Fully flat i business class og HD-skjermer for alle. De første bildene på SAS nye langdistansesete

28. May 2014
by Jacob

Fully flat-stol i business class med direktetilgang til midtgangen for alle. Dobbelt så stor skjerm i SAS Plus med "en helt ny opplevelse". Og i SAS Go en HD-skjerm og et sete med bedre ergonomi og sovekomfort. Ventetiden rundt detaljene på de nye SAS setene har vært lang. Og i dag kan vi endelig publisere flere detaljer rundt de nye produktene og ikke minst bilder av det som kan oppleves fra januar 2015.

"Vi behøver noe nytt"

I juni 2013 kom beskjeden, det er Airbus 

A350-900 XWB som gjelder når SAS skal oppgradere sin langdistanseflåte, en flytype som både er stillere og mer drivstoffgjerrig enn dagens fly. Men det drøyer til 2018 før det første flyet forlater fabrikken i Toulouse. Dagens seter har nå vært i tjeneste i nærmere 10 år. Og helt til 2018 kan ikke SAS vente før de oppgraderer setene. Mange har påpekt at dagens businesseter begynner å merke tidens tann.  Derfor starter SAS snart arbeidet med å bytte ut setene i dagens langdistansefly.  

De nye setene er utviklet av Thompson Aero Seating, et irsk firma som tidligere har levert seter til flyselskaper som som Austrian Airlines, Brussels Airlines og Air Canada. Planleggingen av de nye setene har tatt nærmere to år, men fikk av naturlige årsaker en midlertidig forsinkelse i november 2012. Arbeidet ble igjenopptatt i fjor sommer og deretter har det vært full fart med arbeidet som SAS selv beskriver som "et ekstremt detaljert arbeide". Utviklingen av produktene har beståtatt av to faser. Den første fasen var å beslutte de tekniske spesifikasjonene. Herunder selve setet, funksjonaliteten og ikke minst underholdningssystemet. Neste fase var å beslutte om designet skulle speile det SAS ønsket å formidle i følelse og budskap.

Nye SAS Business (Business Class) - Horisontalt flatt med direktadgang til midtgangen for alle

Dagens businesssete er såkalt "angle-flat" med 170 graders vinkling. Men fra 2015 blir det "fully flat" ombord. Da får man en 196 cm seng som er helt flat og komfortabel. En annen stor forandring er at dagens konfigurasjon med 2-2-2 med seks seter i bredden endres til 1-2-1 med kun fire seter i bredden. Et sete hvert vindu og to seter i midten. Det praktiske med dette er at samtlige passasjerer får adgang til midtgangen uten å måtte klyve over medpassasjerer. Konfigurasjonen er såkalt "staggered seating", det innebærer at setene er plassert i et sikksakkmønster i kabinen. Når deler av setet legges ned, havner deler av setet under det som er avlastingsbordet for setet foran. Dermed utnytter man plassen optimalt.

Det nye setet i SAS Business Class Setet er helt nyutviklet og er unikt for SAS. Det eneste flyselskapet i dag som har et sammenlignbart produkt er australske Qantas, selv om setet ikke er helt identisk. Setet skulle være funksjonelt og det skulle finnes godt med oppbevaringsplass for småsaker.  Og det skulle by på mest mulig privatliv - altså være adskilt fra de andre passasjerene. Ved siden av setet finnes et avlastingsbord for personlige småsaker, bestikk, tallerkner etc. En hylle skal også på plass i konstruksjonen selv om det i skrivende stund ikke er helt klart hvordan denne vil plasseres. Setet har to kontroller for å legge setet flatt og regulere setes funksjonalitet. En større kontroll ved leselampen ved siden av armstøtten gir flere hurtigvalg for innstilling. Denne er enkel å nå når setet er i nedfellt posisjon. Foran setet finnes en 15 tommers skjerm, klart større enn dagens 10,4 tommers skjerm. Den nye skjermen er selvsagt HD-oppløst. Ved siden av finnes to oppebaringsanordninger for lesestoff.

Det nye setet i SAS Business Class Fargevalget går hovedsaklig i ulike grå nyanser med detaljer i oransje. tanken er å skape en mer tidsriktig opplevelse som også vil stå seg seg i mange år fremover.  Samtidig skal SAS videreføre sitt skandinaviske tema som de har hatt i en årrekke. Et større og mer avansert setet innebærer at det blir færre plasser ombord. På Airbus A330 kommer det til å finnes 32 seter (mot dagens 34) og på Airbus A340 40 seter (mot dagens 46). Den populære selvbetjeningsbuffeten bak den fremre businesskabinen vil fortsatt finnes.

