Tillstånd att servera alkohol i lounger i Sverige?

jonw

New member
Från en annan tråd:



Jag kan omöjligt förstå hur man kan bryta mot t ex dessa regler:



8 kap. Servering av alkoholdrycker





13 § Den som har tillstånd för servering till allmänheten eller

stadigvarande tillstånd för servering i slutet sällskap, får

köpa de spritdrycker, vin, starköl och andra jästa

alkoholdrycker som behövs för rörelsen endast av partihandlare

eller av detaljhandelsbolaget. Den som har tillstånd för

servering i slutet sällskap vid ett enstaka tillfälle eller

under en enstaka tidsperiod, får köpa motsvarande drycker

endast hos detaljhandelsbolaget.



Lokaler och utrustning





15 § Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får

medges endast om serveringsstället har ett eget kök i

anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad

eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas

ett varierat utbud av maträtter. Efter klockan 23.00 får

matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.



Serveringsstället ska vara utrustat med ett i förhållande till

lokalens storlek lämpligt antal sittplatser för matservering. Om det finns en drinkbar får den ta i anspråk endast en mindre

del av serveringsställets totala yta och vara belägen i nära

anslutning till matsalen.



Tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten får

meddelas om serveringsstället tillhandahåller tillredd mat. Detsamma gäller tillstånd för servering i slutet sällskap.



HAR NÅGON SETT LAGAD MAT ELLER VARIERAT UTBUD I T E X MENZIES-LOUNGEN??





Personal



18 § Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig

person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på

serveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gäller

dock inte vid rumsservering. Den som är serveringsansvarig ska

ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn till

sina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt.



Tillståndshavaren ska till kommunen anmäla den eller de

personer som har utsetts att ansvara för serveringen av

alkoholdrycker.



SAMTLIGA LOUNGER LÄMNAS MED OBEMANNADE SERVERINGSYTOR UNDER LÅNGA PERIODER!





20 § Vid servering av alkoholdrycker ska ansvarig personal se

till att måttfullhet iakttas och att störningar på grund av

oordning eller onykterhet undviks.



21 § Priset för en alkoholdryck får vid servering inte sättas

lägre än inköpspriset för drycken jämte skäligt påslag. Prissättningen får inte ske på ett sådant sätt att försäljning

av drycker med högre alkoholhalt främjas. Gästerna får inte

uppmanas eller förmås att köpa alkoholdrycker.



GRATIS UTGIVANDE AV ALKOHOL ÄR INTE TILLÅTET PÅ ETT SERVERINGSSTÄLLE, ANSES STRIDA MOT BÅDE § 20 OCH 21.

CASINO COSMOPOLE FICK UNDERKÄNT PÅ DENNA PUNKT NÄR MAN I ENLIGHET MED INTERNATIONELL PRAXIS BJÖD STAMKUNDER PÅ DRINKAR.




24 §

Alkoholdrycker som inte får serveras i en lokal som avses i

denna paragraf får inte heller förvaras i lokalen eller

tillhörande utrymmen.



Förbuden enligt denna paragraf gäller inte i fråga om folköl.



ENLIGT DENNA § ÄR FÖRVARING AV TAXFREE-DRYCKER EJ TILLÅTET, EFTERSOM DESSA ENLIGT 13 § INTE FÅR SERVERAS I LOKALEN.

(Fick själv en varning p g a att en rysk turist medförde en flaska taxfree till serveringslokalen på mitt hotell en gång...)




Så uppenbarligen lyder inte loungerna under alkohollagen, eller så kommer de undan med ganska grova systematiska regelbrott.

Fritt fram att diskutera teorier!
 
Paragraf 24 vet jag inte hur de kommer runt. De andra är triviala att komma runt. Alla som varit engagerade i studentvärlden kan nog komma på ett antal sätt att jobba runt dessa.
 
Ge nu vare sig SAS eller våra myndigheter några ideer. Och gudförbjude inte några ideer till våra alkohol-, flyg- och bil-hatande politiker :-(
 
agehall skrev:Paragraf 24 vet jag inte hur de kommer runt. De andra är triviala att komma runt. Alla som varit engagerade i studentvärlden kan nog komma på ett antal sätt att jobba runt dessa.Klicka för att utvidga...
Den klassiska kombinationen är väl (i) en påse nachos, (ii) en påse riven ost och (iii) en micro. In med (i) och (ii) och vips har man lagad varm mat.
 
