4 dagar i First

15. Aug 2019
by BusinessClass

AV: Jeff

Resan består utav 3 leg i Business, 4 leg i First och 1 leg i Plus. Det som jag tror kan bli mest intressant är väl två av flighterna i First, Singapore Airlines A380 (gamla suite) och ANA 777 (nya kabinen). Fokus kommer i alla fall att ligga på First!

Resan börjar på Arlanda terminal 5. När jag går in till terminalen så inser jag att det här var sista gången jag var utomhus (undantag: takterrass och transport till planet) på 4 dagar. Spännande! Det är mycket folk för att vara 04:45 på morgonen men som tur är så är det relativt kort kö till check in för SAS Gold/Business. Det tog ett litet tag vid disken då man inte riktigt visste hur man skulle få fram alla mina boardingkort för utresan. Efter att damen bakom disken suttit i telefon med en kollega i ca 5 min ger hon mig boardingkort för

ARN

-MUC och MUC-FRA. Gör inte mig så mycket då jag ändå kommer få ett nytt fint boardingkort för Lufthansa First i Munchen eller Frankfurt. Tar mig bara någon minut att nå Pontus från det att jag fick boardingkortet i handen. Första gången jag kommer till Pontus precis vid öppning så blev positivt överraskad efter att ha tagit den första tuggan. Det var en helt annan macka än den man får när man glider in mellan 8-10 på morgonen. Men så blir det väl när de ligger där några timmar..

Går bort till gate 9 och när jag närmare mig hör jag utropet om prio boarding. Ser hur vissa blir hänvisade åt sidan. Bra! Med 10 meter kvar så ropar man ut att alla kan boarda och på två sekunder hinner hälften av alla passagerare att ställa sig i kön..

ARN-MUC - Lufthansa A320 - Business

Inte en jätteintressant flight men ger en liten kort sammanfattning. Helt ok service men fick aldrig någon fråga om påfyllning (ingen alkohol så gjorde mig inget). Vi åkte visserligen på lite turbulens någonstans över gränsen mellan Polen och Tyskland så skylten för säkerhetsbälte var tänt ett tag. Gardinen var halvt fördragen genom hela flighten men det var iaf inget spring från ekonomi till toaletterna här fram (möjligt att någon tog sig förbi). Frukost nummer två. Fick i mig lite müsli med mjölk, juice och kaffe. Väntar lite med alkoholen tills jag landar i München. Om jag känner mig själv rätt så kommer det ändå bli ett och annat glas idag (och de kommande tre dagarna).

Resten av tiden spenderades på att kolla lite serier.

Ursäkta den smutsiga skärmen

Juste, glömde en sak. Nu kanske några av er tror att jag flög med en Concorde mellan

ARN

-MUC men så var inte fallet. Jag bestämde mig för att skriva rapporten när jag väl var i luften. Därav den korta tiden mellan inläggen. Just nu sitter jag i Lufthansas First Class Lounge i München.

Lufthansa First Class Lounge, München (MUC), Terminal 2

Efter att jag landat i München så bestämde jag mig för att först besöka FCL i terminal 2 satellit. Jag ankom till ”vanliga” terminal 2 och det var även därifrån jag skulle åka vidare lite senare. Så jag tänkte att jag börjar i satelliten och rör mig sedan vidare mot terminal 2 för att testa den lite äldre FCL. FCL MUC terminal 2 satellit är den enda Lufthansa First loungen som jag besökt tidigare. Och den är riktigt bra. Avslappnad och trevlig personal som kommer fram till dig titt som tätt och frågar om påfyllning eller om något mer önskas. Det är stort och känns väldigt luftigt med tanke på att det inte var så många passagerare där. Takterrass är också väldigt trevlig även om jag inte besökte den nu.

Frukost nummer 3. Notera det nästan tomma glaset. Fick inte frågan om påfyllning när maten kom vilket är det enda negativa med besöket.

