10 lyxhotell för konstälskare

25. Jan 2020
by BusinessClass

Många som gillar att resa gillar också att besöka museer och andra ställen där man kan se konst och annan kultur.

De flesta storstäder har ett eller flera museer eller gallerier, men det finns ju också hotell som nästan är gallerier i sig själva. Skulle det inte vara trevligt att vakna upp bredvid en äkta Warhol, att kunna studera en Picasso till middagen eller att kunna gå ner i hotellets källare med ett glas vin i handen och gå runt i en exklusiv samling konst sent på kvällen? De följande femstjärniga hotell vi visar dig här erbjuder inte bara en väldigt trevlig vistelse men också möjligheten att övernatta tillsammans med konst i världsklass. Det spelar ingen roll om du är konstproffs eller bara gillar att se vackra och spännande konstverk - här är hotellen som lyfter din nästa hotellvistelse till en ny och högre konstnärlig nivå.

  1. Das Stue, Berlin 9.4

Ett funky designhotell i Tysklands vibrerande huvudstad. Das Stue erbjuder klassisk lyx med ett ytterst centralt läge och det är den spanska arkitekten Patricia Urquiola som har gett hotellet sitt uttryck som på bästa vis lever upp till den fina och gröna adressen i Berlins största parkanläggning Tiergarten.

Quentin Garels skulptur i stora lobbyn

Foto: Das Stue

Hotellet erbjuder massor av konst från sin egen samling som exempelvis franska konstnären Quentin Garels krokodilhuvud i lobbyn. Runt om på hotellet hänger många imponerande originalfotografier av filmstjärnor som Marilyn Monroe, Dorian Leigh och Marlene Dietrich och du hittar också konst på väggarna från konstnärer som Horvat, Edward Steichen och Messrs Helmut Newton.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse hä

r

  1. Byblos Art Hotel Villa Amistà, Italien 9.1

Här kan du bo i en villa i hjärtat av charmiga Valpollicella några kilometer från den historiska staden Verona. Byblos Art Hotel fungerar som en permanent konstutställning med fokus på moderna artister. Utställningen förändras hela tiden med nya tavlor, skulpturer och installationer så om du kommer tillbaka efter några månader är stora delar av det du ser antagligen utbytt mot nya, fräscha konstupplevelser.

Byblos Art Hotel - modern konst i en gammal italiensk villa

Foto: Byblos Art Hotel

Hotellet erbjuder 59 elegant inredda rum som alla är helt individuella. Men genomgående kan du räkna med att bo på ett rum med klara och trevliga färger på väggarna, med häftiga möblermixar av nytt och gammalt och förstås med konst på rummet till att fullända intrycket.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

  1. MONA Pavilions, Tasmanien 9.7

MONA Pavillions är ett hypermodernt hotell som fungerar som en naturlig forlängning av Australiens största privata konstmuseum - MONA, the Museum of Old and New Art. Både hotell och museum ägs av multimillionären David Walsh.

David Walshs MONA Pavilions

Foto: MONA Pavilions

Hotellet ligger insprängt inne i en klippa på den privatägda halvö som utgör området. Närmaste större stad är Hobart som ligger ungefär en kvart bort med bil. Det delvis underjordiska museet har en samling bestående av både modern konst och äldre konstverk och antikviteter, och här hittar du alster från bland annat engelsmännen Damien Hirst och Chris Ofili, amerikanska avantgardeartisten Jenny Holzer och den i Australien mycket välkända konstnären Sidney Nolan.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

  1. The Thief, Oslo 9.2

Oslo har också ett häftigt konsthotell eller rättare sagt ett hotell precis bredvid ett konstmuseum. Bredvid ligger nämligen Astrup Fearnley-museet som är ett spektakulärt exempel på modern arkitektur, och som med sitt läge precis nere vid Oslofjorden strålar ikapp med vattnet och solen. Hotellet The Thief lånar många konstverk från museet och ställer ut dom på olika ställen på hotellet - både som aptitväckare till att besöka museet och se mer och för att erbjuda sina gäster en annorlunda upplevelse.

The Thief i Oslo

Foto: The Thief

När du bor på The Thief har du gratis entré till museet. Men det finns ännu mer konst på The Thief: Sune Nordgren var tidigare chef för norska "Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design" och han har hjälpt hotellet hitta tavlor och andra konstverk till att pryda hotellets 118 mycket fina och komfortabla rum.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

  1. Rocco Forte Brown’s Hotel, London 9.2

Detta hotell öppnade i dyra stadsdelen Mayfair år 1837 och det betyder att man är stadens äldsta hotell. Man är nu en del av kedjan Rocco Forte. Det finns kanske inte så jättemycket konst på själva hotellet, men det finns det i närheten: ungefär 190 gallerier och konsthandlare ligger inom promenadavstånd.

