7 fantastiska hotell för dig som gillar vin

27. Sep 2018
by BusinessClass

Vinfantast? Drömmer du om en egen vinkällare? Kan du utan tvekan känna skillnad på vin gjort på Petit Verdot och Malbec?

Så ska du ju förstås bo på en vingård nästa gång det är dags att resa! Vinturism blir mer och mer populärt och fler och fler vinproducenter, stora som små, erbjuder ofta väldigt trevligt boende på eller nära själva vingården. Ofta är stilen rustik och gemytlig och ofta kombinerar man boendet med en bra restaurang. Nu vill vi gärna ta dig med på en resa där vi reser ut till bland annat Toskana, Bordeaux, Riojaområdet och till Franschhoek i Sydafrika: sju fantastiska hotell för dig som gillar vin!

The Yeatman Oporto, Portugal 9.8

(

Betyget

kommer från vad gästerna har sagt och kommer från vår hotellsektion. Högsta

betyget

är 10)

Hotellet ligger insprängt i en brant sluttning på Douroflodens södra sida, och det är i "portvinets huvudstad" Oporto The Yeatmen ligger. Läget gör att du lätt kan använda hotellet som utgångspunkt för att åka ut på äventyr bland Dourodalens många vingårdar - och förstås också dyka ner i de ädla droppar som har producerats i och vid Oporto i hundratals år.

Bacchus-sviten på The Yeatmen

Foto: The Yeatmen Hotel

Samliga 82 rum har blivit namngivna efter en lokal vinproducent, och hotellets samarbetspartners har också bidragit med konst och andra föremål som vintunnor, karaffer och så vidare. Hotellet har en fantastisk samling av vin från Portugal: över 25000 flaskor har man i sin källare och man arrangerar ofta vinsmakningar, föredrag och förstås middagar med olka teman. Hotellets spa är också en del av konceptet och erbjuder olika behandlingar där vin används för inpackningar och annat. En höjdpunkt på hotellet är restaurangen med det ärliga namnet The Gastronomic Restaurant som har hela två stjärnor i Guide Michelin.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

Marques de Riscal a Luxury Collection Rioja, Spanien 9.1

Det här hotellet är ett modernt mästerverk ritat av den amerikanske arkitekten Frank O Gehry. När du övernattar på Marqués de Riscal får du inte bara god mat och vin men en totalupplevelse.

Ett modernt mästerverk  – Marques de Riscal

Foto: Marques de Riscal

Hotellet ligger i ett vackert naturområde men stilen är ultramodern. Med bil är det inte långt att köra till Europas största vinmuseum Dinastía Vivanco och den trevliga staden La Guardia som har stolta vintraditioner. Hotellet har för övrigt två restauranger (en av dom heter helt enkelt Marques de Riscal Restaurant och har en Michelinstjärna) och en fantastisk vinbar med alla årgångar från Rioja och andra spanska regioner du kan tänka dig.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

Andrassy Rezidencia Wine & Spa Tarcal, Ungern 9.5

Du ska vara beredd på att köra en bit om du landar i Budapest eftersom regionen och staden där hotellet ligger är 230 kilometer österut. Men motorvägen är bred och snabb så du borde vara där på under 3 timmar. På Andrássy Rezidencia får du en komplett vin&wellness-upplevelse i ett område där man har odlat vin i tusentals år.

God mat och gott vin hör ihop - här på Andrassy Rezidencia Wine & Spa

Foto: Andrassy Rezidencia

Det här är ett intimt lyxhotell med superb service och atmosfär. Andrássy Rezidencia erbjuder rustika omgivningar och man har 41 trevliga rum, spa och wellness och inte minst en av områdets bästa restauranger. En sak du ska göra är att vara med på en av de turer med proffsig vinguide hotellet arrangerar. På kvällen avnjuter du kanske hotellets flaggskeppsmeny som är på sju rätter med noga utvalda viner från regionen. Nästa morgon om huvudet känns lite tungt kanske lite vinterapi i spaet hjälper på allmäntillståndet.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

Cavas Wine Lodge Mendoza, Argentina

Mendoza är en av Argentinas vinstäder men antagligen den mest intressanta - och läget vid foten av Anderna är fantastisk. Det finns över 900 vinproducenter i Mendoza och många av dom är världsberömda.  Cavas Wine Lodge förfogar över vidsträckta vinmarker men har bara 14  (lyxiga) rum, spa och en trevlig vinkällare med ungefär 250 olika flaskor att välja mellan.

