30 grader i november – Centara Grand Island Resort – Maldiverna

1. Dec 2017
by BusinessClass

Av malmokalle Jodå, en travestering på en uppskattad tråd av

@RonnieK

och en tråd som fick mig, och kanske flera andra, att boka en resa till Maldiverna. Dessutom så fick jag samtidigt ett mail om 35% Flash Sale från Centara Hotels, en hotellkedja där vi bott ett flertal gånger i Thailand. Efter kontroll att rabatten även fungerade om man bokade All Inclusive och koll att det fanns 2-4-1 platser så var det bara att köra på. Förutom rabatten på 35% så hade man även ett erbjudande att fri transfer från Male till hotellet ingick i rumspriset. Vi bokade en ”Deluxe Water Villa” och "Fri Transfer". Det enda flygalternativet som visades på Uniteds hemsida var med Turkish Airlines, där det på andra sidan fanns avgångar i stort sett varje dag. Ett kort samtal med Tallinn och en smidig bokning på Centara´s hemsida så hade man spenderat "lite" pengar i förskott (Amex accepteras inte) och 120k EuroBonus-points. Bara att invänta hösten!

Copenhagen Airport

Vi malmöbor har en fantastisk närhet till en storflygplats. Smidigt att boka resan i Taxikurir´s app dagen innan avresa och med Amex kortet inlagt så slipper man att hantera kontanter. Pris 720 kronor (med avtal) och resan tar under 20 minuter trots att vi bor i de östra delarna av stan. Vi var i god tid på flygplatsen så att vi kunde börja semestern avslappnat. Kort kö i Bussines Check-in. Vi blev snabbt incheckade av en trevlig man som noterade att vi skulle resa till Maldiverna och vi fick en ”God tur” på vägen.

Turkish Airlines Check-in i terminal 2

Dock tog det tvärstopp i SAS FastTrack. Enligt agenten så var inte våra EuroBonus nummer registrerade på bokningen och då var det stopp. På frågan om hon inte kunde fixa detta så hänvisade hon till Turkish incheckningsdisk. Eftersom denna ligger i Terminal 2 så var det naturligtvis ingen lösning. Trots att jag viftade med både Guldkort, Business boardingpass och utskrift av bokningen från SAS där EuroBonus nummer var inlagt så var det kalla handen. Hon erbjöd sig dock generöst att kalla på supervisor så att han kunde ”upprepa samma sak igen”. Tyckte inte detta var så kreativt så vi vände på klacken och gick 30 m till den östra check-in delen. Efter några minuter var vi igenom. Eftersom vi räknade med att få acceptabel mat på planet till Istanbul så borde SAS-loungen´s lätta förtäring passa bra. Blev så klart tveksam om detta skulle fungera efter ”incidenten” i FastTrack. Nåväl, att testa skadar väl inte och det visade sig vara ett bra val. Här kom vi båda igenom utan problem! Efter lite snacks och en Whiskey-pinne så begav oss vi till gaten.

Köpenhamn - Istanbul

Date

: 1 November

Flight

: TK 1786

Aircraft

: Airbus A321-200

Seat

: 3E/F

Deppar

: 18.00 (on time)

Arrival

: 23.15 (on time)

Duration

: 3.15

On Time!

Turkarna när dom är som bäst! Inte minst för att man kör med riktiga business-säten intra Europa. Dessutom var personalen på tårna hela resan. Kall champagne, tilltal med namn och enkel men välsmakande mat. Pre-drink är som vanligt ett val mellan olika alkoholfria drinkar. Bäst och friskast är enligt mitt tycke är lemon-mint.

Så skall det smaka!

Så skall det se ut!

Kreativ hållare för tablets och böcker

Dagens meny

God förrätt

Turkish Köfte med bulgur Istanbul Atatürk Airport Vi anlände sent turkisk tid. Detta spelar dock mindre roll när man kommer till Atatürk, här är det hög puls på de flesta tider. Eftersom vi hade 3 timmar att spendera så blev det lite shopping och en öl i vimlet innan vi begav oss till The Lounge – Turkish Airlines CIP Lounge. När det gäller shoppingen så är det oftast frun som står för denna. Så även denna gång då Whiskey är ett big no-no på Maldiverna. Tack och lov finns det undantag från denna regel. Dock skall man akta sig att försöka ta med sig, det är strängt förbjudet!

