Air France nya första klass - La Première "A Designer Suite"

3. Jul 2014
by Jacob

I maj offentliggjorde Air France sin nya förstaklassvit, en produkt flygbolaget själva beskriver som "A Designer Suite". Vi fick möjlighet att prova den nya sviten och dessutom träffa Vice President för La Première, Catherine Betsch. Hon berättade om den nya sviten och arbetet som pågått i kulisserna under de senaste fyra åren.

Den nya sviten har tagits fram av designern Priestmangoode tillsammans med designfirman Brandiage medan amerikanska B/E Aerospace står för tillverkningen. Sviten är två meter och 30 cm lång och upptar en yta på drygt tre kvadratmeter. Air France har dock reducerat antalet sviter på flygplanen. Tidigare har det funnits åtta sviter på Boeing 777-300, två rader i en 1-2-1-konfiguration, nu har antalet reducerats till endast en rad med fyra sviter. BusinessClass.se testade Air France La Première i juli 2012. Vårt test med bilder på den nuvarande stolen finns att läsa i

denna artikel

.

Den nya La Première-sviten Interiören går i mjuka färger, i ljusgrått och isblått med detaljer i Air France karakteristiska röda färg. Färgvalen är i grund desamma som tidigare men med något mjukare kulörer. Den gråa kulören är ljusare och den röda färgen starkare. Just den starka röda färgen är för övrigt ett genomgående tema i allt som rör nya La Première. Enligt Catherine Betsch har man hämtat mycket inspiration från hotellmiljöer med en design och ett färgvalet som ska spegla fransk elegans, även det en del av "France is in the air".

Design i ljusgrått och isblått Kabinväggarna är klädda i läder, samma läder som även finns på armstöden och nackstödet på stolen. Stolen i övrigt är klädd i vävd tweed. En trevlig detalj är den prydnadslampa som är placerad bredvid stolen som hjälper till att skapa en avslappnande atmosfär. Vid stolen finns även en röd pläd.

Den trevliga prydnadslampan Framför stolen finns en ottoman som även kan användas som besöksstol, exempelvis om man har en medresenär och vill äta tillsammans. Annars fungerar ottomanen som fotstöd. Under ottomanen finns en låda där man kan förvara sina skor, samma förvaring som finns under ottomanen i nuvarande La Première-stolen.

Ottomanen och pläden

Magasin, HD-TV och underhållning

Vid sidan av stolen finns en hylla för tidningar och magasin och längs med panelen ett stort fack man kan öppna med plats för personliga tillhörigheter.

Förvaring för tidningar och magasin Framför stolen finns en stor 24-tumsskärm med HD-upplösning och touch screen. Egentligen är touch screen-funktionaliteten något onödig med tanke på avståndet från stolen till skärmen på närmare två meter, men det är praktiskt möjligt att trycka direkt på skärmen om man önskar. På alla flygplan som fått någon av de nya stolarna finns även ett nytt underhållningssystem från Panasonic med över 1000 timmar underhållning och menyn på 12 språk. Det nya underhållningssystemet är riktigt trevligt, framförallt hur menyerna är designade och uppbyggda.

24-tums HD-TV i första klass Fjärrkontrollen är samma modell som används i business class och är designad som en smart phone med en stor del av menyn som dyker upp direkt på skärmen. Man kan själv välja om man vill använda knapparna eller trycka direkt på displayen.

Fjärrkontrollen I en lucka vid sidan av stolen finns fjärrkontrollen förvarad. Här finns även eluttag, USB-uttag samt förvaring för de brusreducerande hörlurar. Det finns två kontrollpaneler för att reglera stolens funktionalitet. Vid sidan av luckan finns snabbknappar för att snabbt kunna finna förinställda lägen. Vill man själv hitta ett passande sittläge finns fler knappar om man öppnar luckan. Båda kontrollpanelerna syns till höger på bilden nedan.

Stolskontroller, uttag och fjärrkontroll

Fullt-flat med unika gardiner som avskärmning

Den kanske största förändringen sker när det är dags att gå till sängs. Den nya stolen blir i fällt läge helt horisontellt platt och skapar en säng som är strax över två meter lång. Då armstöden dessutom kan fällas ner skapar det ytterligare 20 cm stolsbredd med en total sängbredd på 77 cm. Sängen bäddas därefter med en madrass följt av kudde och täcke, samma sängkläder som används hos Accors hotellkedja Sofitel i deras "My Bed".

Fördragna gardiner i sviten För att skapa ytterligare en bra sovupplevelse finns tjocka gardiner framför varje svit som dras för inför natten och skapar en total avskildhet från kabinen och övriga passagerare. Under resten av flygningen är gardinerna fastsatta vid väggen, precis som traditionella gardinerna mellan de olika kabinerna. Detta är ett koncept som är unikt för Air France och som aldrig tidigare testats i industrin. Dagens La Première-svit är helt öppen med minimal avskildhet från övriga passagerare. Catherine Betsch berättar att gardinerna tagits fram efter önskemål från flera resenärer som önskat en öppen och luftig planlösning ombord utan känslan av att vara instängd i sin svit, samtidigt som de flesta vill ha avskildhet när det är dags att sova. Den nya sviten ger det bästa av båda världar Att få den nya lösningen godkänd av myndigheterna var dock en riktigt segdragen process enligt Betsch, men till slut fick Air France den nödvändiga certifieringen.