Eggs Benedict with bacon

Summer special

Det gick smidigt att förflytta sig mellan terminal 2 och satelliten. Det tog ungefär 10 min från lounge till lounge på vägen tillbaka. Den lite äldre loungen som ligger i terminal 2 är mindre till yta, buffén var mindre och det finns ingen takterrass. Det är inte mycket som skiljer loungerna åt men jag tycker ändå att det som väl utmärker satelliten är tillräckligt för att man ska ta den lilla extra promenaden (och tågresan) dit. Här kommer lite bilder från loungen i terminal 2.

Moscow Mule - den var inte bra. Fick kämpa för att få i mig halva. Misstänker att man bytte ut limejuicen mot socker!?

MUC-FRA - Lufthansa A321 - Business

Vad kan man förvänta sig på ett flyg som beräknas ta ca 1h? Trevlig personal ombord men kändes väldigt stressade. Vi blev en halvtimme försenade på marken men en stor del av det flög man in. Om jag inte har helt fel så landade vi ungefär 10 min efter tidtabell. Eller hur var det, stannar klockan när dörren öppnas? I så fall blev vi nog 20 minuter försenade. Jag har inte den bästa tidsuppfattningen här då jag inte kollade på klockan, så ta minuterna med en nypa salt. Det tog 15 min innan skylten för säkerhetsbälte släcktes. Servering i business startade på en gång men såklart så satt jag där utan någon dryck.

Maten var helt ok men något torr. Efterrätten var inte något för mig.

Om jag ska vara ärlig så tog det inte jättelång tid innan dryckesvagnen kom men fortfarande.. Om man hinner äta upp maten innan drycken kommer är väl något fel? Kan man inte börja med drycken? När jag ber om en GT får jag svaret att det inte finns någon gin… Slutar med att jag beställer ett glas bubbel. Det hinner gå 5 minuter innan skylten tänds och man plockar bort mitt glas. Återigen, jag förstår att det är en flight på 60 min. Men snälla servera mig drycken först så jag hinner dricka upp mitt glas.

Väl nere på marken så står vi stilla en stund bredvid bryggan. Efter en stund säger piloten att mannen som styr bryggan inte har dykt upp och att man hoppas på att han gör det snart. Här såg jag min dyrbara tid i FCT försvinna men på samma gång så njuter jag av att sitta lugnt och stilla i ett flygplan.

Höll på att glömma något... Gardinen. Men den glömde flygvärdinnorna också.

Lufthansa First Class Terminal, Frankfurt (FRA)

Tror inte att jag behöver skriva så mycket här. Finns hur mycket som helst om FCT att ta del av här på forumet eller någon annanstans på nätet. Dessutom sitter jag just nu i Air Chinas First lounge svettig, bakis och trött. Men här kommer en liten sammanfattning om upplevelsen. Min första tanke kring FCT är hur smidigt det är. En terminal som egentligen är mer som en stor lounge med egen check in och säkerhetskontroll. Du lämnar ifrån dig pass och boardingkort och allt är klart. Alla ”jobbiga” moment på en flygplats klarar man av på max 2 min och sen sitter du i loungen med ett glas i handen.

Maten var riktigt bra och även om jag inte var särskilt hungrig så åt jag upp allt. Drinkarna var också bra men höll mig mest till whisky eller enklare drinkar efter den hemska Moscow Mule i FCL MUC.

Jag måste säga att servicen var lite vassare här än i MUC. Lika trevliga kanske men här sträckte personalen fram handen när man kom in, man tog med mig runt och visade vägen och så hämtade man mannen som skulle ta med mig ner till bilen lite senare. Bara för att vi skulle få en chans att hälsa på varandra. Det enda negativa var väl badkaret som inte fungerade.. Och så glömde jag fråga om en anka

FRA-PEK - Lufthansa 747-8 - First

Äntligen dags för första First den här resan! Full kabin men det gjorde inte något, jag höll till på plats 1A längst fram i nosen på 747:an. Helt klart nöjd med mitt val av säte men alla säten såg faktiskt väldigt trevliga ut. Fördelen med rad 1 är att ingen rör sig vid dig eller framför dig.

