En første titt på Air France nye langdistanseseter - første klasse, business class, premium economy og økonomiklassse

27. Jun 2014
by Jacob

I løpet av høsten i fjor og våren har Air France sukssesivt offentliggjort sine nye langdistanseseter. Det begynte med economy og premium economy i høst og kulminerte i den nye førsteklassesuiten i våres. I disse dager finnes de nye setene å se og teste på en eksklusiv expo i New York. Vi satte derfor kurs vestover for å danne oss et bilde av hva vi kan forvente litt frem i tid. 

"Best and Beyond" er nøkkelordet for de nye setene, og det handler helt klart om en betydelig oppgradering. Air France har satt seg som mål å bli ett av de tre fremste flyselskapene i verden når det gjelder produktene de tilbyr. Og ikke minst ha de beste premiumkabinene. Dessuten handler det ikke bare om "hardwaren" men også om kundeservice og imøtekommenhet. I alt kommer 13.000 ansatte til å få en ytterligere opplæring innen service. Det første flyet med de nye setene settes i trafikk i juni - nemlig en Boeing 777-200 som skal trafikkere ruten Paris-New York. Air France´ nye første klasse lanseres først i september med ruten Paris-Singapore-Jakarta som premiererute.

Første klasse - La Première

Vi begynner med det beste - den nye førsteklassesuiten. Nye La Première består kun av én rad. Fire suiter i en 1-2-1 konfigurasjon, dette til forskjell fra de nåværende Boeing 777-300-flyene som normalt har to rader og åtte suiter. Med en 1-2-1 konfigurasjon og to midtganger har samtlige passasjerer direkte adgang til midtgang uten å måtte klyve over medpassasjerer.

Air France nye første klasse La Première Foran hvert sete finnes en 24 tommers HD-oppløst berøringsskjerm. Dette er en stor forbedring mot dagens produkt hvor skjermen finnes i armlenet og er vesentlig mindre. ved siden av setet finnes en hylle for aviser og magasiner. En skuff for oppbevaring av personlige eiendeler og ikke minst et bord som kan felles frem.  Som på dagens sete finnes det en skuff under under ottomannen hvor man f.eks. kan oppbevare sko.

Air France nye første klasse La Première Den kanskje største endringen er at man har plassert tykke gardiner ved hver suite som kan lukkes når natten faller på. Dermed skaper man en helt komplett avskillelse fra kabinen og de øvrige passasjerene. Dette er et unikt konsept som Air France er først med. Andre flyselskap har enten dører som stenges i førsteklassesuiten eller ulike åpne eller halvåpne løsninger. Dagens La Première-sete er helt åpen med lite avskjerming fra kabinen for øvrig. Det trivelige med denne løsningen er at man med en enkel manøver kan gå fra en helt åpen og luftig kabinatmosfære til helt privatliv - noe som er tanken fra Air France. I forkant av setet finnes en ottomann som kan benyttes som besøkssete dersom man f.eks. ønsker å spise middag sammen med en medpassasjer. Ellers fungerer ottomannen som en fotskammel. En stor del av den nye kabinen er trukket i eksklusivt lær.

Air France nye første klasse La Première

Business Class - Affaires

Det nye businessclassetet, Affaires, har et helt nytt design og blir helt flatt når det legges ned. Konfigurasjonen er 1-2-1 mot dagens 2-3-2. Samtlige passasjerer får da direkte adkomst til midtgang uten å måtte klyve over medpassasjerer. Setetdesignet er bygget opp omkring en sirkelformet vegg som skal skape privatliv fra kabinen for øvrig. Fordelen med en 1-2-1 konfigurasjon er at det finnes gode seter både for dem eller uten reiseselskap. Noen foretrekker å sitte alene mens andre som reiser sammen vil sitte sammen. Setedesignet er ikke helt ulikt f.eks. 

Cathay Pacific

og Delta nyeste businessclassprodukter. Cathay Pacific er faktisk grunnmodellen for det nye setet, men Air France´ s produktsjef nevner for BusinessClass.no at Air France har kjøpt flere tilvalg i modellen og følgelig kan by på et mer avansert sete.

