Arlanda får ny satsning på gourmetutbud

28. Apr 2016
by BusinessClass

Den 26:e april så hade nyöppnade Pontus in the Air pressvisning, och BusinessClass.se var där. Pontus Frithiof har högt flygande planer på att skapa den bästa flygplatsrestaurangen i Europa – och vi vill tillstå att detta är en bra start. Konceptet sticker verkligen ut bland det övriga utbudet på flygplatsen. Då den primära målgruppen för den här satsningen är affärsklassresenärer så torde en del lounger få färre besökare med tanke på det mediokra utbud dessa oftast, tyvärr, har.

Pontus in the Air är belägen en trappa upp airside i Terminal 5 mellan F- och A-pirerna. Efter att ha passerat säkerhetskontrollen så tar den som vill dit till vänster och hittar snart trappan upp. Miljön är lugn och behaglig med ett unikt specialdesignat möblemang.

I och med att detta är ett restaurangkoncept för en flygplats så är det snabbhet som gäller. Det erbjuds en garanti på att från beställning tills dess du blir serverad så ska det inte ta mer än 12 minuter. Tar det längre så blir du bjuden på maten. Mise en place är alltså a och o detta kök, som förövrigt är restaurangens eget och det första som byggts airside på Arlanda.

En annan utmärkande detalj som säkerligen kommer uppskattas av en del medlemmar på BusinessClass, är den osedvanligt långa och intressanta vinlistan. I synnerhet utbudet av champagne. I vinlistan så finns det 185 champagner att välja på. Dels samsas de med 1 000 olika viner på utrymmet i vinkylarna, dels så har sommelieren Mario E Moroni sett till att köpa in ett antal extraordinära champagner. Till exempel kan nämnas Heidsieck & Co Goût Amercain 1907 bärgade från det förlista ångbåtsfartyget Jönköping, Mumm 1959, Pommery 1961 för att nämna några. Pontus in the Air är också Krug Ambassador, vilket innebär att Krug serveras på glas.

Egentligen så består hela konceptet av tre delar;

Brasseri

,

Market

och

Take Off

med en tillhörande app. I den finare delen,

Brasserie

, kan gästen sitta ned i lugn och ro och inta sin måltid i en modern brasserimiljö.

Market

är en slags hybrid mellan saluhall, café, självservering och cocktailbar.

Take Off

är till för den som vill ha med sig en kasse med godbitar ombord. I den tillhörande appen går det att förbeställa det mesta av utbudet och betalningen sker också i appen. Mycket praktiskt då det går att beställa i taxin ut till Arlanda och sedan hämta sin kasse och gå vidare. Du kan indikera när du vill hämta upp din beställning.

I pressvisningen så ingick det att prova en vårlunch. Det som serverades var en crème ninon med tryffelgrädde och champagne. Till huvudrätt fick vi en salade Niçoise med grillad tonfisk. Hur smakade då detta? Hur går kravet på snabbhet ihop med matkreation i den högre skolan? Förrätten, soppan på gröna ärtor och tryffelgrädden, serverades kall och hade en angenäm balans mellan sötman från ärtorna och tryffelns jordighet. Den senare påtaglig men inte störande. Allt kom i en liten glasburk. Huvudrättssalladen däremot gav tyvärr mer känslan av ”burkmat” - läckert krispiga haricort verts mot lite trista urkärnade oliver uppenbarligen från en konserv. Sardellerna höll god sälta och fasthet, en liten klick grillad marinerad paprika stoltserade med en härlig rostad ton. Lagomt kokt, kylskåpskallt, delat ägg med trög gula och två rejäla bitar men alltför lätt grillad tonfisk.

Att bitarna tonfisk dessutom var kalla och förpreparerad förtog en annars mättande och visuellt tilltalande huvudrätt. Undertecknad hade gärna sett att tonfisken grillats något hårdare och fått en bättre yta. Dessutom grillats precis innan servering? Det torde kunna rymmas inom ramen för serveringsgarantin på 12 minuter. På frågan om expansion till andra delar av Arlanda så finns det idéer till ett ”pop-up” koncept i F-piren och Terminal 2.

På det hela taget så är konceptet lysande och Arlanda fick ett mycket uppskattat tillskott den 27:e april i år. Utbudet av vin och champagne slår nog det mesta inom Europa. Det som serveras i

Brasserie

torde kunna skruvas upp en aning för att nå de höjder som ambitionerna med satsningen syftar till. De olika loungerna har nu dock fått rejäl konkurrens då affärsklassresenärer är den främsta målgruppen och undertecknad kommer med säkerhet hellre ta en stund och smutta på ett glas Krug för 295:- än att sitta i någon av loungerna. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra i och för sig. För sin kategori, flygplatsrestaurang, är det en mycket bra restaurang. Kanske kommer det bli värt en omväg via Arlanda? AV: RVARTTINEN    

More from BusinessClass.com