Skiss som visar hur gardinerna fungerar Dessvärre var det ett tekniskt problem med stolsprototypen under min demonstration vilket gjorde att den inte gick att fälla hela vägen till en full säng. Däremot fick jag testa att gardinerna och uppleva känslan av att ha dessa stängda. Det kändes inte alls instängd utan bara avslappnande och hemtrevligt. Rent praktiskt finns det två gardiner som fästs i mitten med karborreband. Vi frågade Catherine Betsch om Air France övervägt att ha en separat säng i första klass, skild från den ordinarie stolen. Hon berättade att hon var överlag positiv till vad exempelvis Lufthansa gjort på några av sina Boeing 747 med en separat säng bredvid stolen, däremot var hon mer tveksam till exempelvis Singapore Airlines upplägg i Suites. Det handlar inte bara om komfort utan även om hållbarhet, stolarna ska klara många år av slitage. Dessutom gäller det att sängen även kan hantera stora människor, både här det gäller komfort och hållbarhet.

En av de två garderoberna Varje svit har även två garderober, en större framför sviten där man förvarar extra handbagage, samt en mindre bakom sviten där man kan hänga in kläder under natten. Fönsterskydden i första klass är helt elektroniska och styrs med hjälp av en knapptryckning. Det finns två lägen, ett mellanläge för att få skydd mot stark sol men fortsatt med ett visst ljusinsläpp samt ett helt stängt läge där allt ljus stängs ute. Det är bara ett fåtal flygbolag som har detta idag varav Emirates är det enda flygbolag undertecknad upplevt detta på.

Nytt porslin, ny necessär och ny klädsel för personalen

I slutet av året införs ett helt nytt porslin i första klass med en helt ny design. Porslinet är framtaget av Jean-Marie Massaud och består av 40 olika delar som ska skapa en elegant atmosfär i samband med måltidsserveringen.

Det nya porslinet i La Première En nyhet är att riktiga vin- och champagneglas återinförs i första klass, tidigare har bredare dryckesglas använts för vin och champagne, samma upplägg som finns i business class. Flera passagerare har önskat att få riktiga vin- och champagneglas återinförda, vilket man nu tillgodoser. Catherine Betsch berättar dock att beslutet varit knepigt, det finns samtidigt många som menar att de bredare dryckesglasen bättre framhäver smaker och dofter, särskilt för dyrare viner.

Nya vinglas och champagneglas i La Première Men det nya porslinet kommer även ett nytt matkoncept, med införande av kaviarservering på avgångar från Paris med start i oktober. Maten är komponerad av berömda franska personer som Joël Robuchon, Régis Marcon, Guy Martin, Michel Roth och Anne-Sophie Pic. Desserterna kommer fortsatt från Lenôtre. Bordet är förvarat i en lucka längs med panelen och är ungefär jämförbart i storlek mot tidigare. En ny necessär införs också under hösten med innehåll från Givenchy.

Ny necessär från Givenchy Pyjamasen kommer även den fortsatt vara kvar, numera i en blå modell.

Pyjamas i Air France första klass Även kabinpersonalen som arbetar i eller med La Première får en ny look. Uniformerna kommer i grund vara desamma som tidigare med mörkblåa uniformer under större delen av året samt för den kvinnliga kabinpersonalen möjlighet att bära en tunnare ljusblå uniform under sommarhalvåret. Dock får alla som jobba med La Première en särskild röd scarf, alternativ en röd slips, samt en speciell röd namnbricka.

Nya accessoarer för personalen i La Première

Tidplan och kostnad

Sviten kommer successivt införas på 19 flygplan av typen Boeing 777. Det första flygplanet med de nya sviterna kommer börja flyga i september 2014 och premiärlinjen blir Paris-Singapore-Jakarta. Många flygbolag ogillar att prata om kostnader när det kommer till nya stolar, kabiner och flygplan, men vi ställde frågan till

Bruno Matheu, Chief Officer Long-Haul Passenger Activity, och fick faktiskt ett svar.

Ungefär 50 miljoner euro kostar de 76 sviterna, vilket följaktligen innebär 650.000 euro eller knappt 6 miljoner svenska kronor per stol. Att det är en helt ny stolsmodell som utvecklats från grunden lär dock ha dragit upp kostnaden, det är billigare att köpa in en färdigutvecklad modell. Vi får utgå från att priset per svit även inkluderar vissa utvecklingskostnader. Catherine Betsch berättar att sviten tagit fyra år att utveckla. Det kan tyckas vara långt tid, exempelvis SAS spenderade drygt två år på att ta fram sin nya businesstol, men Betsch berättar att det är den tid det tar när man vill utveckla något helt från grunden. Det är många smådetaljer att titta på och alla delar ska dessutom fungera som en helhet, La Première är trots allt Air France flaggskeppsprodukt. Dessutom krävs certifieringar så stolen uppfyller alla säkerhetskrav.

Ytterligare en förstaklassvit på gång

I nuläget är det Boeing 777 som utrustas med de nya långdistansstolarna varav 19 flygplan får de nya förstaklassviterna. Men senare ska den övriga långdistansflottan ses över, exempelvis Airbus A380 som också har första klass, blir det samma sviter även där? Catherine Betsch avslöjar att det inte är säkert och att det ganska troligt blir en ny modell, en helt ny svit med andra ord. Mer än så vill hon inte berätta. Uppgraderingen av Air France Airbus A380 kommer påbörjas under andra halvan av 2017.

Vad tycker BusinessClass?

Det är en mycket snygg produkt med en stilren och minimalistisk design, ett tilltalande färgval och en genomtänkt design. Det känns fräscht och modernt. Platt-TV:n är läcker och underhållningssystemet fick jag testa ordentligt i business class. Vilken typ av stol man föredrar är förstås individuellt. Själv vill jag gärna ha en ganska öppen kabinlösning, jag vill kunna få kontakt med de övriga passagerarna och se vad som händer i kabinen. Däremot vill jag gärna ha avskildhet när jag sover. Därför funkar det nya konceptet med gardinerna mycket bra för mig.

More from BusinessClass.com