Browns Hotel i Mayfair

Foto: Rocco Forte

Om du vill kan du som gäst följa med på en exklusiv insiderpromenad som arrangeras varje söndag - The Saturday Art Tours.  Den som leder promenaden är den lokala konstprofilen och tillika galleriägaren Maeve Doyla. Promenaden inkluderar besök på fyra eller fler gallerier och avslutas med en god trerätters lunch på restaurangen HIX på hotellet. Pris 65 engelska pund per person.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

The Surrey, New York 9.4

Ett stenkast från Central Park och nära eleganta Madison Avenue ligger The Surrey, och när du bor här är det som man kallar Madison Avenues "Museum Mile" runt om knuten. Men det finns också konst inne på detta extravaganta hotell.

Kate Moss pryder en hel vägg på The Surrey

Foto: The Surrey

Hotellet har en egen samling av modern konst som bland annat inkluderar fotokonst av amerikanska Jeny Holzer, du kan studera en interaktiv videoinstallation av sydafrikanska artisten William Kentridge och även konstverk av Jimmie Karlsson och Martin Nihlman. En av hotellets dyraste fotografier kommer från Chuck Closes kameralins och föreställer en ung Kate Moss - bilden pryder en hel vägg.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

  1. The Beaumont Hotel, London 9.9

Ett ultralyxigt hotell i Mayfair i London med klassisk "old-world-service". Fem stjärnor är vad du får här och stilen är trettiotals-art deco med stora rum och gigantiska sviter. Men har ett fint spa men det som gör hotellet till ett konsthotell är den unika utsmyckningen av hotellets fasad: skultpuren "Room" av Antony Gormley.

Skulpturen ‘Room’

Foto: The Beaumont Hotel

Verket heter mycket lämpligt "Room" och är tre våningar högt. Det föreställer en person som halvsitter eller vilar och är utfört i stora rektangulära och kvadratiska former. Insidan av "Room" är en hotellsvit och det krävdes en hel del väldigt stora skruvar och muttrar för att sätta fast skulpturen till hotellet.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

  1. The Dolder Grand, Zürich 9.3

The Dolder Grand i Schweiz har över 110 konstverk att bjuda på från Andy Warhol till Salvador Dalí. När du checkar in på detta lyxiga hotell i Zürich kan du inte låta bli att imponerad av det stora verket "Big Retrospective Painting" av just Andy Warhol där det sträcker ut sig över 11 meter i receptionen.

Hotellet Dolder Grand i Zürich

Foto: The Dolder Grand

Konstintresserade gäster är välkomna att använda hotellets interaktiva iPad-guide som visar dig runt genom hotellets stora och spännande konstsamling. Höjdpunkter är exempelvis Salvador Dalís "Femmes Metamorphoses" som kan beskådas i Michelinrestaurangen "The Restaurant" eller varför inte Sol LeWitts "Horizontal Brushstrokes" som du hittar i spaavdelningen och Henry Moores skulptur "Three-Piece Reclining Figure: Draped" som står i receptionen.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

  1. Belmond Mount Nelson, Cape Town 9.3

Belmond Mount Nelson Hotel är en 118 år gammal byggnad vid foten av berget Table Mountain i hjärtat av Cape Town. Förutom att det ligger i promenadavstånd till trevliga gatan Kloof Street med sina många restauranger, barer och shopping kan du också från detta hotell lätt promenera till stadens museumsdistrikt "The Museum Mile" där du förutom museer också hittar gallerier och utomhuskonst.

Belmond Mount Nelson i Cape Town

Foto: Belmond

Under den kommande sommaren erbjuder hotellet en ganska speciell konstupplevelse. Konstnären Cyril Coetzee kommer uppehålla sig på hotellet både för att avhålla olika "Master Classes" där han berättar om hur han arbetar och hur du kan bli en bättre konstnär själv, men också finnas tillgänglig om du vill ha ditt porträtt målat av honom. Vi känner inte till priset för det men billigt är det nog inte: Cyril Coetzee är i den liga av konstnärer man anlitar när officiella porträtt skall målas - som exempelvis av Nelson Mandela som han har gjort två gånger.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

http://hotell.businessclass.se/Hotel/Belmond_Mount_Nelson_Hotel.htm

  1. The Merrion Hotel, Dublin 9.8

Ett av Dublins finaste hotell. The Merrion är ett hotell som består av fyra klassiska sammanhängade "town houses" med över 200 år på nacken. Här bor du elegant och lyxigt i Dublins hjärta nära St Stephen’s Square.

Ett av Dublins bästa hotell – The Merrion

Foto: The Merrion

The National Gallery ligger nära om du vill studera irländska konstnärer från de senaste århundradena men du behöver inte lämna hotellet för att få en konstupplevelse. Hotellet äger nämligen en stor egen samling konst - det finns över 90 tavlor och andra konstverk att studera, och det finns en ljudbok att låna som guidar dig runt hotellet och berättar vad det är du ser.

Se fler bilder från hotellet och beställ din vistelse här

More from BusinessClass.com