SAS innfører nye måltider og nytt serveringskonsept i business class på langruter

26. Jan 2015
by Jacob

I slutten av januar er det premiere for et helt nytt service- og måltidskonsept i SAS business class på langruter. Tanken er å skape en restaurantfølelse ombord, med mer individuelt fokus og flere valgmuligheter. Vi har møtt Gustaf Öholm, Head of Unit Onboard Concepts, som forteller hvordan konseptet ble skapt og hvorfor det gjøres.  

I februar får SAS levert sitt første nyrenoverte Airbus A330 som nå bygges om i Zürich. Flyet kommer til å ha et nytt sete og ny kabin i business class og det falt seg derfor naturlig for SAS og samtidig se over og introdusere et nytt servicekonsept ombord. Tanken er i følge SAS å gi kundene en restaurantopplevelse oppe i lufta med flere valgmuligheter, mer personlig service og høy kvalitet i alle detaljer. Planleggingen har på gått i et års tid og Gustaf forklarer at det er den tiden det har tatt å jobbe frem et konsept. Ikke bare skal det planlegges på papir, det skal også fungere rent praktisk for kabinpersonalet og man har derfor tidtatt de ulike momentene for å se om konseptideen virkelig holder mål. En betydelig del av det praktiske er gjort av kollegaen Peter Lawrance som utøver arbeidet på hjemmeplan og har besøkt ulike cateringkjøkken rundt om i verden for å se om personalet er inneforstått med alt det nye og ikke minst for å sikre at kvaliten er jevn på alle ruter.

Ut med brettet - inn med dekket bord

Den mest påtagelige endringen er at brettet er fjernet i business class før hovedserveringen, istedet dekkes hvert bord individuelt av personalet og all mat serveres fra en stilig dekorert serveringsvogn hvor kabinpersonalet eksempelvis hjelper til med å sette sammen en egenkomponert salat eller desserttallerken eller frokost etter eget ønske. Servicen skal i følge Gustaf føles naturlig og ikke skille seg merkbart fra hvordan det fungerer på bakken. Noe rendyrket "eat when you want"- konsept blir det dog ikke i dette tilfellet men derimot finnes det plass i konseptet for selv i stor grad å selv kunne bestemme hvor langt og omfattende måltid man ønsker. Likeså muligheten til å få en mer komprimert frokost på morgenen før landing.

Ny måltidsservering uten brett

Hovedserveringen - med varme nøtter og flere valg av forrett og hovedrett

Hovedserveringen etter avgang er da forskjellene merkes. Serveringen innledes som før med en cocktail og til dette en cocktailsnack, som nå er varm. Innledningsvis kommer det til å innebære cashewnøtter men muligheten er til stede for senere å introdusere andre varme måltider.

Velkomstcocktail med varm snacks Deretter dekkes hvert bord med duk, serviett, smør (som nå gjeninnføres i en liten porselensskål) samt salattilbehør. Samtidig serveres brød fra en kurv og måltidsdrinker fra en vogn. Tekstilene som benyttes til duk og servietter er helt nye.

Bordoppdekkingen med brød og drikke Forretten finnes ikke lenger på et brett, nå finnes det to alternativ. Valgene kommer til å variere med kommer i følge Gustaf alltid til å være variert og balansert, eksempelvis en forrett med fisk eller skalldyr og en annen med kjøtt. Gustaf forsikrer også at man kommer til å laste ombord tilstrekkelig mange forretter slik at alle skal kunne få sitt førstevalg. Fra serveringsvogna kommer det også til å serveres en individuell salat med valg av garnityr og topping som blandes av personalet.

Serveringsvognen med forretter og salat Også hovedretten serveres fra serveringsvogna og nå kommer det til å være fire valg inklusivt et vegetar alternativ. Maten kommer i stor grad fortsatt til å være skandinavisk inspirert og Gustaf forteller at det er noe mange passajerer setter pris på. Også dem fra andre verdensdeler som gjerne vil teste den skandinaviske matkulturen når de flyr SAS.

Servering av hovedrett Til slutt kommer dessert til å bli servert fra vogna med et lignende opplegg som finne si dag i buffetstil med varm dessert, iskrem (fra

Valrhona)

, fersk frukt og oster. Det kommer også i tillegg til kaffe og te å være mulig å bestille espresso og cappuccino til desserten.

Dessertvogna med dessert, glass, frukt og ost

Andre serveringen - med fler valg eller individuell frokost

Også under den andre serveringen møtes man som reisende av visse endringer. Det andre måltidet innebærer i praksis et kaldt måltid på dagflygninger og frokost på nattflygninger. På dagflygninger til USA innføres en lunchbuffét servert fra et serveringsbord. For å effektivisere serveringen og ikke minst muliggjøre mer tid for søvn og arbeid har man av praktiske grunner valgt å beholde brette for den andre serveringen, dog også denne gang med maten servert fra en vogn. På brettet kommer man til å finne bestikk, en skål med fersk frukt samt bred. Fra vogna kommer man siden å kunne velge mellom ulike alternativ med fire ulike komponenter servert i porselensformer.

Serveringsvagna med varme og kalde frokostalternativ På nattflygninger kommer frokost å serveres før landning og der kommer man stort sett å beholde buffétkonseptet som har vært i mange år, med noen mindre endringer. På serveringsbordet kommer man også å finne en kald frukostbuffét med eksempelvis yoghurt, müsli og pålegg samt varme frokostretter. Akkurat som på dagflygninger kommer man av tidsmessige årsaker å benytte brett med glass, bestikk og serviett, dog med unntaket for en skål med fersk frukt kommer alt til å serveres fra vogna.

Også kalde frokostpålegg serveres nå fra serveringsvogna

Introduksjon 28 januar

Det nye konseptetinnføres på flygninger med start 28 januar, på flygninger fra USA og Asia til Skandinavia kommer konseptet til å innføres den 29 januar. SAS første Airbus A330 med den nye business class kommer til å settes i trafikk i midten av februar på flygninger til USA. Premieredato og premiererute er ennå ikke offisielt. Verdt å notere i forbindelse med det nye flyet er at selvbetjeningsgsbufféten i business class fortsatt kommer til å forbli smørbrød, frukt, godsaker og drikker man kan hente seg mellom de ordinære serveringstidspunketene. Også espressomaskinen kommer til å forbli. SAS har idag langflygninger fra Skandinavia til New York, Washington, Chicago, San Francisco, Houston, Peking, Shanghai og Tokyo. I september 2015 åpnes også en ny rute fra Stockholm til Hong Kong.

More from BusinessClass.com