En Efes sitter alltid bra

En lounge med stort L

Widen your World

Var har TK-CIP tagit vägen?

Efter ett par timmar, som trots allt gick ganska fort, så var det dags att boarda TK 730 till Velana International Airport – MLE.

Istanbul - Male

Date

: 2 November

Flight

: TK 730

Aircraft

: Airbus A330-300

Seat

: 4J/K

Departure

: 02.05 (on time)

Arrival

: 12.05 (on time)

Duration

: 8.00 När man har tagit vänstersvängen och kommer in i Businesskabinen på en A330-300 så slås man varje gång av hur luftig och rymlig kabinen är. Turkish öppna lösning, där man inte sticker in benen i en ”låda”, bidrar i högsta drag till detta.

Vad önskas till frukost?

Borde vara tid för sömn när flyget avgår 02.05 (svensk tid 00.05) men så kändes det inte. Tyvärr så hade personalen en annan uppfattning och att det var sömn som gällde. En febril aktivitet utbröt efter take-off och man bäddade alla stolar med lakan, kudde och ett täcke. ”Sleep like a baby” kallar turkarna denna lösning. Faktiskt ganska bra! Därefter delades under stor stress nattens meny ut. Kort därefter så kom personalen och tog upp beställningar till frukosten. Det visade sig ganska snart, när personalen kom ut med beställda drycker, att frukosten skulle serveras innan man föll i sömn. Lite märkligt, hade väl passat bättre med någon enkel och lätt nattmat för att servera frukost när man vaknar innan ankomst till Male?

Lite ägg att sova på?

Så, ut med kaffe och juice och in med sömnpiller i form av några rejäla Whiskey! Tyvärr fugerade detta inte denna gång utan det blev en seg natt med lite musik och surf på en hyfsat snabb, gratis och stabil uppkoppling. Det blev bara några stunders sömn. Nåväl, det gick OK och när ljuset tändes i kabinen så var humöret på topp.

Frukost, och till det lite grillat lamm eller kycklingspett

En ganska händelselös och trist flygning, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på flygtiden. Hur som helst landade vi i tid på Velana International Airport i Male. Innan landning blev vi tilldelade vouchers till FastTrack i passkontrollen. Eftersom vi kom av bland de första så hade det ännu inte bildats några köer. Det stora kaoset utbröt dock direkt eftersom alla skulle fylla i en blankett med uppgifter om hotell, passnummer, flyg etc. Så det var bara att vända på klacken och hitta ett ställe att fylla i blanketten. Så klart borde dessa blanketter delats ut på flyget så hade allt gått smidigare.

Pass på, glöm inte blanketten!

När vi passerat passkontrollen och hämtat vårt bagage så stod det en mängd representanter från olika resorts och väntade på sina gäster. Vi hittade vår kvinnliga representant direkt och blev guidade till incheckningsdisken i Domestic-delen där vi omgående fick våra boardingpass. Tillägas kan att en annan kille tog hand om vårt bagage och nästa gång vi såg till bagaget var när det levererades till vårt rum på Centara. Detta var lite av en fingervisning hur väl servicekonceptet skulle fungera. När jag bokade hotellet med fri transfer så trodde jag i min enfald att det var sea-plane som gällde. Det visade sig senare, efter att ha läst på lite bättre, att det även finns ett snik alternativ med reguljärt flyg till närmsta flygplats och därefter speed-boat till Resort-ön. Så det blev ett par timmas väntan innan nästa flight behagade att lyfta. Det finns ett par PP lounger landside i den internationella delen och det är även så att de större resorterna har egna väntrum. Så icke Centara, så det blev en uppfriskande promenad istället.

Bara att vänta!