Agö skrev:Den klassiska kombinationen är väl (i) en påse nachos, (ii) en påse riven ost och (iii) en micro. In med (i) och (ii) och vips har man lagad varm mat.Klicka för att utvidga...


I Linköping där jag pluggade var stötestenen att lagad mat innehåller sallad. Framåt småtimmarna kunde den ibland börja ta slut på vissa tillställningar. Då löste man helt enkelt problemet genom marknadsekonomi - priset på din hamburgare gick alltså upp kraftigt mot slutet av kvällen.
 
Det handlar väl inte om att servera allmänheten eftersom det finns restriktioner på vilka som är välkomna till loungen? Därvid borde man kunna komma undan med ganska mycket.
 
JonW skrev:Från en annan tråd:Jag kan omöjligt förstå hur man kan bryta mot t ex dessa regler:8 kap. Servering av alkoholdrycker13 §Den som har tillstånd för servering till allmänheten ellerstadigvarande tillstånd för servering i slutet sällskap, fårköpa de spritdrycker, vin, starköl och andra jästaalkoholdrycker som behövs för rörelsen endast av partihandlareeller av detaljhandelsbolaget. Den som har tillstånd förservering i slutet sällskap vid ett enstaka tillfälle ellerunder en enstaka tidsperiod, får köpa motsvarande dryckerendast hos detaljhandelsbolaget.Lokaler och utrustning15 §Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten fårmedges endast om serveringsstället har ett eget kök ianslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagadeller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudasett varierat utbud av maträtter. Efter klockan 23.00 fårmatutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.Serveringsstället ska vara utrustat med ett i förhållande tilllokalens storlek lämpligt antal sittplatser för matservering. Om det finns en drinkbar får den ta i anspråk endast en mindredel av serveringsställets totala yta och vara belägen i näraanslutning till matsalen.Tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten fårmeddelas om serveringsstället tillhandahåller tillredd mat. Detsamma gäller tillstånd för servering i slutet sällskap.HAR NÅGON SETT LAGAD MAT ELLER VARIERAT UTBUD I T E X MENZIES-LOUNGEN??Personal18 §Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarigperson ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande påserveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gällerdock inte vid rumsservering. Den som är serveringsansvarig skaha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn tillsina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt.Tillståndshavaren ska till kommunen anmäla den eller depersoner som har utsetts att ansvara för serveringen avalkoholdrycker.SAMTLIGA LOUNGER LÄMNAS MED OBEMANNADE SERVERINGSYTOR UNDER LÅNGA PERIODER!20 §Vid servering av alkoholdrycker ska ansvarig personal setill att måttfullhet iakttas och att störningar på grund avoordning eller onykterhet undviks.21 §Priset för en alkoholdryck får vid servering inte sättaslägre än inköpspriset för drycken jämte skäligt påslag. Prissättningen får inte ske på ett sådant sätt att försäljningav drycker med högre alkoholhalt främjas. Gästerna får inteuppmanas eller förmås att köpa alkoholdrycker.GRATIS UTGIVANDE AV ALKOHOL ÄR INTE TILLÅTET PÅ ETT SERVERINGSSTÄLLE, ANSES STRIDA MOT BÅDE § 20 OCH 21.

CASINO COSMOPOLE FICK UNDERKÄNT PÅ DENNA PUNKT NÄR MAN I ENLIGHET MED INTERNATIONELL PRAXIS BJÖD STAMKUNDER PÅ DRINKAR.
24 §Alkoholdrycker som inte får serveras i en lokal som avses idenna paragraf får inte heller förvaras i lokalen ellertillhörande utrymmen.Förbuden enligt denna paragraf gäller inte i fråga om folköl.ENLIGT DENNA § ÄR FÖRVARING AV TAXFREE-DRYCKER EJ TILLÅTET, EFTERSOM DESSA ENLIGT 13 § INTE FÅR SERVERAS I LOKALEN.

(Fick själv en varning p g a att en rysk turist medförde en flaska taxfree till serveringslokalen på mitt hotell en gång...)
Så uppenbarligen lyder inte loungerna under alkohollagen, eller så kommer de undan med ganska grova systematiska regelbrott.Fritt fram att diskutera teorier!Klicka för att utvidga...




Med säkerhet tillämpligt lagrum



Alkohollag (1994:1738)

7 Kap, 5 Paragraf



Nu vet jag inte om man även räknar in lounger som del av skattefri- (export) zon. Eller om det enbart är användbart på butikerna.

I alla fall tidigare (-90 tal) kunde till exempel också mässanläggningar ansöka om att få skattefri status.

