Alibaba Group avslöjar sitt första framtida hotell

13. Mar 2020
by BusinessClass

Alibaba är kanske mest känt i väst som den gigantiska e-handelsjätten i Kina, medan i själva verket så består företaget av betydligt mer delar. Fliggy, som är Alibabas online reseplattform, har nyligen öppnat ett nytt ultramodernt hotell i Hangzhou, Kina, med en vision att omvandla hela hotellindustrin till den digitala tidsåldern vi lever i genom att utnyttja den senaste tekniken.

Vi känner nog alla till de olika moment i en hotellupplevelse som kan upplevas som störande, från långa köer vid incheckningen, tappade nyckelkort till den långsamma rumservicen. Tänk dig nu att bo på ett hotell där du inom en minut efter ankomst har anlänt till ditt rum och att under hela din vistelse haft mer interaktioner med robotar än människor. På det nyöppnade hotellet FlyZoo Hotel, ett 290-rums hotell i Hangzhou, Kina så börjar upplevelsen med hotellets egna mobila app. Härifrån kan gäster direkt boka deras vistelse, välja vilken våning de önskar och även åt vilken riktning rummet ska ligga mot. Kinesiska gäster kan checka in via mobila appen och gå direkt till rummet utan att kontakta receptionen. Utlänningar kan snabbt checka in vid ankomst via en av de flera kiosker som är placerat i lobbyn. Genom att integrera artificiell intelligens i servicen hoppas företaget att ge gästerna en praktiskt och sömlös upplevelse. Gäster kan, istället för traditionella rumsnycklar, öppna hissar och sitt rum genom ansiktsigenkänning.

Foto: Alizila Det finns robotar överallt i hotellet. I rummen kan gäster ändra temperaturen, ljuset, gardinerna, TV och spela musik med ett enkelt röstkommando till den smarta assistenten, Genie. Själva rummet ger ett modernt och ljust intryck, är minimalistisk och färgvalet är överhängande vitt. Dags att beställa rumservice? Med ett enkelt röstkommando kan Genie utföra detta, och innan du vet det så levereras din beställning till rummet av, så klart, Alibabas egna robot. Denna robot kan vid önskan även lämna av nya handdukar, kuddar och hämta din tvätt.

Foto: Alizila När du blir hungrig så beger du dig till hotellets egna restaurant. Här kan du beställa din mat via FlyZoos app. Din mat serveras givetvis av robotar. När det är dags att avnjuta en Gin and Tonic vid baren, så tillbereds den av en robot med en lång arm som kan förbereda mer än 20 olika cocktails.

Foto: Booking.com Slutligen är dags att checka ut ifrån hotellet, och givetvis är det ingen stress. Gästerna som har förbetalt för rummet kan enkelt lämna hotellet utan att passera receptionen. ”Vår användning av intelligenta faciliteter i kombination med digitala hanterings- och operativsystem innebär att hotellanställda kan koncentrera sig på att ge gästerna en servicenivå som utöver extra milen” sa Wang vd. Alibaba Future Hotel på Alibaba Groups nyhetssida, Alizila. Tanken är att integrationen av FlyZoos teknologi frigör tid åt de anställda i de sedvanliga arbetsuppgifterna, så att dem kan istället koncentrera sig på att ge gästerna en servicenivå utöver det vanliga. Nu vill vi väldigt gärna höra ifrån er! Vad är er åsikt om detta? Är detta framtidens hotell, eller bara mer en teknologisk hajp?    

More from BusinessClass.com