Male - Maamigili

Date

: 2 November

Flight

: VP607

Aircraft

: ATR 72-500

Seat

: 9C/D

Departure

: 14.15 (on time)

Arrival

: 14.35 (on time)

Duration

: 0.20

Fly Me to Maamigili, please!

Så efter ett kort skutt landade vi på Villa International Airport – VAM på Maamigili som tillhör Alif Dhaal Atollen. När vi kom ut från flygplatsen så stod det en 5-6 minibussar för vidare transport till speedbåtarna. Vi satt länge ensamma i bussen men plötsligt fylldes bussen med gäng högljudda och glada asiater. Det skulle senare visa sig att majoriteten av hotellgästerna bestod av just asiater. Vägen däremot bestod av sand med stora vattenfyllda hål, så allt gick i snigelfart men det var bara en kort sträcka så vi kom snabbt till båten. Ännu en 20 minuters skumpig tripp väntade innan välkomstkommittén äntligen kunde ta emot oss!

Here we come!

Centara Grand Island Resort

Från vi lämnade hemmet tills vi landade på bryggan så hade vi spenderat 22 timmar på resande fot. Lägg till en seg natt och efter det transfer med flyg, buss och slutligen båt så blir resultatet att man känner sig ganska mör när man väl kommer fram. Alltså gavs tydliga instruktioner till frun att vara på tårna så att vi kom fram först till receptionen. Det visade sig direkt att den taktiken var alldeles felaktig och onödig. På bryggan stod en välkomstkommitté med en person tilldelad till varje sällskap. Alltså blev vi anvisad en sittplats och 10 sekunder senare fick vi en uppfriskande dryck. 5 sekunder senare när den denna var slut så fick vi frågan om vi också ville ha ett glas bubbel och semesterkänslan infann sig direkt trots tröttheten!

Skål och välkomna!

The Club

Alla Centara hotell har en speciell lounge som man kallar The Club. Till denna har dom som bor i de dyraste rummen tillträde. Så icke vi, eftersom vi hade bokat en simpel Water Villa. Efter några vistelser på andra Centara hotell i Asien så hade jag uppnått Guldstatus i deras lojalitetsprogram, vilket är den näst högsta nivån. På hemsidan finns en luddig skrivning om att man i vissa fall kunde utnyttja The Club som guldmedlem. Frågade per mail innan ankomst men fick inget positivt svar däremot en möjlighet att köpa access för 100 USD/person och dag, alltså drygt 20 000 kronor för hela vistelsen. Nåja, det skadar inte att fråga igen om vi hade tillträde och svaret kom omedelbart. ”Of course you have sir” och sen fick vi en lista på vilka förmåner som ingick i The Club. Mer om detta senare…..

Resorten

Kartan!

Verkligheten!

Det finns två olika typer av boende på ön, Beach Villas och Water Villas och av dessa finns det även flera olika varianter. Vi valde att bo i en ”Deluxe Water Villa”, vilket visade sig vara ett bra val. Detta är den ”billigaste” (inget är billigt på Maldiverna) typen av vattenvilla. Tidigt la vi in önskemål om att få bo på den västra sidan (kartan är orienterad i norr uppåt) och så långt ut på bryggan som möjligt. Vi fick villa nr 85 (markerad på kartan) som var ett perfekt läge. Denna typ av villa är byggda som parhus, men trots allt med hög grad av privacy. Både villorna på stranden och i vattnet kan även fås med en liten privat pool.

Deluxe Water Villa

Så fick eskort till vår villa och bagaget anlände omgående. Villan är totalt på 85 m2 och jag antar att man räknar in uteplatsen då. Hur som helst så fanns det plats nog. När man kommer in så finns till vänster en stor ”walk in closet” med god plats för både resväskor och upphängda kläder. Så klart fanns också ett mindre safe. Paraply, regnrockar, morgonrockar och flip-flops och tvättpåse fanns också på plats. Till höger fanns badrummet. Det innehöll två separata utrymmen med dörrar, dusch och toalett. Två separata vaskar, sminkbord och en stor jacuzzi fyllde en del av det återstående utrymmet. Rakt fram fanns vardagsrummet med TV, DVD spelare, skrivbord, kaffebryggare, minibar och en soffa med bord. Sist men inte minst en härlig dubbelsäng. Med andra ord en väl planerad planlösning med massor av luft!

