Interview: Alexandre de Juniac, Administrerende Direktør for Air France & KLM

30. Jun 2014
by Jacob

Han har ansvaret for en af verdens største rejsekoncerner med en årlig omsætning på 25 milliarder euro og mere end 100.000 ansatte. Hvert år rejser 77 millioner passagerer med koncernens 590 fly til i alt 103 forskellige lande.

Han er en mand med et stort ansvar, Alexandre de Juniac, bestyrelsesformand og administrerende direktør for Air France & KLM. Det var derfor meget interessant da han indvilligede i at give et eksklusivt interview til BusinessClass.dk. Vi rejste til Paris for at tale bonusprogram, flyindkøb, service i luften og naturligvis første klasse.

Alexandre de Juniac vil forståeligt nok gerne indlede med at fortælle om de store forandringer som Air France nu påbegynder, ”Best and Beyond” og ”France is in the Air” er nøgleordene. Med ”Best and Beyond” menes der at Air France skal blive et af de 3-5 bedste flyselskaber i verden målt på de produkter de tilbyder. ”France is in the Air” handler om at tage det bedste Frankrig har at tilbyde og er kendt for i verden – mad, drikke, design, mode og haute couture. – Vi vil investere i klasse. Det handler om de traditionelle koncepter af luksus, det handler om livskvalitet, mad, komfort og elegance – alt med højeste klasse, fortæller han. Samtidigt gøres der store investeringer i langdistanceflåden der opgraderes med nye sæder. 300 millioner euro er afsat til 25 stk. Airbus A330 og A380, 500 millioner til 44 stk. Boeing 777 og 200 millioner til KLMs Boeing 747 og Boeing 777. I alt investeres der 1 milliard euro i opgraderingen af langdistanceflåden.

Findes der en fremtid for første klasse?

Et stigende antal flyselskaber vælger at fjerne første klasse og i stedet satse på at forbedre deres business class. Air France har derimod lige lanceret en ny førsteklasse-suite, ser De virkelig et potentiale? – La Première er som en del af Air France DNA, fortæller de Juniac. Produktet er meget berømt og er helt i linje med vores strategi om at opgradere vores produkter og tjenester. Det ville være direkte modstridende at sige vi har et fantastisk produkt og samtidigt opgive vores første klasse. En vis forandring gøres dog. De otte førsteklasse-suite på Boeing 777 reduceres til 4 for bedre at matche efterspørgslen. Men han ser definitivt et potentiale og fortæller at det i særklasse største marked er Nordamerika, både for nordamerikanere der rejser til Europa og for Europæere der rejser til Nordamerika. Kina er også interessant infølge de Juniac, hvilket er anledningen til at Airbus A380 nu anvendes på ruten til Shanghai. Japan og Afrika er også potentielle markeder. I december vil Air France faktisk arrangere en expo i Gabons hovedstad Libreville hvor alle nye sæder vises frem. – Første klasse vil definitivt også findes i fremtiden da det opfylder et behov, udvider han. Givevis skal det være økonomisk forsvarligt og der skal være en fornuftig efterspørgsel på destinationen. Han ser også første klasse som et vigtigt element for personalet, en mulighed for at kunne løfte mennesker frem og en mulighed for avancement for kabinepersonalet, en slags gulerod. Planer om at indføre første klasse hos KLM har de Juniac dog ikke, her er business class tilstrækkeligt.

Regioner med potentiale – og hvordan er det med Skandinavien?

På spørgsmålet om hvor han ser det største potentiale for fremtiden svarer de Juniac uden videre tøven ”Vi kigger mod øst”. Kina er et interessant marked og han fortæller at Air France har en stor fordel dér, i og med at Paris er den i særklasse største destination i Europa for kinesere. Nordamerika er traditionelt et vigtigt marked for Air France men i fremtiden ser han også potentiale i Sydamerika og Afrika. I Brasilien har Air France lige åbnet en rute til hovedstaden Brasilia og indledt et samarbejde med brasilianske GOL. I Afrika har Air France og KLM et andet stort marked at arbejde med. Air France koncentrerer sig primært om det vestlige og centrale Afrika mens KLM arbejder med det østlige Afrika. I Skandinavien er det fremfor alt hos KLM potentialet findes. KLM og datterselskabet KLM Cityhopper arbejder hårdt på at knytte byer i det nordlige Europa til Amsterdam Schipol, hvorfra man siden skal kunne rejse videre. Alexandre de Juniac fortæller at de ønsker at have en KLM destination for hver 200 km i det nordlige Europa, deromkring ligger visionen. KLM har allerede en god tilstedeværelse i Skandinavien, ikke mindst i Norge hvor man flyver til otte byer. Han ser regionen som et interessant opland, hvor linjer der føder ind til Amsterdam helt klart har en funktion. – Skandinavien er definitivt en vigtig del i det strategiske koncept som KLM har. Air France spiller en noget mindre rolle i Skandinavien, der handler det mere om at knytte Skandinavien til Paris og Charles-de-Gaulle og de omfattende transfermuligheder der findes.