Air France nye business class Affaires Selve setet er trukket i mørkeblått lær mens resten av setekonstruksjonen går i hvitt med detaljer i rødt. en moderne og litt mer fargesterk kombinasjon enn

dagens businessclasskabin

som går i hvitt, grått og brunt.

Air France nye business class Affaires Foran setet finnes en berøringsskjerm på 16 tommer med HD-oppløsning. Dette er vesentlig bedre enn dagens 10,4 tommers skjerm. Foretrekker man fjernkontroll for å navigere gjennom skjermmenyene finnes dette også. USB-uttak finnes også ammen emd strømuttak og høretelefoner som kan oppebæres i et lite skap sammen med personlige eiendeler fines også.

Premium Economy

I 2009 lanserte Air France sin fjerde kabinklasse - premium economy. Air France er generelt fornøyd med utviklingen av sine nye produkter og i løpet av de siste fem årene har 3 millioner passasjerer valgt seg denne kabinklassen. Det nye premium economy setet har fått et nytt design og blant nyhetene er ett større bord enn tidligere. Strømuttak og USB-uttak hører med. generelt til byr premium economy 40 prosent bedre plass enn vanlig economy. Setet er samme modell som f.eks. Aeroflot tilbyr i sin nye premium economy, Comfort Class. Det interessante med modellen er at seteryggen ikke felles bakover når man ønsker å legge ned setet i en mer komfortabel posisjon. Istedet går seteputen fremover. Det vestre setet på bildet nedenfor gir en demonstrasjon av hvordan det hele fungerer. Det positive med dette er at personen bak aldri behøver å besværes dersom setet foran er nedfelt.

Air France nye premium economy Nye premium economy kommer også med HD-skjermer som er større enn tidligere. 12 tommer mot tidligere 10 tommer. med det nye underholdningssystemet fra Panasonic får man menyen på 12 ulike språk samt over 1.000 timer underholdning.

Air France nye premium economy Totalt kommer det til å bli installert 1.100 premium economy-seter på i alt 44 fly av typen Boeing 777 mellom juni 2014 og juli 2016.

Economy Class

Det er fremfor alt to nyheter som kommer i economy- Setet er drøyt 1 tomme større i benretningen enn før. Samtlige economy passasjerer kan nyte underholdning  på HD-skjermer som også er større enn tidligere. Årsaken til den økte benplassen ligger i at selve setet er litt annerledes konstruert. Setet har et bredere bord og har fått nakkestøtte som er regulerbart.

Air France nye economy class I economy class får man fleeceteppe, høretelefoner (som man praktisk henger overfor skjermen) samt en øyemaske. Og fortsatt er det gratis Champagne!

Air France nye economy class På samme måte som i øvrige klasse finnes et helt nytt underholdningssystem levert av Panasonic med meny på 12 språk og over 1.000 timer med underholdning. Skjermen er nå 9 tommer mot tidligere 6-8 tommer. I economy class finnes selvsagt også både strømuttak og USB-uttak. To strømuttak pr. tre seter.

Air France nye underholdingssystem

Hva synes BusinessClass?

Nytt og fresht, fremfor alt det nye underholdningssystemet er riktig lekkert. Det har også chat-funksjon slik at man kan chatte med øvrige passasjerer via skjermen. Systemet fungerer stort sett på samme måte i alle fire klasser. Dog blir menyene enklere i de lavere klassene. Benplassen i economy class føltes helt ok. Jeg forsøkte å legge setet foran maksimalt ned og jeg med en normal nordisk lengde opplevde ikke dette som problematisk.  Premium economy-setet hadde jeg testet tidligere. Modellen er annerledes enn tradisjonelle seter, og instinktivt vil jeg tro at det kan felles noe mindre enn flere konkurrerende premium economy seter. Setet er dog meget bekvemt. At man også kan felle opp den nederste delen av setet gjør at man får en ganske fornuftig hvileposisjon til å være economy class. Den nye business class  og ikke minst first class er naturligvis kronjuvelene. Disse skal vi se nærmere på i separate artikler.

More from BusinessClass.com