Cavas Wine Lodge – ett vinparadis med Anderna som kuliss

Foto: Cavas Wine Lodge

Om du landar i Buenos Aires tar flygresan vidare till Mendoza en och en halv timme, men man kan också enkelt komma hit från Santiago i Chile. Mendoza har mycket mer att erbjuda än bara vin: klimatet är varken för vamt eller för kallt och solen skiner över 300 dagar om året. Mendoza stad är inte lika spännande som de vackra vingårdarna och det böljande landskapet runt omkring staden men i staden finns massor av fantastiska restauranger, vinbarer och vinbutiker med ett imponerande urval av viner vi aldrig ser på våra breddgrader. En perfekt dag i Mendoza innehåller minst ett och gärna flera besök och vinsmakningar hos olika producenter, och så avslutar man dagen med en (sen) middag som ju i Argentina gärna består av en 750-grams T-bonesteak eller en gigantisk flanksteak och en liten sallad. Och en flaska Malbec eller Cabernet.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

Mont Rochelle Hotel Franschhoek, Sydafrika 9.3

Mont Rochelle ägs av Virgins grundläggare Richard Branson som har sett till att detta exklusiva boutiquehotell med bara 22 rum har fått en tydlig fransk doft och atmosfär. Läget är i ett av Sydafrikas vindistrikt Franschhoek.

En Deluxe-svit på Mont Rochelle

Photo: Mont Rochelle Hotel

Hotellet gör sitt eget vin på området och alla gäster är välkomna att titta ner i husets vinkällare och följa med i produktionen. Man kan också åka på utflykt till andra producenter i regionen - det arrangerar receptionen gärna. Det finns två restauranger på hotellet, spa, pool och en trevlig veranda där man kan sitta och se solen går ner genom glaset med perfekt kyld Semillon Blanc.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

Albergo Villa Casanova Toskana Italien 9.8

Albergo Casanova är ett elegant hotell på den italienska landsbygden precis utanför den historiska staden Lucca som är en av Italiens mest pittoreska städer. Hotellet ligger omgivet av vingårdar och vidsträckta vinodlingar men faktiskt bara en kvart med bil från närmaste strand. Ett fantastiskt hotell för dig som vill komma nära stämningen i Italiens epicentrum för goda viner (det håller inte alla italienare med om, dock).

En svit på Albergo Villa Casanova

Foto: Albergo Casanova

Men förutom alla goda viner ska du åka ut på utflykt och bekanta dig med områdets alla kyrkor, sömniga småstäder och monument. Kolla gärna upp om det finns några kulturella höjdpunkter i den period du besöker området: i Lucca arrangeras en sommarfestival varje år och nordväst om Lucca arrangeras också varje år en Puccinifestival vid Versilia. På hotellet får du hög standard och rummen är generellt stora. Hotellet erbjuder en fin restaurang, trevlig bar och en pool.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

Les Sources de Caudalie Hotel Martillac Bordeaux, Frankrike 9.1

Här kommer du snabbt känna dig som hemma: stämningen är hjärtlig och familjär på detta urtrevliga hotell som dock ståtar med fem stjärnor. Läget är vid vinmarkerna tillhörandes Château Smith Haut Lafitte. Hotellet ser det som sin främsta uppgift att lära ut hur den "franska paradoxen" fungerar. Förbryllad? Det man vill är att kunna bevisa hur god mat med lite för mycket fett och kalorier tillsammans med gott vin betyder god hälsa och aptit på livet!

Les Sources de Caudalie i Bordeaux

Foto: Sources Caudalie

Det fokus man har på att njuta livet til fullo kommer till uttryck när man blir ompysslad på hotellets spa eller när man sätter sig till bords på en av hotellets två restauranger - den ena har en Michelinstjärna. Det finns tennisbanor och pool och massor av möjligheter att följa med på turer och visningar i området, självklart med massor av goda viner på programmet.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

 

More from BusinessClass.com