Fantastisk personal ombord och alla kom fram och hälsade på mig. Nu har jag hunnit få i mig en stor mängd fika så minnet kanske inte är det bästa men jag tror att pursern kom fram 2-3 gånger och hälsade på mig som att det vore första gången varje gång. När jag tänker efter så låter det inte rimligt. För mycket fika helt enkelt. Det dröjde inte länge innan jag blev erbjuden något att dricka vilket jag tackade ja till. Glaset fylldes på 2 gånger på marken.

Serveringen drog igång så fort vi kommit upp i luften och först ut var caviar. Jag fick, enligt mig, en generös mängd caviar. Så pass mycket att jag inte frågade om mer men jag tror inte att det hade varit något problem. Allt låg i en stor skål som var fylld hela vägen upp. Tror nästan att det hade räckt till både First och Business. Eller ok, så mycket var det nog inte.

Till varmrätt blev det

”Tomato and Pine Nut crusted Tenderloin of Beef, Jus, Potato and Leek Mash”

. Ingen höjdare, tyvärr. Jag tycker oftast att det är just varmrätten som inte levererar uppe i luften (i en premiumkabin). Kanske är för att jag envisas med att ta en köttbit av något slag som alltid känns lite för välstekt och/eller torr. Jag ger den 2,5 av 5. Jag åt trots allt upp den.

Full och proppmätt bestämmer jag mig för att sova. Jag byter om till pyjamasen, kryper ner under täcket och somnar på max 5 min. Efter ca 4 timmars sömn väcks jag av en flygvärdinna som frågar vad jag vill ha till frukost. ”Sängen” är ok för att vara på ett flygplan och jag vaknade inte upp en enda gång. Men kroppen.. Vaknar med en kraftig huvudvärk och ont i kroppen på lite olika ställen. Dricker några glas smoothie, tar en kopp kaffe och försöker få i mig några tuggor scrambled eggs med bacon. Jag skulle nog behövt lite längre sömn.. Går av planet och möts av en man som håller upp en skylt med mitt namn. Skönt, tänker jag. Då slipper jag virra omkring på flygplatsen. Har läst på lite om transit-reglerna och ungefär hur jag ska röra mig men ändå skönt med någon som visar vägen. Vi går några hundra meter och kommer fram till en maskin som scannar passet och tar fingeravtryck. Mannen som leder mig pekar på maskinen men säger inget. Han kunde inte många ord på engelska men äh, det ska väl gå bra tänker jag. Maskinen vägrar ta mina fingeravtryck på höger hand. Efter ett antal försök så suckar mannen, trycker på avbryt på maskinen och visar med sitt kroppsspråk att vi skiter i det här. Jaha, ok? Aja jag följer efter. Han skickar in mig i en kö till en passkontroll och säger något i stil med att han inte kan gå samma väg men möter mig på andra sidan. Jag kommer fram på några minuter men där tar det stopp. Här var det också tufft med språket.. Jag säger ”transit” och personen suckar och säger att jag står i fel kö. Jag försöker fråga vad han menar men han pekar bara bort från kön. Mannen som mötte mig vid planet står precis bakom och ser mig försvinna ut ur kön igen.. Han kommer springandes och jag förklarar att det är en mellanlandning och att jag ska resa vidare. Jag tror att han förstår för han börjar röra sig. Jag följer efter igen och nu kommer vi till en säkerhetskontroll. Här hinner jag uppfatta var vi är och nu ser det rätt ut. Han säger återigen att vi möts på andra sidan. Han dök aldrig upp. Nu var jag iaf rätt och kunde röra mig vidare mot loungen. Snurrig situation. Men man kan väl anta att personalen har koll på att jag ska vidare när man möter upp mig pers

PEK-SIN - Singapore Airlines A380 - First (old suites)

