British Airways Airbus A380 Club World til Singapore

9. Sep 2015
by Ramsey Qubein

British Airways startet å fly med Airbus A380 i September 2013 mellom basen i London og Los Angeles. Siden den gang, har dobbeltdekkeren blitt benyttet på en rekke ruter, inkludert selskapets lengste rute mellom London Heathrow og Singapore. Flight BA11 er en av to maskiner det britiske selskapet sender til Singapore hver kveld, med BA15 – som er operert av en Boeing 777-300ER – og som fortsetter til Sydney. Nylig fløy jeg BA11 i Club World (BA’s business class), med avgang fra London klokken 19:10, og med ankomst i Singapore at 15:55 påfølgende dag. Airbus A380 er konfigurert med 4-klasser kabin, inkludert First, Club World, World Traveller Plus (Premium Economy), og World Traveller (Economy),- ialt 469 seter. Det nedre dekket huser First, en Club World avdeling, og World Traveller, mens det øvre dekket har Club World, World Traveller Plus, og en liten World Traveller kabin.

På flyplassen Jeg ankom Heathrow tidlig på ettermiddagen etter en kort BA-flight. Jeg fant veien til øvrige flyforbindelser og rundet et hjørne for så å oppdage en enorm kø som strakk seg mot skrankene hvor boarding pass for videre flygninger skulle sjekkes. Heldigvis hadde jeg business class billett og følgelig tilgang til fast track som det kun tok noen få minutter å passere gjennom. Det sparte meg nok for en times venting. Etter å ha passert sikkerhetskontrollen og funnet veien veien mot Galleries South, BA’s lounge kompleks som strekker seg over flere etasjer. En business class billett gir deg adgang til Galleries Club, men siden jeg også hadde et Executive Club Gold card tok jeg i stedet turen til Galleries First. Loungen var travel, og den begynner å fremstå litt slitt, men jeg greide å finne en plass nær et vindu og fikk satt meg ned og gjort unna litt arbeide. Deretter bestilte jeg en time på Elemis Spa, som er i samme etasje. En ansiktsbehandling ble bestilt. Galleries First har begge buffetmat og en begrenset meny man kan bestille fra, men det er likevel nok av valg i grunn. I løpet av mine besøk her opp gjennom årene har alltid maten vært litt under pari, men mange besøkende verdsetter det faktum at Galleries First har champagne for selvbetjening, men jeg er ingen stordrikker - hverken på bakken eller i lufta, så det spiller en mindre rolle for meg. Min flight skulle gå fra terminalens C-satellitt, så når gaten ble annonsert på skjermen tuslet jeg avgårde mot det lille toget som tar deg dit i løpet av minutter. Flighten var helt full, så gateområdet var travelt og trangt. Igjen, takket være Fast Track gikk boardingen unna på en smidig måte. Club World på A380 er en evolusjon av produktet BA har på nesten hele sin langdistanseflåte, med fremover/bakovervendte seter i yin-yang style. På det nedre dekket er konfigurasjonen 2-4-2 fra radene 10 til 15 med i alt 44 seter mellom First og World Traveller. På det øvre dekket hvor flykroppen skrår inn er det 2-3-2 mellom radene 50 til 53 og 56 til 59 og i alt 59 seter. Selv om det øvre dekket ikke er like attraktivt som på en Boeing 747, ville jeg forsøkt å valgt sete her. Vindussetene har også den fordelen at de har oppbevaringsplass under vinduene. Ideelt ville jeg valgt vindussete på rad 51 eller 52. Unngå rad 50 og ikke minst 59 for enhver pris. Rad 50 er ukomfortabelt nær gardinene og de fremre toalettene, mens midtgangsetene på rad 59 er rett ved siden av der hvor feste for babykrybbene i World Traveller Plus kabinen. I det jeg satt meg til rette i mitt sete, kom et medlem av crewet og lurte på jeg ønsket et glass Champagne, juice eller vann før avgang. Og eventuelt aviser. Flyet kunne ennå betegnes som nytt så det var ingen tegn til en slitt kabin.