Bedre produkter og service i Europa

Mens visse andre flyselskaber skærer ned på servicen i Europa, frem for alt på økonomiklasse har Alexandre de Juniac ingen planer om at gøre noget lignende. Tværtimod vil han forbedre passageroplevelsen og fortæller at de i juli i år genindfører varm mad i økonomiklasse på flyvninger over tre timer. Han ser også produkterne på jorden som vigtige for rejsende i Europa da passagerene ofte bruger mere tid i lufthavnen end i luften. En totalrenovering af loungerne i terminale 2F på Charles-de-Gaulle (som anvendes til de fleste ruter i Europa) er planlagt til år 2016-2017. Han ønsker også at forretningsrejsende skal behandles anderledes og ser det som noget meget vigtigt. Og business class indenfor Europa er her for at blive, det er også en del af Air France DNA. de Juniac tror at mange er klar til at betale for det, under forudsætning af at de faktisk får et godt produkt.

 

Hyppigt rejsende og bonuspoint

At tiltrække folk der rejser meget er vigtigt for de fleste rejseselskaber, ligeså for Air France & KLM. Alexandre de Juniac ser tre hovedpunkter for hvordan det skal ske – tilbyde gode produkter, tjeneste og komfor; et godt netværk med effektive knudepunkter; og et godt bonusprogram. Frem for er smidige transfers noget han ser som meget vigtigt og noget han tror mange hyppigt rejsende sætter stor pris på. For bonusprogrammet Flying Blue ser han stadig en del ting at gøre, ikke mindst for at øge effektiviteten. Han ser også vigtigheden af at anerkende hyppigt rejsende, netop anerkendelsen tror han er en meget vigtig del af at skabe loyalitet. Rent praktisk vil han forbedre Flying Blue-medlemmernes muligheder for at bruge deres point og det skal være enkelt. Han ser partnerskaber som meget vigtige i Flying Blue, eksempelvis hotel og biludlejning. Han ser også fordelen ved at have hollandske Transavia med i koncernen, et flyselskab der fokuserer på feriedestinationer. Det indebærer eksempelvis at Air France og KLMs forretningsrejsende kan anvende deres point til at tage på ferie med Transavia.

Nogle flere Airbus A380 undervejs?

Air France har netop fået leveret deres tiende Airbus A380, yderligere to er bestilt men leveringsdatoen er blevet udskudt. Planer om at bestille flere Airbus A380 findes ikke på nuværende tidspunkt, derimod findes der eksisterende bestillinger på andre flytyper. Blandt andet findes der bestillinger på Boeing 787-9 og Airbus A350 til både Air France og KLM. Flere Airbus A380 destinationer kan blive aktuelle. Elfenbenskystens hovedstad Abidjan vil delvist blive trafikeret med Airbus A380 fra oktober, Sao Paulo og Mexico City overvejes også. Air France vil gerne genindfører Airbus A380 til Singapore, men det forudsætter at man kan få gang i flere samarbejder om videreforbindelser i regionen.

Fremtidsvisioner

Alexandre de Juniacs fremtidsbillede for Air France og KLM er de at vil være af de 3-5 store gigant-flyselskaber i verden. I Europa ser han at Air France frem for alt vil konkurrerer med to andre store flyselskaber. Han tror også at golf-flyselskaberne er kommet for at blive. Selv med den hårde konkurrence er han ikke urolig for fremtiden. Han betoner Air France og KLMs stærke netværk med 250 destinationer og mange stærke partnerskaber, blandt andet flere joint-ventures der fungerer rigtigt godt. Andre styrker findes også, eksempelvis de nye langdistancesæder hos Air France. Fem rækker business class med 20 sæder kan på under 10 timer skiftes ud med 50 økonomiklasse-sæder. Dette indebærer at man kan tilpasse kabineindretningen til efterspørgslen, eksempelvis med flere sæder på økonomiklasse og færre i business class i feriemånederne juli og august.

 

Hvorfor skal man vælge Air France?

Vi afslutter med et spørgsmål som vi har stillet mange gange tidligere, er der noget Alexandre de Juniac vil sige til BusinessClass læsere? – Hvis i sætter pris på at få en exceptionel modtagelse og elsker franske smage, så skal i flyve med Air France. Nu lancerer vi ”France is in the Air”, Frankrig bliver kontinentalt og alt kommer til at være topklasse, afslutter han.

More from BusinessClass.com
SAS image
Airline Review
Review of SAS Business Class

SAS offers one of the best long haul Business Class experiences of any European carrier, with solid cabin products and an innovative food...

Read more

J.K. Place Roma image
Hotel Review
Review of J.K. Place Roma

If you are looking for a discreet, private bolthole when visiting Rome rather than one of the larger grand dame properties, then take a...

Read more

Become a SAS EuroBonus millionaire this year! image
BusinessClass.com - Special News Bulletin
Become a SAS EuroBonus millionaire this year!

What do points make? Prizes! And in this case, SAS is giving YOU the chance to become a EuroBonus millionaire IF you book & take...

Read more