BusinessClass.no tester SAS nye business class

13. Jun 2014
by Jacob

I januar 2015 ruller SAS ut det det første flyet med et helt ny business class produkt som har vært etterspurt av mange reisende i lang tid. Naturligvis finnes ingen ferdige stoler, men en fullt fungerende prototype har blitt laget og finnes hos SAS. BusinessClass.no pakket ned kamera og blokk for å gjennomgå det nye setet med SAS designsjef Kristine Mayer.

Fully flat med direkteadgang til midtgangen for alle

De nye langdistansesetene

ble offentliggjort i slutten av mai og innebærer en ordentlig oppgradering for SAS. Ikke bare fornyes business class, men også premium economy (SAS Plus) og i økonomiklasse (SAS Go) kommer det nye seter med bedre komfort og mer elegante farger. I business class er de to viktigste nyhetene at stolen blir helt horsisontal flat når den legges ned samt at kabinen får en 1-2-1 konfigurasjon, hvilket gjør at samtlige passasjerer har direkteadgang til midtgangen.  Det finnes nå også innebygget massasjefunksjon samt korsryggstøtte. SAS har også inngått et samarbeide med den svenske sengeprodusenten Hästens som står for sengetøy og pute i business class till den 196 cm lange sengen.

Det nye businessetet med sengetøy fra Hästens Kabinen er oppbygd i en sikksakk konfigurasjon (staggered) som gjør at deler av setet, når det er felt ned, går inn under avlastingsbordet til setet foran. På denne måten maksimeres plassutnyttelsen i kabinen.  I det hule avlastingsbordet finnes en liten hylle som blir en del av sengen og forlenger setet fra opprinnelig 170 cm til 196 cm. Det nye setet tar naturligvis noe mer plass enn tidligere, på Airbus A330 reduseres derfor antallet seter fra 34 til 32 og på Airbus A340 fra 46 til 40. Underholdningsskjermene blir selvsagt større - fra dagens 10,4 tommer til 15 tommer og de får HD-oppløsning og et nytt underholdningssystem fra Zodiac som er av typen Rave.

HD skjermen og ekstra oppbevaringslomme

Bestem hardheten i setet selv

Det å få se setet i virkeligheten ga noen overraskelser som hverken fremgikk av presseinformasjonen eller de animerte bildene. Den første refleksjonen etter at vi tok plass i setet var at det føltes noe hardt, hvilket førte frem til den første nyheten, nemlig at det går an å justere fastheten i setet. På både setekontrollen over avlastingsbordet og på "hurtigkontrollen" under armlenet finnes knapper for "firmness" med 5 ulike nivåer mellom hardt og mykt. Forskjellen ble tydeligst når setet var i oppreist posisjon.

Avlastningsbordet, hyllen og ulike uttak En annen nyhet viste seg å være holderen for vannflasken som er diskret plassert bak setekontrollen ved avlastingsbordet. Denne er både praktisk og gjennomtenkt da den formelig smelter inn i setets design. Og flasken er svært enkel å nå og den kan oppbevares der både under start og landing.

Setekontrollen med vannflasken i bakkant.

Hurtigkontrollen

Nytt design med to ulike tempo

Vi har tidligere fortalt om SAS nye loungedesign som nylig ble implementert. Konseptet er dog betydelig mer omfattende enn loungene og strekker seg til alle deler av reiseopplevelsen -inklusive i kabinene. Designet bygger hovedsaklig på to tempoer - Retail og Hospitality. Retail benyttes først og fremst på bakken før sikkerhetskontrollen og slekter på samme opplegg som benyttes i et shoppinggalleri der det handler om å gjenkjenne et varemerke via logoer, farger og former. Hospitality-konseptet begynner etter sikkerhetskontrollen og ombord på flyet. Her er det fokus på å skape en velbefinnende atmosfære. Til forskjell fra mange andre bedrifter ønsker SAS å holde tilbake den visuelle firmaprofilen og i stedet satse på et design som er imøtekommende og avslappende. Et tydelig eksempel på dette er de nye kabinene der hverken seter eller øvrig innredning går i SAS hovedfarge som er blått.

To tempoer ligger til grunn for fargevalget Også tempoet og fargene er ulike i de respektive kabinklassene. I SAS Business går det i litt mørkere farger. Det er mye stoff som har gått med til innredningen. Selve setet er laget i stoff. Selv om skinn og lær oppfattes som mer elegant i premiumkabiner, forteller Kristine at stoff faktisk er det mest holdbare materialet. En artig detalj er den diskret blå randen som finnes rundt hele setet, i SAS karakteristiske lyseblå farge. Noe SAS er veldig stolte over er den fremre veggen i business class som har vært svært arbeidskrevende å få i stand grunnet diverse godkjenninger som måtte til siden den også er i stoff.

