En titt i Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner

5. Mar 2015
by Jacob

I november 2012 ble Qatar Airways verdens syvende flyselskap til å sette Boeing 787 Dreamliner i trafikk, med ethelt nytt sete i business class. Fra høsten 2013 har Qatar Airways med Dreamlineren trafikkert Stockholm, København og Oslo med Dreamlineren. Under et stopp i Skandinavia fikk vi mulighet til å ta en ordentlig titt i kabinen.

Qatar Airways crew ønsker velkommen ombord på Dreamlineren

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787, populært kalt Dreamliner, er et langdistansefly utviklet av amerikanske Boeing. Foruten en del tekniske nyvinninger var Boeing 787 det første passasjerflyet som ble bygget i komposittmateriale og er betydelig mer drivstoffgjerrig enn eldre fly. Japanska ANA ble først ut med å fly med Dreamlineren i oktober 2011, et knapt år senere satte Qatar Airways flyet i trafikk og ble først med flytypen i Mellomøsten. I Qatar Airways versjon har flyet 254 seter hvorav 22 i business class og 232 i economy class. Qatar Airways har valgt å ikke tilby første klasse omboird Dreamliner. I følge Qatar Airways toppsjef Akbar Al Baker kommer man i fremtiden kun til å ha første klasse på Airbus A380 som benyttes på viktigere ruter med større passasjergrunnlag. Øvrige fly kommer kun til å ha business class og economy class. Noen premium economy tilbys ikke for tiden.

Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner Business Class

Business Class på Qatar Airways Dreamliner

Setet ble lansert på ITB-messen i Berlin i mars 2012 og 

BusinessClass var med på lanseringen

. På Dreamlineren finnes kun 22 seter i business class i en 1-2-1-konfigurasjon, hvilket gjør at alle passasjerer har direkte adgang til midtgangen. Kabinen består av fem rader, deretter følger et loungeområde med magasiner og en selvbetjeningsbar (og to toaletter) fulgt av ytterligere to seter, men kun i midten. Disse er noe merkelige da de er helt separert fra resten av kabinen men gir på den andre siden ordentlig privatliv.

Business Class på Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner Setet er riktig bra, og uten vanskelighet et av de bedre i bransjen både design og funksjonsmessig. Alle seter er naturlig plassert og rettet mot siden. Sitter man ved vinduet innebærer det at hele setekonstruksjonen rettes mot vinduet.

Business Class på Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner Skjermen er 17 tommer stor med god oppløsning. Fjernkontrollen finner man oppbevart ved siden av setet og er utformet som en smarttelefon. I business class tilbys støyreduserende høretelefoner. Hvert sete har også strømuttak og USB-tilkoblingsmulighet.

Fjernkontrollen i business class Ombord på Dreamlineren finnes også trådløst internett, i både business class og economy class. Det er dog en tjeneste samtlige passasjerer må betale for.

Skjermen i business class Setet har god oppbevaringsplass. På siden finnes et stort avlastningsbord for eksempelvis glass. ved siden av denne plass for oppbevaring av aviser. Der finner man også menyer for drinker. Ved armlenet finnes ytterligere en skjult oppbevaringsmulighet med et lokk som åpnes og her kan man putte opp i vannflaske og høretelefonene til underholdningssystemet.

Gode oppbevaringsplasser. Setet kan selvsagt legges ned til en flat horisontal seng med madrass og sengetøy. På nattflygninger  och bäddas med madrass, täcke och kudde. På nattflygninger tilbys pyjamas, hvilket få flyselskap gjør i business class. Sengen er 80 tommer lang (203 cm) og 30 tommer bred (76 cm). Setets funksjonalitet reguleres med hjelp av et kontrollpanel ved siden av cocktailbordet, både med forhåndsinnstilte alternativ og mulighet til selv å finne den beste sitteposisjonen.

Setekontrollen i business class Under flygningen, etter måltidsserveringen er ferdig (eller mellom måltidsserveringene, dersom det finnes to) finnes et loungeområde ved den andre døren. Her finnes aviser og maagsin som kan hentes for å leses i setet, på motsatt side finnes et barbord hvor personalet dekker opp med drinker og snacks, eksempelvis Champagne, kaker, sjokolade og frukt.

Loungeområdet med magasiner, drikker og snacks

Economy Class på Qatar Airways Dreamliner

I economy class finnes totalt 232 seter i en 3-3-3-konfigurasjon (ni seter i bredden) oppdelt med to toaletter midt i kabinen

Economy Class på Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner Setene kommer fra Recaro og benplassen (seat pitch) ligger på 31 tommer (78 cm) og setebredden på 17,2 tommer (43 cm). Dette er ikke all verden og eksempelvis på nye A350 signert Airbus er oplassen litt bedre.

Economy Class på Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner En positiv del er dog underholdningssystemet med over 1.000 filmer, TV-program, musikk og spill. Skjermen er 10,6 tommer stor med touch screen-funksjonalitet men det finnes også en separat fjernkontroll, utformet som en smarttelefon.

Economy Class på Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner Ved siden av skjermen finnes flere uttak for blant annet USB. Ved setet finnes også strømuttak.

Skjermen, fjernkontrollen og flere uttak. Som i business class finnes omfattende neoneffekter i kabinen med mulighet til å skape ulike stemninger med ulike farger.

Economy Class på Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner Qatar Airways har ordre på 30 Boeing 787 Dreamliner hvorav 18 er levert så langt.

Qatar Airways Boeing 787 Dreamliner

More from BusinessClass.com