7 fantastiska hotell i de Skotska högländerna

13. May 2017
by BusinessClass

Högländerna: namnet gör att man börjar tänka på stolta män i kilt, dimmiga bergstoppar, single malt whiskey och kanske till och med Sean Connery. Naturen här uppe kan både vara tuff och väldigt vacker, med lysande soluppgångar, dimma tjock som en portion haggis  och iskalla vindar som plötsligt mojnar av lika snabbt som de kom. 

Anledningen till att vi är i Skottland i dag är några extravaganta hotell som alla har fem glänsande stjärnor. Hotell som välkomnar dig med öppna armar, varma leenden och välkyld champagne, hotell som ofta har fina spamöjligheter och förstklassiga restauranger och inte minst ger bra forutsättningar för att kunna njuta av den omkringliggande naturen. Packa väskan så ger vi oss av!

  1. Fonab Castle Hotel

Detta familjeägda hotell ligger i ett gammalt slott, omgivet av djupa skogar och med utsikt över en sjö i hjärtat av området Perthshire - vi är ungefär mitt i Skottland. Fonab Castle är en trevlig blandning av gammaldags stil och moderna bekvämligheter och rummen är rustikt hemtrevliga. En del av rummen har utsikt över sjön, andra över skogen.

Ett typiskt rum på Fonab Castle

Foto: Fonab Castle

Slottet är från 1892 och har bland annat ett fint spa med uppvärmd pool, bastu och möjlighet för att få olika behandlingar. Hotellets concierge är förstås en kiltklädd herre som gärna ger tips till vad man kan uppleva, som att paddla kanot eller testa gränserna med lite

white water rafting

eller kanske lite mindre äventyrliga aktiviteter som exempelvis skogspromenader eller ett besök på ett whiskeydestilleri. Hotellets restaurang heter Sandema och den är populär också bland de lokala invånarna.

Se fler bilder och beställ ett rum på hotellet här

Inverlochy Castle Hotel

Hotellet ligger vid foten av berget Ben Nevis som är Storbritanniens högsta berg. Slottets läge och det omgivande landskapet fick drottning Victoria att utbrista "jag har aldrig tidigare sett en vackrare eller mer romantisk plats". Det sa hon 1873 och det stämmer bra även i dag.

Imponerande läge: Inverlochy Castle

Foto: Inverlochy Castle

Slottet har endast 17 rum och här får du lyx för varje krona - rummen är stora och väldesignade men samtidigt hemtrevliga och så romantiska som bara ett rum på ett slott kan vara. Om du lämnar hotellet och promenerar ner till sjön kan du glida ut på sjön i en av hotellets roddbåtar. Om du är intresserad av fotografi följ med på hotellets utflykter där man går ut i naturen för att komma nära både lokal flora och fauna i det imponerande landskapet.

Se fler bilder och beställ ett rum på hotellet här

  1. Rocpool Reserve Hotel & Chez Roux

Hotellets utsida gör inte innehållet rättvisa. Stelt och oinspirerande ser det ut men vänta till du kommer in. Här öppnar sig ett lyxigt krypin med avmätt men ändå spännande atmosfär. Här är det lätt att vara incognito om man önskar det och hotellet har både en formidabel bar och en utsökt restaurang där legendariske stjärnkocken Albert Roux ligger bakom rätternas innehåll och utseende. Rocpool Reserve Hotel ligger för övrigt i hjärtat av halvstora staden Inverness som har ungefär 50.000 invånare så här finns massor av kultur och shopping runt hörnet - och destilleriet Tomatin om du gillar vällagrad single malt whiskey.

Beställ ett rum med eget bubbelbad på Rocpool Reserve Hotel & Chez Roux

Foto: Rocpool

Servicen är förstklassig och här kan du få hjälp med allt från att få en struket en skjorta till den där speciella maten din hund gillar bäst. Rummen håller stilen utan att bli vräkiga och de flesta har balkong. Men nu när du är här, varför inte slå på stort och boka ett rum med eget bubbelbad på balkongen?

Se fler bilder och beställ ett rum på hotellet här

  1. Glencoe House

Om du drömmer om att tillbringa en natt eller två på en äkta skotsk herrgård är det Glencoe House du ska välja. Det perfekta stället för en romantisk helg tillsammans med din kära. Även de minsta rummen är imponerande och sviterna är magnifika - några har öppna spisar, stora terrasser och gigantiska badrum. Men omgivningarna kan alla njuta av och det mjuka solskenet och fågelsången på morgonen är gratis oansett vilket rum du har beställt.

