Airbus nyeste passasjerfly heter Airbus A350 og regnes generelt som Airbus tilsvar på Boeings populære Dreamliner. Både SAS og Finnair har bestilt Airbus A350 for sine langruter. BusinessClass.no fikk en unik mulighet til å titte ombord med guiding av Airbus egne ansatte.
Airbus gjør i disse dager en kombinert test- og PR-turné med sin Airbus A350. En sjanse til å vise frem det nye flyet samtidig som Airbus selv får mulighet til å teste teknikken i ulike situasjoner, i ulikt klima over store deler av verden. Dette for forhåpningsvis å oppdage eventuelle barnesykdommer flyet eventuelt måtte ha innen det settes inn i kommersiell trafikk. Turnén ble påbegynt i Toulouse den 24 juli og etter stopp i bl.a. Johannesburg, Singapore, Sydney og Sao Paulo ble den avsluttet i Helsinki der flyet ble ønsket velkommen med vannsalutt. Finnair blir det første Europeiske selskapet som tar flyet i bruk (derav besøket i Helsinki). Det aller første flyet kommer for øvrig til å bli levert til Qatar Airways en gang i løpet av høsten 2014. SAS skal etter planen få sitt første i 2018.
Airbus A350 ønskes velkommen med vannsalutt på Helsinki Vantaa flyplass
Airbus A350 XWB - Extra Wide Body
Det offisielle navnet på flyet er A350 XWB hvor XWB står for Extra Wide Body - en ekstra bred flykropp. Mens mange flyselskap har åtte stoler i bredden i økonomiklasse går det å plassere ni seter i bredden uten at dette påvirker bredden på setet og den plassen hver passasjer får. Sett fra utsiden ligner Airbus A350 relativt mye på Boeings 787 Dreamliner, flykroppen ser dog litt tykkere ut mens 787 er smalere. Dette matcher vel offisielle informasjonen fra Airbus om at flyet er både høyere og bredere.
Airbus A350 XWB med sina iøyenfallende "sharklets" Noe som er vanskelig å "misse" er flyets "sharklets" som finnes lengst ute på vingene. Vingen er ytterst bøyd oppover for å optimalisere flyets effektivitet og drivstofforbruk. "Sharklet" er Airbus egen variant av denna konstruksjonen som er litt mykere i sitt design mens bl.a. Boeing har en mye spissere variant. Airbus A350 XWB finnes i tre versjoner - A350-800, A350-900 og A350-1000. I en normal kabinkonfigurasjon med to kabinklasser rommer de ulike modellene 276, 315 eller 369 seter.
Ett både stillere og mer drivstoffvennlig fly
En stor del av flykroppen er laget i titanium og aluminium. Den spesielle og ganske avanserte kombinasjonen av ulike materialer gjør flyet lettere. Airbus A350 XWB bruker omlag 25 prosent mindre drivstoff enn en Boeing 777 og 6 prosent mindre enn en Boeing 787 i følge Airbus. Den nye konstruksjonen gjør også at flyet er betydelig stillere enn tilsvarende eldre fly, noe som også har vært påtagelig på Airbus A380.
Interiøret på Airbus A350
Interiøret ser ikke merkbart annerledes ut enn i kabinen hos storebror A380. Visse småjusteringer er dog gjort for å bedre komforten og ikke minst for å få utnyttet plassen ombord. Og ikke uventet virker flyet for øvrig veldig fresht og moderne. Interiøret i testflyet er naturligvis en prototype fra Airbus og deretter er det opp til hvert enkelt flyselskap å bestemme seg for seter og interiør. SAS har eksempelvis valgt sine businessklasse seter fra Thompson Aero Seating mens Finnair valgte Zodiac som leverandør av sine.
Interiøret på Airbus A350 Airbus står imidlertid for grunnkonstruksjonen ombord hvilket eksempelvis innebærer den grunnleggende teknikken for underholdningssystemet. Et testunderholdningssystem var installert i flyet hvor vi kunne finne avanserte flykart og hele tre kameraer - to plassert ved cockpit og en lengst oppe på haleroret.
Underholdningssystemet med ulike kameraer Airbus A350 XWB har også et avansert lyssystem i kabinen som ble demonstrert ombord, et av de mest avanserte vi så langt har sett ombord i noe fly. Her var det gode muligheter til å skape ulike effekter og sinnsstemninger. Finnair har eksempelvis valgt å utnytte dette til det fulle med sitt Space-Alive konsept.
Mer plass til håndbagasjen og flere elektroniske displayer
En svært positiv nyhet er at bagasjehyllene har fått et nytt design og er betydelig større enn før. Disse er nesten helt firkantede og er konstruert slik at flere godkjente kabinkofferter skal få plass i bredden.
God oppbevaring for håndbagasje En annen stilig detalj vi oppdaget var det store antallet elektroniske displayer i taket. På Airbus A350 har Airbus valgt å ta bort de tradisjonelle skiltene for sikkerhetsbeltet, som normalt lyses opp av en liten lampe. Disse er erstattet av et elektronisk display. Ansvarlig på Airbus fortalte oss at dette fremfor alt var gjort av praktiske hensyn. Elektroniske displayer har lengre levetid, men potensielt åpner det opp for at flyselskap kan være med å designe egne skilt.
Elektroniske displayer i taket
Ytterligere noen bilder fra Airbus A350 XWB
Det er verdt å merke seg at setene ikke er koblet til noe spesielt selskap og at det eksakte interiøret kommer til å se annerledes ut hos SAS, Finnair og Qatar Airways. Ombord fantes dessuten en rekke spesialinstrumenter i forbindelse med testflyvningene.
Finnair blir først i Europa med Airbus A350
Finnair og Finavia ønsker Airbus A350 velkommen til Helsinki
Kabinen i economy class
Kabinen i business class
Heftige belysningseffekter
Underholdningssystemet på Airbus A350
Moderne toaletter ombord
Galleyet i business class
Cockpit på Airbus A350
Testbordet midt i flyet.
To fly, to serve. That is the tagline of the UK’s main carrier British Airways. It takes pride in offering reliable and friendly service...
Read more
If you are looking for a discreet, private bolthole when visiting Rome rather than one of the larger grand dame properties, then take a...
Read more
A Business Class seat invariably comes with great comfort, superb food & beverages, faultless service, but often with a hefty price tag...
Read more