Måste vara till vänster?

Rakt fram!

Yes!

Fint väder, så vi håller oss ute!

Se upp där nere!

A va då?

Hajar ni, det är All Inclusive!

Dag!

Kväll!

Natt!

MiniBar

Minibaren innehåller diverse alkoholfria drycker, öl och två flaskor vin. Dessutom Pringles och några olika choklad. När det gäller vinet så fanns en begränsning, ”bara” två flaskor/dag. Vilka snåljåpar! Har man access till The Club så får man också 2 flaskor valfri starksprit levererad till rummet varje vecka. Allt under All Inclusive konceptet och minibaren fylldes punktligt på varje förmiddag. Ville man ha något mer så fanns det ett telefonsamtal bort.

Sa någon skål?

WiFi

Det finns ett WiFi nät som täcker alla delar av ön inklusive alla villor. Hade satt förväntningarna lågt när det gällde detta men det fungerade väldigt stabilt. Hastigheten var alltid ca 5 Mbit/s, vilket innebar att även streamingtjänster fungerade bra.

Bonde söker fru?

Ultra All Inclusive och restauranger

Resorten har ett ambitiöst koncept som man kallar Ultra All Inclusive och det är bara att hålla med att det innefattar delar som man inte alltid förknippar med Allinclusive. I programmet ingår förutom generöst med mat och dryck även utflykter, tennis, båtar (ej motordrivna), snorkelutrustning, spa behandlingar och dykning (inkl. utrusning) från strand och båt. De senare är dock maximerade till 3 gånger/vecka. Det finns det fyra olika restauranger. En bufférestaurang som heter Reef. Detta är den största som också har lite längre öppettider. Detta är också frukostrestaurangen för alla gäster som inte har tillgång till The Club. Inga problem att börja dagen med ett glas champagne om man så vill, flaskorna ligger klara på kylning! Dessutom finns en italiensk restaurang, Azzuri Mare, och en thailändsk som heter SuanBua. Sen finns det även en alldeles förträfflig restaurang i The Club. Nyligen har man förbättrat konceptet avsevärt när det gäller mat och dryck. Dryckeslistan är mycket omfattande, drinkar i alla former, många olika spritsorter, flera whiskeysorter och t.o.m. singel malts i The Club. Röda, vita och roséviner från olika delar av världen. Tidigare så var också besöken på thai och den italienska restaurangen begränsade till två per vecka, numera kan man boka fritt. Däremot finns på de båda restaurangerna en meny som ingår i allinclusive konceptet och ett antal rätter utöver som man får betala extra förr. ”Gratismenyn” är dock väldigt omfattande och med goda, vällagade rätter. Och, till vår förvåning, så hade man även rätter med fläskkött. När det gäller service och personalen finns det bara ett betyg, 10/10 utan tvekan. En mycket behaglig, vänlig och uppmärksam service på alla restauranger. Vinet serverades glasvis och jag vågar påstå att glasen fylldes alltid på direkt, när något var tomt.

Bufférestaurang Reef

Reef är huvudrestaurangen som serverar frukost, lunch och middag på generösa öppettider. All servering sker i form av en riklig buffé med variationer dagligen. Den erbjuder en avslappnad miljö och man siter med fötterna i den varma sanden.

En lunch med fötterna i sanden

Teppanyaki Grill I Reef finns också en japansk restaurangdel med två sittningar varje kväll. Väldigt populärt, man fick beställa några kvällar i förväg. Maten lagas på en stekplatta inför gästerna. Gott och underhållande!

Lägg ner mobilen om du skall ha mat!

Restaurang Azzuri Mare

Azzuri Mare är, som det hörs, det italienska alternativet. Fanns mycket gott att välja på, men är man på en italiensk restaurang så varför inte prova på en pizza? Sagt och gjort, och gott var det.

Mums!