Välkommen till Glencoe House

Foto: Glencoe House

Om ditt flyg landar i Glasgow ligger Glencoe House bara två timmar borta med bil. Hotellet ligger med utsikt över sjön Loch Leven och bergsformationen Pap of Glencoe som har en populär vandringsled. Den är bara 7 kilometer lång men tar mycket längre tid att klara upp till toppen än du tror! Vid ankomst hälsas du med att glas champagne och om vädret känns ruggigt sprakar elden i öppna spisen där du kan slå dig ner i de bekväma sofforna. Kanske beställer du en välbehövlig massage på rummet efter du har varit ute på långa promenader i det dramatiska landskapet vid hotellet?

Se fler bilder och beställ ett rum på hotellet här

  1. Ackergill Tower

Huset står ensamt och stolt och med nästan oändlig utsikt över landskapet och kusten här vid Sinclairbukten. Vi är nästan så långt norrut man kan komma i Skottland (googla Sinclair´s Bay så ser du!) och här bor du helt unikt med inbyggd historia i väggarna och kanske till och med några spöken. Husets äldsta delar är från 1600-talet men servicen är i högsta grad 2017 och här äter och dricker du väldigt bra.

Ackergill Tower - Sinclair Bay

Foto: Ackergill Tower

Ackergill Tower har en mängd olika rum och övernattningsmöjligheter. Det finns "vanliga" hotellrum, små separata stugor och hus och till och med ett rum man har byggt uppe i ett 150 år gammalt platanträd. Om du besöker Ackergill Tower under senhösten och vintern kan du till och med ha tur att uppleva norrskenets dans över himlen från ditt fönster - så långt norrut är du här.

Se fler bilder och beställ ett rum på hotellet här

Daviot Lodge

Det här är egentligen bara en bed & breakfast, men nog inte den slags bed & breakfast du har upplevt andra ställen i Storbritannien. Stilen och stämningen är ganska ödmjuk och inte på något sätt lyxig men det som gör hela skillnaden är den hemtrevliga atmosfären. Hotellet drivs av familj som verkligen ser till att du känner dig välkommen och uppassad. Läget är bara 10 minuter med bil från Inverness. Man har en trevlig lounge (med god whiskey förstås) och frukosten är husets stolthet där man bara använder lokala råvaror av högsta kvalitet - ja förutom kaffet och tebladen kanske.

Eftermiddagsmys hos Daviot Lodge

Foto: Daviot Lodge

Man erbjuder både action och avslappning. Besök det gamla slagfältet Culloden Moor som 1746 var skådeplatsen för det sista större slaget på engelsk jord (mellan den brittiska regeringen och Jakobitterna, men det får du läsa om på egen hand, lång historia) eller de förhistoriska stenar som ligger öster om Inverness - The Clava Cairns. Loch Ness är heller inte långt borta - se om du kan få en bra bild av Nessie?

Se fler bilder och beställ ett rum på hotellet här

Glendavan House

Här bor du i området Royal Deeside. Mest kända slott i området är kungliga Balmoral Castle men Glendavan House från 1886 är heller inte illa även om storleken är avsevärt mindre: hotellet var från början en jaktstuga. Läget är vackert vid nya nationalparken Cairngorms National Park och från hotellet har du utsikt till sjön Loch Davan. Hotellet har varit i samma familjs ägo under de senaste 35 åren och din värd heter Moira Milne som driver hotellet tillsammans med dottern Rebecca.

Så kan du bo på Glendavan House i Aboyne

Foto: Glendavan House

Rummen på Glendavan är trevliga och traditionellt inredda. Hotellets främsta argument är läget och den vackra naturen: från ditt rum kan du ofta se rådjur och hjortar, och röda ekorrar hoppar runt bland träden. Nere vid sjön Loch Davan (som är klassat som naturskyddsområde) häckar massor av fåglar och vattnet kryllar av liv. Här finns svanar, uttrar, sothönor och under hösten en hel del gäss som använder sjön som en plats där man tar en paus före man flyger vidare söderut inför den annalkande vintern i Skotska högländerna.

Se fler bilder och beställ ett rum på hotellet här

More from BusinessClass.com