Nytt samarbeide med Hästens senger

En spennendel nyhet er samarbeidet med den svenske madrass og sengeprodusenten Hästens som skal levere puter, tepper etc. ombord - alt selvsagt med det velkjente rutete mønsteret.

Det nye setet  i SAS Business Class i nedfellt posisjon med det velkjente sengetøyet fraHästens

Nytt underholdningssystem og Wi-fi i alle klasser 

Et nytt underholdningssystem vil bli installert i samtlige klasser ombord. Underholdningssystemet er utviklet av Zodiac og er basert på deres RAVE-løsning. Et 20-talls flyselskaper benytter dette systemet i dag. Deriblant 

Brussels Airlines

og

SriLankan

(se linkene for å lesa våre tidigare tester av respektive flyselskaps underholdningssystem). Det nøyaktige tilbudet er ikke klart i skrivende stund, men blir vsentlig mer omfattende enn dagens system. Og det er naturligvis AVOD (Audio Video On-Demand). Wi-fi vil også være på plass i alle klasser. I samtlige klasser kommer det til å finnes HD-skjermer som dessuten er større enn de som finnes i dag.

Nye SAS Plus (Premium Economy) - En ny opplevelse

SAS beskriver nye SAS Plus som "en helt ny opplevelse". Setet er helt annerledes enn det som finnes i dag og fargevalget er nytt med en mørkegrå farge som skal tone ned tempoet. Til forskejll fra i dag er bordet plassert under armlenet i stedet for i seteryggen. Hvert sete har også eget strømuttak og USB-kontakt.

Det nye setet i SAS Plus Konfigurasjonen er fortsatt 2-3-2, med en benplass på mellom 37 og 38 tommer, hvilket er tilsvarende det som finnes i SAS Plus i dag. Foran setet finnes en skjerm på 12 tommer med HD-oppløsninng. Dette er faktisk nesten dobbel størrelse av dagens 6,4 tommers skjerm.

Det nye setet i SAS Plus

Nye SAS Go (Economy Class) - Med HD-skjerm og forbedret ergonomi

SAS nye økonomiklassesete skal i følge SAS være en forbedring mot dagens seter når det gjelder sitte og sovekomfort. Setet har en unik funksjon som muliggjør at sitteputen kan høyes i front når setet legges bakover. Dette gir etter sigende en bedre soveopplevelse. Selv om den faktiske benplassen fortsatt er 31-32 tommer, gjør setets struktur og oppbygging at det føles romsligere enn den faktisk er.

Det nye setet i SAS Go Samtlige seter får nye HD-oppløste skjermer som er 9 tommer store. Det er vesentlig bedre enn dagens 6,4 tommers skjermer. Hvert stolpar har dessuten ett strømuttak og et USB-uttak. I dag finnes ikke dette i det hele tatt. Men det er ikke like bra som i Plus og Business hvor hvert enkelt sete har dette.

Det nye setet i SAS Go

Når kommer de første setene?

Det første flyet med de nye setene kommer til å settes i trafikk i januar 2015. Deretter er tanken at et fly skal rekonfigureres hver måned fremover (med unntak av sommeren) frem til hele langdistanseflåten har fått p plass de nye setene. Hvilke destinasjoner det første flyet kommer til å trafikkere er ikke klart. SAS poengterer dessuten for BusinessClass.no at de aldri vil kunne garantere at de nye setene finnes før hele arbeidet er sluttført.  Dog er det klart at det første flyet blir en Airbus A340, hvilket innebærer at det med stor sannsynlighet er størst sjanse for å oppleve det nye produktet om man reiser fra København enn fra Stockholm eller Oslo. For øvrig ventes ingen større endringer ombord. Mindre endringer i matkonseptet gjøres fortløpende og en oppdatert toalettveske i business class dukker opp i løpet av sommeren. Det hadde naturligvis vært artig med nytt porselen, glass og duker som matcher det nye interiøret. På mange av våre detaljspørsmål svarer SAS at siden det enda er et halvt år før kabinen er klar, jobbes det fortsatt med å få på plass de siste detaljene.

More from BusinessClass.com