Wow. Jag vet att SQ levererar uppe i luften och mina förväntningar vara höga. Men trots det så lyckas man leverera på ett sätt som fick mig att gapa och le på samma gång. Jag rör mig bort mot gaten ca 10 min innan det är dags för boarding. Först får jag syn på Emirates A380 och bakom den står Singapores A380 som jag ska flyga med idag. Vilken vacker syn! Tydligt uppdelade led till respektive kabinklass. En gigantisk kö till economy och en lång kö till business. Letar efter min kö men hittar den inte. För det var ingen kö. Lyckas ta mig igenom folkmassan och fram till skylten för First/Suite. Där står jag helt själv i ca 5 min innan boarding påbörjas och jag blir först på planet. Egen brygga för first och med 15 meter kvar till flygplansdörren så ropar man ”Welcome Mr. Jeff”. Snyggt, tänker jag! Har man kollat på min passbild? Kliver in och blir välkomnad av 4-5 flygvärdinnor som säger att det här är en speciell dag, ”you’re the only passenger in first today”. Det här blir bra!

Tar ett steg till höger och kliver in i min suite, plats 1A. Efter mig kommer två flygvärdinnor och frågar om jag verkligen vill sitta där. Jag har hela kabinen för mig själv och deras rekommendation är att sitta lite överallt. Blir uppmanad att testa alla platser och ”leka” med allt som kabinen har att erbjuda. Väldigt glad över detta då 1A inte var den bästa platsen enligt mig. Rad 1 ger en mer instängd känsla med trappan precis utanför. Satte mig i mitten på rad 2. Mycket luftigare och trevligare där med tanke på att det var öppet in till platsen bredvid vilket gjorde att det kändes som att platsen var dubbelt så stor som fönsterplatsen. Hinner knappt sätta mig ner innan frågan ”Dom or Krug” ställs. Bestämmer mig för att starta med ett glas Krug. Jag tror att vi blev kvar vid gaten i ca 30 min innan det var dags att lyfta. Under den tiden så hade jag aldrig mer än 60 sekunder för mig själv innan någon kom förbi. Man kollade att allt var ok, fyllde på mitt glas, erbjöd nötter och gav lite information om suiten. Blev även ”tvingad” att ta massa bilder på mig själv. Trappan var en given plats för selfies enligt ena flygvärdinnan. Så hon satte mig på ett trappsteg och började ta massa bilder

Någon kanske hade tyckt att det här blev för mycket men jag bara njöt! När vi väl kommit upp i luften var det samma sak där. Får frågan om jag vill fortsätta med Krug, tänker efter någon sekund och precis när jag ska svara så hör jag bara ”You know what, I’ll get you both”.

Hela tiden någon som kollade till mig. Lite småprat då och då och såklart påfyllning. Fick faktiskt säga stopp några gånger. Försökte fortfarande återhämta mig efter gårdagens flyg och 9 lång, tuffa timmar i loungen i Peking. Jag fick bestämma själv när jag ville äta så jag bad att få vänta ungefär 45 min. Var så uppe i varv av allt det här så jag glömde helt bort att ta kort på menyn men här kommer lite bilder på det jag åt.

Hade lite svårt att bestämma mig för vilken rätt jag ville ha men det var inga problem. Jag fick mer än gärna ta in en rätt, ta en tugga och sedan byta ut den om jag inte var nöjd. Mat var lastat för en fullsatt kabin så det fanns tillräckligt. Uppskattade verkligen det men jag behövde inte ta in något annat då jag var väldigt nöjd med maten som jag fick in. Jag spenderade ca 2 timmar på att äta, dricka och kolla runt i kabinen. Under tiden bäddade man dubbelsängen bakom mig. Och vilken säng! Kröp ner i sängen, lade datorn bredvid mig och satte på en serie. Somnade direkt och där låg jag i nästan 3 timmar. Helt klart den skönaste sängen som jag testat i luften. Lite svårt att beskriva känslan av att ligga i en dubbelsäng ombord en A380 och stänga dörrarna till suiten. Det här är något man måste uppleva själv!

5 timmar och 30 min är lite för kort tid ombord, hade gärna spenderat 11-12 timmar där uppe istället. Lite tråkigt att ”sova bort” halva tiden men på samma gång så är sängen också en stor del av upplevelsen. Behövde också ta igen lite sömn. Fick ingen pyjamas eller något amenity kit men det var trots allt en relativt kort flight. Utan tvekan 10/10 i betyg.

