En test av SAS nye Airbus A340 - med fully flat seter i business class

6. Apr 2014
by Jacob

Nylig fikk SAS levert ytterligere en Airbus A340 for å forsterke den hardt pressede langdistanseflåten. Flyet kommer fra chilenske LAN Airlines og har med seg de opprinnelige setene - hvilket i business class innebærer et meget romselig sete som blir helt flatt når det legges ned. Også i economy class er det visse forbedringer. Business Classs fikk mulighet til å teste de nye produktene noen dager før premiereflyvningen.

I løpet av vinteren har vi fortalt om SAS nye business class som skal implementeres fra 2015. Fully blir da den nye standarden hos SAS med kun fire seter i bredden i en innovativ 1-2-1 konfigurasjon. Men frem til det er det nye flyet fra LAN Airlines et friskt tilskudd i langdistanseflåten til SAS.

Flyet leases og er i Norge registrert som LN-RKP. Flyet er også malt i SAS-fargene, men har interiøret fra LAN. Premiereflyvningen gikk 29.mars fra København til Chicago, men i dagene før dette ble flyet benyttet til en rekke kortere flyvninger innen europa for at piloter, kabinpersonale og bakkearbeidere skulle rekke å bli kjent med den nye maskinen. Det var en av disse flyvningene vi booket - mellom Stockholm og København. Med en billett i SAS Plus fikk vi muligheten til å sitte i hva som normalt selges som business class.

Business Class (SAS Business)

Business Class på dette flyet består på samme måte som i andre SAS Buisness Class av en 2-2-2 konfigurasjon med tradisjonelt kabinopplegg. Totalt var det 42 seter over 5 rader i en stor kabin og en minikabin med to rader rett bak galley.

SAS kabinpersonale ønsker velkommen ombord

Designet er elegant med stoler i lyseblått stoff mens den øvrige innredningen er i grått og mørkkeblått. Det finnes detaljer i mahogny, eksempelvis coctailbordet mellom stene. Det mest oppsiktsvekkende er benplassen som ligger på 74-76 tommer. Vanligvis har SAS business class 61-62 tommer, og dette er uvanlig god plass i denne klassen.

I forkant av setet finnes en bra skjerm med ganske bra oppløsning, og som er noe større enn de som er på SAS´ øvrige A330/A340. I løpet av den første måneden kommer det utelukkende til å finnes et begrenset filmtilbud i følge purseren på flyvningen til København. Deretter blir systemet oppgradert til å inneholde det samme utvalget som i de andre SAS-maskinene.

Utmerket benplass

Fjernkontrollen for underholdningssystemet er plassert i nedkant av cocktailbordet og kan tas løs ved å trykke på en knapp. Ved siden av bordet finnes og setekontrollen med flere knapper som justerer setet i flere forhåndsprogrammerte hvilestillinger og for å legge setet helt ned. Man kan selvsagt justere setet til ønsket posisjon ved en rekke piltaster.

Setekontrollen

I flat posisjon blir setet 180 flatt - noe som er et stort pluss sammenlignet med SAS eget produkt som er "angled lie flat" - altså 170 graders vinkling.

Setet i nedfellt posisjon

Cateringopplegget er naturligvis det samme som på øvrige flyvninger og bordet er sammenlignbart med det i SAS-maskinene. På denne korte flyvningen var det SAS Plus konseptet med smørbrød, snacks og drikke fra vogna.

Vi savnet dog mer skjerming mellom setene. Det føles ikke veldig privat dersom man reiser alene og ikke kjenner sidemannen. Det finens riktignok en liten skjerm som kan felles opp mellom setene. Vi savnet også den populære selvbetjente buffeten som normalt finnes i business class på A330/A340. Men dette skal løses på en annen måte med trillevogner blir vi fortalt. Espressomaskin vil heller ikke finnes ombord.

Bordet med standard catering i SAS Plus

Economy Class (SAS GO)

I economy class finnes 174 steer i en 2-4-2 konfigurasjon. Og benplassen er bedre med 32-33 tommer mot normalt 31-32 tommer. Det høres kanskje ikke ut som all verden, men det merkes. Fire seter i kabinen blokkeres for å kunne bli benyttet av kabinbestningen, dermed er det faktiske antallet seter 178.

SAS nye economy class på Airbus A340

I economy class tilbys underholdningssystem med AVOD (Audio Video On-Demand) med mulighet til selv å kunne velge hva man ønsker å se eller høre på. Strømuttak finnes også i economy - ett uttak pr. setepar.

Premium Economy (SAS Plus)

Premium Economy (SAS Plus)

Reisende i premium economy, SAS Plus, er dem som får et dårligere produkt med det nye flyet. LAN tilbyr ikke premium economy som kabinklasse med har noen rader fremst i economy med noe mer benplass - og det er disse som skal anvendes får SAS Plus. Totalt finnes 32 seter i SAS Plus med samme kabinkonfigurasjon som i economy class med 2-4-2. Setet er likt som i economy men byr på 36 tommers benplass. I SAS Plus på de øvrige langdistansemaskinene er benplassen 38 tommer. Og det er ett mindre sete i bredden. SAS Plus har noen andre fordeler som bedre cateringopplegg med bedre mat og fri tilgang på alkoholholdige drikker. Selv om setet er litt dårligere har SAS valgt å tilby denne klassen på dette flyet ut fra tanken om et helhetskonsept.

Skjermen i SAS Go og SAS Plus

Til hvilke destinasjoner?

SAS har en leasingavtale som gjelder i seks år, og naturligvis er ikke alle brikkene på plass ennå. Men skjemaet for sommeren 2014 er i det store og hele ferdig. I de to første uke i april blir flyet brukt mellom København og Chicago som SK943/SK944 med tre sporadiske avganger som SK935/ SK936 København-San Francisco. Siste halvdel av april skal flyet benyttes tre ganger på København-New York som SK909/ SK910. Frem til slutten av oktober kommer flyet til å trafikkere København-New York som SK901/902. Reiser man på torsdag eller fredag kan man regne å fly med denne maskinen.

Hva mener BusinessClass?

Undertegnede testet LAN business class allerede i 2010 og var det veldig positivt overrasket over produktet. For oss Skandinavere er LAN et relativt ukjent selskap, men komfortabelt sete, masser av plass og en trivelig innredning som bidro til en harmonisk atmosfære. Med dette i minnet ble det utelukkende en positiv opplevelse.

På denne korte flyvningen ble aldri underholdningssystemet påslått, men basert på tidligere erfaring, mener vi bestemt at dette står seg godt i 2014. Vi tipper flyet blir populært blant de reisene, og vil du sikre deg er nok det beste å sjekke ut f.eks. Seatguru. Og ser du på setekartet for economy/ SAS Plus vet man at det er dette flyet hvis det er 8 seter i bredden.

LAN Chile business class 2010

More from BusinessClass.com