Fargevalget i nye SAS business class

Tidsplan

Det første flyet med de nye setene kommer etter planen til å rulles ut i januar neste år, deretter er tanken at det skal komme et nytt fly hver måned (med unntak av sommermånedene) helt frem til samtlige langdistansefly har de nye setene installert. Hvilke destinasjoner det første flyet skal trafikkere er i skrivende stund ikke klart. SAS poengterer at de aldri kommer til å kunne garantere at de nye setene er på plass på flyvninger før samtlige fly er rekonfigurert.

Tidsplanen for SAS nye businessete Enn så lenge ser tidsplanen ut til å holde. Det grunnleggende arbeidet er i praksis klart. Nå handler det mest om mindre detaljer og småjusteringer til det er klart for produksjon av alle de nye setene.

Hva synes BusinessClass?

Modellen som sådan er kanskje ikke revolusjonerende. Fully flat seter i en 1-2-1 konfigurasjon har vært på markedet i flere år, men det nye setet til SAS gjør at selskapet igjen er med å knive om kampen om kundene i det lukrative businessmarkedet. Fargevalget er i grunn relativt mørkt og den innledende funderingen var om dette kommer til å bli oppfattet negativt, stod for fall. Det er tvert i mot en behagelig fargesammensetning som oppleves betydelig mer beroligende enn mørk og nedstemt. Den innebygde belysningen ved hyllen forsterker dessuten dette inntrykket. Den har også dimmefunksjon. For å gjøre en seriøs vurdering av sitte og sovekomfort behøver man mer tid enn de 30 minuttene vi tilbrakte i setet. Men noen refleksjoner kan vi likevel gi. Innledningsvis føltes setet noe hardt med det var grunnetat det var innstilt på hardeste fastheten. Noen knappetrykk er alt som skal til for å gjøre det mykere. For øvrig var sittekomforten upåklagelig.

Sjefsredakttør Jacob Molin med SAS svenske pressesjef Henrik Edström Sovekomforten var veldig bra og det er en stor fordel med 1-2-1-konfigurasjonen som gjør at man alltid kommer på behagelig avstand til øvrige passasjerer. Setebredden er på det jevne med konkurrentene. Sengetøyet er behagelig, stilig og vi synes det artig med samarbeidet med Hästens. Det hadde dog vært bra om man hadde kjøpt inn en tynn madrass til å legge oppå setet. Vi noterer pluss i boka for alle oppbevaringsrom. Hyllen og avlastingsbordet tilfører mye plass til småting som elektronikk, vannflasker, servise etc. Ved siden av skjermen finnes også et lite rom for oppbevaring av aviser og magasiner. Vi noterte oss at bordet var relativt lite, faktisk ikke så mye større enn i økonomiklasse. Men dette blir et lite problem når man benytter brett til måltidserveringen, hvilket SAS normalt gjør, men uten brett hadde det blitt trangt. Underholdningssystemet var ikke installert i prototypen så dette fikk vi ikke testet. BusinessClass-redaksjonen har tidligere erfaringer med Zodiac Rave som er et svært moderne system med en del innovative detaljer rundt oppbyggingen av skjermen. Ulempen er at HD-skjermene reflekterer endel lys. Sitter man ved vinduet på en dagflyvning blir man antagelig nødt til å dra ned solbeskytteren for å se på skjermen for å slippe refleksjoner.

BusinessClass Markedssjef Martin Björnström prøveligger setet Skal vi sammenfatte er det liten tvil om at SAS har tatt et langt steg frem. Setet kjennes fresht og SAS har etter vår mening blitt konkurransedyktig i business class igjen.

Og til slutt, en liten hilsen fra Kristine til Business Class lesere og medlemmer:

Det føles veldig godt å nå kunne vise frem stolen som BusinessClass-medlemmer og andre reisende, vil tilbringe mange timer i. Sovekomforten vil ikke bli et problem med det nye setet som er fully flatog med sengetøy fra Hästens. Passasjerene kommer til å oppleve et helt nytt design i kabinen hvor materialene og fargene er valgt med tanke på å skape en rolig og innbydende atmosfære. Vi harinnredet kabinen med tanke på behovet til våre reisende og det skal bli svært spennende å snart få vise frem det endelige resultatet. Hjertelig velkommen til å prøve vårt nye langdistanseprodukt som starter tidlig neste år!

Kristine Mayer, Design Manager SAS

More from BusinessClass.com