Singapore Airlines Private Room, Changi Airport (SIN)

Blev inte många timmar här så finns inte så mycket att skriva om men jag vet att många är intresserade av att veta vad som gäller när man ankommer med SQ i First. Jag landade runt 23:00 och skulle vidare dagen efter med Thai i Business. Det första jag gör när jag landat är att försöka checka in på hemresan (Thai C dagen efter är mitt första leg på hemresan) och även få mitt boardingkort. Ska spendera natten på ett transit hotel i terminal 1 och då behöver man tydligen visa ett boardingkort. Singapore Airlines service desk kan/vill inte hjälpa mig.. Och Thai höll bara till i terminal 1 och det var tydligen stängt. Öppnar först dagen efter. Jag lyckas checka in online via Thais hemsida men får bara boardingkort för BKK-HND, inte SIN-BKK. Det visades sig inte vara några problem då man aldrig frågade om boardingkort vid incheckning på hotellet. Jag går till loungen, visar mitt boardingkort för PEK-SIN och blir eskorterad till Private Room. Tar det lugnt i någon timme innan jag rör mig vidare mot hotellet. Dagen efter (vilket är idag) checkar jag ut vid 08:00. Hinner inte ta en dusch men tänker att jag gör det i någon lounge (förhoppningsvis Private Room). På väg mot terminal 3 går jag förbi Thais disk och skriver ut boardingkortet. Kommer fram till "receptionen", tar fram boardingkort för PEK-SIN och SIN-BKK. Förklarar att jag ankom SQ First och ska vidare med Thai C och att jag gärna vill besöka Private Room. Inga problem. Spenderar några timmar i loungen, tar en dusch och äter lite frukost. Får även i mig några glas champagne. Vet inte om jag hade tur eller om det faktiskt är så att man alltid har tillgång trots att man inte reser vidare med SQ. Juste, på vägen ut från loungen dagen innan frågade jag kvinnan som stod precis utanför Private Room om jag har tillgång dagen efter och hon svarade lite osäkert att "ja om det är inom 24h så ska det inte vara några problem". Edit: Här får ni en bild på frukosten och även mitt gigantiska hotellrum.

BKK-HND - Thai Airways 747 - First

En enkel och relativt kort nattflygning (6 timmar) i First som enligt mig levererar det man kan förvänta sig, att komma fram någorlunda utvilad till destinationen. Så fort man kommit upp i luften serveras maten. Det är en enkel och snabb servering vilket jag antar uppskattas av många. Jag hade väl kanske föredragit en lite mindre stressad servering där jag kan äta och dricka i lugn och ro. Men det här är inte direkt något man bokar för att få en ordentlig upplevelse i First utan mer för att få en säng över en nattflygning.

Så fort jag satt mig tillrätta så bekräftade man min förbeställda Lobster Thermidor och frågade även om jag ville ha en soppa innan hummern. Tackade nej till den då jag inte var så sugen på soppa just då, tänkte att jag lika väl kan gå direkt på hummern.

Jag dricker 2-3 glas Dom Perignon innan det är dags att bädda sängen och försöka sova några timmar. Väljer att inte bli väckt till frukost men att jag gärna tar något att äta om jag är vaken när frukosten serveras. Det var inga problem. Vaknar efter ca 3 timmars sömn med 30 min kvar till Tokyo Haneda. Ber om en kopp kaffe, byter om och sätter mig för att kolla klart på filmen jag påbörjade några timmar tidigare.

