessa redan på morgonen och fram till loungen stänger på kvällen. Att SJ valt att kalla det lunchrätter är för att förtydliga att det fortfarande handlar om enklare mat, inte att förväxla med en ordentlig varm middag. I huvuddelen av loungen finns arbetsplatser längst med fönstren, traditionella bord och stolar (där man kan äta ordentligt) i mitten av rummet, och längst in i rummet, gråa fåtöljer.

Huvuddelen i loungen Loungen har nu även utökats med ytterligare ett rum som ligger i direkt anslutning till huvudloungen. Här finns två stora sittgrupper med soffor, soffbord och fåtöljer och längs med ena långväggen en annan typ av höga fåtöljer med tillhörande bord. I samma rum finns även en TV, tidningar och magasin. Möblerna kommer från olika designföretag med exempelvis stolar från Senab, fåtöljer från Carl Hansen & Søn och soffor från Vitra.

Det angränsande rummet - här kopplar man av Tanken med loungen är att den ska bestå av olika sektioner med entré, kök, vardagsrum och veranda. Desto längre in i loungen man kommer desto lugnare ska det bli. I Göteborgsloungen blir detta i mindre format, men visst går det att märka. Reception/entré och kök direkt efter ingången. Huvudrummet är anpassat för folk som vill jobba, äta eller ta en snabb kopp kaffe medan det i det angränsande rummet erbjuds mer komfort och avkoppling med soffor och TV. Snygg design tycker vi, klart snyggare än något som funnits tidigare. Loungen kan kanske inte mäta sig med något av de riktigt påkostade flygplatsloungerna runt om i världen, men för en svensk stationsloungen är det faktiskt riktigt trevligt.

SJ Lounge Göteborg C - Frukostmat

SJ Lounge Göteborg C - Kaffemaskiner

SJ Lounge Göteborg C - Juicemaskin med val från en surfplatta

SJ Lounge Göteborg C - Soffor och fåtöljer

SJ Lounge Göteborg C  - TV

SJ Lounge Göteborg C - Receptionsdisken till vänster

SJ Lounge Göteborg C - Arbetsplatser med eluttag längs med väggen

SJ Lounge Göteborg C - Loungerna blir allt viktigare med ökad konkurrens

SJ Lounge Göteborg C

More from BusinessClass.com