Setet Dette er en evolusjon av BA Club World setet, men prinsippet er det samme som før. Setet blir helt flatt takket være en fotstol i forkant av setet og det spesielle oppsettet av setene i motstående mønster. Har man ikke skjermen mellom setene oppe glor man medpassasjeren rett i øynene. Men dersom du reiser sammen med noen er jo dette hyggelig. Med skjermen oppe byr vindussetene på masse privatliv, og det er derfor jeg anbefaler disse. Det sagt, jeg føler at Club World kanskje har mistet litt av sin finessei dagens marked hvor stadig flere flyselskap tilbyr samtlige seter direkte adgang til midtgangen. Hvert sete har en egen videoskjerm og et bord til å folde ut. En liten skuff for oppbevaring av småsaker og strømuttak. Setet er i mørkebrunt stoff, og en pute venter sammen med et teppe i setet når man ankommer. Toalettvesker ble delt ut litt senere.

Underholdningssystem A380 har BA´s nyeste Thales in-flight system i alle klasser i kabinen. I Club World, trykker du på en knapp slik at skjermen felles ut. Den har både berøringsfunksjonalitet og fjernkontroll. Mange filmvalg til tross var det greit å navigere seg gjennom det hele. Jeg tittet litt under måltidet men planen var å få mest mulig søvn senere.

Mat og service Kort tid etter at vi var i lufta startet crewet med å ta drikkebestillinger som kom sammen medd det vanlige utvalget av nøtter. Det var tre Champagnevalg, to hvite og to røde. Jeg drakk litt 2011 Châteauneuf du Pape sammen med hovedretten og det var en god kombinasjon.

Som forrett landet valget på en kyllingrett, røkt and og sopp. Det var godt. Hovedretten ble biff(noe som alltid er risikabelt i 30.000 fots høyde), men den var smakfull med saus og potetstappe. Jeg rundet det hele av med litt frukt før jeg gikk på baderommet for å skifte før natten.

En stor fordel med A380 er størrelsen på baderommene. Her går det greit å bytte til pysj selv om BA ikke tilbyr det i business class. Et par timer før ankomst i Singapore ble kabinlysene tent og frokost ble servert. Jeg valgte litt fersk frukt, en smoothie og en croissant, men full engelsk frokost var tilgjengelig. Under flighten, dersom du sitter i Club World har du adgang til Club Kitchen, som er en selvbetjeningsordning hvor man kan finne snacks og drikke. Jeg har dog lest at utvalget har blitt redusert grunnet økonomiske hensyn. Søvn Etter å ha fått en flaske vann og øreplugger fra crewet tok jeg kvelden. Å gjøre setet klart til søvn er såre enkelt; trekk i håndtaket ved fotstolen slik at den kommer ned, trykk inn knappen på panelet og setet legger seg ned og møter den motstående fotstolen. Jeg har reist med A380 flere ganger, og det er ganske stille sammenlignet med eldre fly. Kabinen ble stille ganske fort og jeg fikk en god natts søvn, men siden jeg er ganske lang ble det vanskelig å få strukket helt ut. Derfor har jeg alltid valgt setene i toppetasjen på Boeing 747, men generelt sover jeg godt i Club World setet. Oppsummering Alt i alt var jeg fornøyd med flyvningen. Mitt formål var å ankomme Singapore mest mulig uthvilt siden jeg skulle videre til Australia neste dag. A380 byr på en veldig komfortabel flyopplevelse og i business class er setet helt flatt noe som har stor betydning for komforten. BA´s business class produkt er ikke det nyeste eller det produktet som gir mest plass, og jeg gleder meg til å se hvilke nye produkter som kommer på deres kommende A350. Men jeg vil og kommer til å fly med dem igjen.

More from BusinessClass.com