God förrätt

Ännu godare efterrätt

Restaurang Suanbua

SuanBua är resortens thairestaurang. Det är en mycket trevlig upplevelse. Självklart för att maten är utmärkt men även för att miljön är mycket rofylld och fin.

Smaklig förrätt!

Alternativen om man vill göra middagen till något speciellt är många. Finns en "öde" ö en bit ut, där man kan boka en romantisk middag för två!

Aqua Bar

Aqua Bar ligger I samma byggnad som receptionen. Ett perfekt ställe att ta en drink innan maten.

Dos mojito, gracias!

Coral Bar

Coral Bar ligger sidan om Reef och den stora poolen. Här kan man sitta ute vid havet i mörker och bara njuta av livet. Här fanns också underhållning flera kvällar i veckan, men om man nu skall klaga på något så hade det inte skadat med lite uppiggande musik någon kväll.

Välkomstparty på Coral Bar

Fast här svängde det rejält!

The Club

För att använda ett slitet uttryck så var det detta som satte guldkant på vår vistelse. Vi har varit på The Club på flera andra Centara hotell, men det har då bara varit ett mindre rum som serverar afternoon tea och drinkar med något enkelt tilltugg innan middag. Här pratar vi om ett stort hus med kök, restaurang, en stor fin pool och en egen strand med kritvit sand och ljuvligt hav.

Vad önskas?

Lägg därtill en personal som tar hand om en på fantastiskt sätt hela dagen. Under dagen serveras valfria drycker vid polen. Med jämna mellanrum serveras fruktspett eller något annat som friskar upp.

Vi åt alla våra frukostar här. Ägg och väldigt gott bacon var favoriten. Färskpressad juice av flera sorter fanns också.

Förutom frukost, 3 rätters lunch serveras afternoon tea, kanapéer med dinner pre-drink och 5 rätters middagar dagligen. Sen är det bara att välja om man vill sitta i en sval inomhusdel eller utomhus. Servicen var alltid på topp!

Rätt nr 5

Rätt nr 6 – En god Irish

Kvällen innan vi åkte hem så hade personalen dekorerat ett bord med en hälsning och ett tack för vistelsen. Personalen i The Club får 11 av 10 möjliga poäng!

Vi ses!

Resorten har en organisation som heter ”Best Dives” som har hand om alla vattenaktiviteter inklusive dykning. Vi prövade lite olika aktiviteter.

U-båt

Hur f-n kan man måla en ubåt röd?

En tur runt ön i en ”u-båt” kostade 2 x 90 USD. Inte mycket att se. Snorkling både bättre och billigare.

Dykning

Då var det bättre med lite dykning. Det visade sig att det var en mycket seriös hantering. All utrustning var ny och det var ordning och reda. Obligatoriskt är att man gör ett ”orientation-dive” först från bryggan vid dykcentrat. Detta ligger precis på gränsen till djupt vatten så det var bara att plumsa i. En liten bit utanför ligger ett vrak på ca 25 m. Eftersom vrak alltid drar till sig fisk så var det ett helt OK dyk, dock med något begränsad sikt.

Dagen efter det var det dags för två båtdyk. Vi var 3 dykare som gav oss ut på morgonen. Efter ca 30 minuters färd gjorde vi första dyket och efter ytterligare en liten båttur det tredje och detta var magiskt bra. Båten stannade vi kanten av en platå som låg på 8 meters djup. Vi gick ner på kortsidan av platån till ca 20 m. Synen som mötte oss var fantastisk. Hajar, sting rays och massor av andra fiskar. Och inte minst, färgglada koraller. Därefter simmade vi till långsidan och flöt långsamt med strömmen längs sidan. Helt magiskt. Tyvärr så har man en begränsning på Maldiverna att dyken bara får vara i 45 minuter. Så med luft kvar i tuberna är det lite trist att gå upp. Men, som sagt tog man säkerheten på allvar.

Here we come!

Paragliding

Lycka!

Fiskmatning

18.30 varje dag är det fiskmatning vid Coral Bar. Punktligt varje dag kl. 18.15 så väntade fiskarna en bit ut.

Husfågeln JOY väntade troget varje kväll

Lite sköna bilder

Nästa gång blir det Sea-plane!