HND-LHR - ANA 777 - First

Efter en fantastisk upplevelse med Singapore Airlines och deras suite mellan Peking och Singapore trodde man inte att det kunde bli mycket bättre än så. Men här kommer ANA och levererar en helhetsupplevelse som inte liknar något annat. Jag måste säga att servicen jag fick hos SQ fortfarande ligger på en klar förstaplats sen är det lite svårt att jämföra en flight på 6 timmar med en på 12 timmar. Två riktigt bra flygningar men ANA tar hem det. Mina förväntningar var höga och jag såg väldigt mycket fram emot ANA och deras nya kabin. Det som gjorde mig så förväntansfull var nog att det inte fanns så mycket information, bilder, videor eller liknande på den nya kabinen. Vanligtvis sitter jag i timmar och läser på om olika bolag och deras kabin, kollar på Youtube och läser recensioner men här fanns det knappt något. Det enda jag har sett är @LSHs tråd och efter att ha läst den blev jag bara ännu mer förväntansfull. Det var dags att kliva ombord och så fort jag såg kabinen så sken jag upp. Det var faktiskt svårt att sluta le, blev förvånad trots att man sett någon bild eller två på hur det ser ut. Jag slås direkt av hur snygg kabinen är. Inte bara för att den är helt ny utan också färgerna och designen. Det här är helt i min smak. Och skärmen, vilken skärm! Som jag har sett fram emot att se den. 43 tum 4K på ett flygplan.

Jag börjar direkt att undersöka min suite. Öppna alla fack, trycka på alla knappar, starta IFE:n, öppna mitt amenity kit, kolla på pyjamasen osv. Flygvärdinnorna kollade på mig som att jag vore galen men de tyckte bara att det var kul. De kom förbi mig och talade om att det här är tredje flighten som det här planet gör och att det är första gången för dem ombord. Vi pratade lite om kabinen och jag fick en genomgång. Vi kom överens om att vi får lära varandra då det som sagt var helt nytt för alla ombord.

När vi kommit upp i luften så blir jag serverad ett glas Krug och samtidigt frågar man vad jag vill äta. Vi kikar på menyn tillsammans och ska jag vara helt ärlig så tycker jag det är lite svårt att läsa av den japanska menyn. Frågar om tanken är att man väljer japanska och sedan får allt på menyn eller om jag ska välja ut någon del. För det var mycket mat..

Det är all mat på menyn som gäller så jag börjar förbereda mig mentalt på att hamna i en ordentlig matkoma. Ser även till att byta om till pyjamas för att få plats med allt. Frågar också om jag möjligtvis skulle kunna välja ut en förrätt från den andra menyn efter att ha sett ordet ”caviar” i en rätt och det var inga problem alls.

Allt var jättegott och jag har ingen aning om vad jag åt. Eller jag kikade såklart på menyn så jag vet ju vad jag fått i mig när allt var klart men när jag väl åt det var det mesta ett mysterium. Prövade även sake för första gången och det var verkligen inte vad jag hade förväntat mig. Men gott var det. Som

@LSH

skrev i sin rapport så var filmutbudet helt ok men vad gör det när man har ett HDMI-uttag? Har såklart förberett mig med en HDMI-kabel så det var bara luta sig tillbaka och njuta.

Nu var det dags att testa sängen. Efter bara 3 timmars sömn inatt (och snittat 4 timmar de senaste 4 nätterna) var jag helt slut. Jag gick på toa och när jag kom tillbaka var sängen bäddad. Somnade som vanligt på någon minut och vaknade upp 4 timmar senare. Tänkte först om jag skulle sätta ett alarm för tänk vilken ångest om jag hade vaknat upp 9 timmar senare i London. Men det behövdes som tur var inte. Sängen var väldigt hård men för mig gick det bra att sova ändå. Med ca 5 timmar kvar var det dags att njuta igen (har iofs aldrig slutat njuta). Fortsätter kolla på serier och ber om lite chips och cola. In kommer ett glas Pepsi och lite chips och nötter. Funkar lika bra det

Nu är det dags för ett lite lättare mål och trots att jag är proppmätt så beställer jag in något att äta.

De sista 3 timmarna spenderar jag på att dricka lite mer champagne, sitta vid datorn och kolla på film. Sammanfattningsvis så var detta en riktigt bra flight. Lång flygtid, riktigt bra mat och dryck, fantastisk service och den trevligaste hårdvaran jag testat. Nu är det dags att börja kolla efter en ny resa med ANA, måste ju låta tjejen uppleva det här också!  

More from BusinessClass.com