Hemfärd

Så kom då dagen då det var dags att packa väskorna för färden hem. Dagen till ära med det sämsta vädret hittills, gråa moln, kraftig vind och regn. Rummet fick vi tyvärr lämna redan kl. 12.00 eftersom det kom nya gäster redan på förmiddagen. Nu fanns det, tack och lov, en lounge för gäster som skall åka hem. Här kunde man vila och så fick det bli en uppfriskande dusch innan avfärd.

Ingen anledning att se glada ut!

See you again, Centara!

Vänta

ni bara!

När vi kom hit så var båtfärden till hotellet var lugn och skön, med öppna fönster och frisk vind. När vi nu kulle åka hem så var vädret dåligt och båtresan en mardröm. Vi gick direkt upp mot vinden och att båten inte föll samman i atomer var inget annat än ett under. Det är en speed-boat med tre kraftiga utombordare, så det fanns resurser för höga hastigheter. Dessutom satt man instängd när vattnet slog över båten. Lite turbulens på flyget är peanuts jämfört med detta. Efter 20 minuter så kunde vi alla dra en suck av lättnad! Så en liten busstur till Villa Airport på Maamigili för ett kort skutt till Male.

Liten flygplats!

PP fungerar ej!

Maamigili – Male

Date

: 14 November

Flight

: VP610

Aircraft

: ATR 72-500

Seat

: 16 C/D

Departure

: 19.15 (on time)

Arrival

: 19.35 (on time)

Duration

: 0.20

Fly Me home, please

Male Airport

Vi anlände till Male ca kl. 20.00 och flyget gick kl. 23.55 så det fanns några timmar tillgodo och check-in var inte öppet. Vi hittade en effektförvaring där vi kunde lämna våra väskor. Maldiverna är alkoholfritt, utom resorterna naturligtvis, men det finns ett hotell på flygplatsön med några restauranger och barer. Hotellet ligger på Airport Main Road, bara några hundra meter från flygplatsen. Här var det mycket folk, full fart och ett trevligt alternativ till flygplatsen.

One for the air!

När vi hämtat ut vårt bagage så kom vi till en incheckningsdisk utan kö. Eftersom varken sjöflyg eller båtar går när det är mörkt så kommer de flesta passagerarna tidigare. Snabb incheckning där vi fick priovoucher till passkontroll och en voucher till Leeli Lounge.

Loungen var inte mycket att skriva hem om, men lugn och skön miljö med fina fåtöljer. Efter en stund i loungen gjordes upprop att TK731 till Istanbul var klar för boarding. Det var en kort väg till gaten och när vi kom fram fanns det två köer. En med ca 100 personer och en utan kö. Vi valde den senare!

Male - Istanbul

Date

: 14 November

Flight

: TK 731

Aircraft

: Airbus A330-300

Seat

: 3J/K

Departure

: 23.50 (on time)

Arrival

: 06.35 (on time)

Duration

: 8.40 Ännu en red-eye flight och ännu en forcerad servering. Denna gång fick vi dock middagen först och frukosten innan landning i Istanbul. Halvfullt i business och trevlig personal.

Merhaba!

Gott!

Istanbul - Köpenhamn

Date

: 15 November

Flight

: TK 1783

Aircraft

: Airbus A321-200

Seat

: 3D/F

Departure

: 09.30 (on time)

Arrival

: 10.55 (on time)

Duration

: 3.25 Efter några timmars väntan i CIP loungen så var det äntligen dags att boarda den sista flighten för den här gången. Även denna gång hade vi tur och fick en A321 och även denna gång så fick vi en fin service och en god frukost.

Prioboarding, inte så svårt!

Så var en trevlig två veckors tur till ända. Det var första gången vi var på Maldiverna men absolut inte den sista. Och visst, nu fick vi direkt möte den skandinaviska servicenivån när det prio märkta bagaget kom lååååångt efter första väskan och taxichauffisen lyckades köra fel tre gånger i Malmö, trots GPS.

Tack alla ni som läste, kommenterade och gillade!

More from BusinessClass.com