Fanns där jag jobbade då, en trevlig fikaservice som kunde erbjuda mässkunder skattefria "tillbehör" att konsumeras inom mässans väggar
 
Mycket av detta är sedan tidigare diskuterat i andra trådar. Bl.a. har @Totopez kollat upp tillstånden för loungerna på Arlanda.



Se denna tråd.



SAS lite klåfingriga | Sida 4 | BusinessClass.se forum | 350 000 inlägg om resor



Jag mailade faktiskt Sigtunas alkoholhandläggare för att höra mig för om detta. Hemligheten är att det inte är tillståndshavaren som bjuder. SSP har tillståndet, och SAS betalar dem, antagligen med tillbörlig marginal.



Så precis som att jag kan gå på krogen med mitt jobb och bjuda medarbetare och kunder på mat och dryck så kan SAS bjuda sina kunder på dryck, bara inte i sin egen restaurang.
 
Agö skrev:Mycket av detta är sedan tidigare diskuterat i andra trådar. Bl.a. har@Totopezkollat upp tillstånden för loungerna på Arlanda.Se denna tråd.SAS lite klåfingriga | Sida 4 | BusinessClass.se forum | 350 000 inlägg om resorJag mailade faktiskt Sigtunas alkoholhandläggare för att höra mig för om detta. Hemligheten är att det inte är tillståndshavaren som bjuder. SSP har tillståndet, och SAS betalar dem, antagligen med tillbörlig marginal.



Så precis som att jag kan gå på krogen med mitt jobb och bjuda medarbetare och kunder på mat och dryck så kan SAS bjuda sina kunder på dryck, bara inte i sin egen restaurang.
Klicka för att utvidga...
Intressant, men förklarar ju då inte hur man kan köpa sig in i loungen, för då är det ju inte SAS som bjuder.

Och det förklarar ju inte heller frånvaron av lagad mat eller bristande tillsyn...
 
RonnieK skrev:Det handlar väl inte om att servera allmänheten eftersom det finns restriktioner på vilka som är välkomna till loungen? Därvid borde man kunna komma undan med ganska mycket.Klicka för att utvidga...
Eftersom vem som helst i regel kan köpa sig in, samt att man kan ta med oanmälda gäster, familj (Inkl minderåriga!) går det ju knappast att klassa det som slutet sällskap.

Och något mellanting finns inte enligt lagen; antingen har man tillstånd till allmänheten, eller endast till slutet sällskap.
 
JonW skrev:Eftersom vem som helst i regel kan köpa sig in, samt att man kan ta med oanmälda gäster, familj (Inkl minderåriga!) går det ju knappast att klassa det som slutet sällskap.Och något mellanting finns inte enligt lagen; antingen har man tillstånd till allmänheten, eller endast till slutet sällskap.Klicka för att utvidga...


Räknas det inte som slutet sällskap så fort du på något sätt behöver uppvisa nån form av biljett, bevis, kvitto eller liknande för att få komma in?
 
Webguide skrev:Räknas det inte som slutet sällskap så fort du på något sätt behöver uppvisa nån form av biljett, bevis, kvitto eller liknande för att få komma in?Klicka för att utvidga...
Inträdesbiljett?? Då skulle varenda nattclub falla under slutet sällskap-tillstånd...
 
Nu har jag pratat med en kompis som har jobbat som alkoholhandläggare. Flygplatser och hotell har ett "slappare" regelverk.
 
Loungen är ett slutet sällskap. På samma sätt som du får bjuda folk hemma på alkohol.
 
Först tycker jag kanske att tråden har en liten negativ ton i rubriken i och med att den utgår från att de konstant bryter mot lagen - tråden är mycket intressantare ur perspektivet om de bryter mot lagen? Det är i perspektivet jag väljer att bemöta det som sagts.



Mina kommentarer bygger inte på en juridisk bakgrund utan på den utbildningen hos kommunen jag har gått för tillståndsansvariga för att kunna ansöka om ett eget serveringstillstånd samt att jag var engagerad i frågan och svarade på remissen i samband med att en ny alkohollag togs fram 2010. (Från remissen SOU2009:22.) Det finns mycket mer matnyttigt att läsa för den intresserade i förarbetet till den nya alkohollagen än själva lagtexten.


Valley skrev:Alkohollag (1994:1738)7 Kap, 5 ParagrafKlicka för att utvidga...
Det kom en ny Alkohollag 2010 (2010:1622)


Agö skrev:Den klassiska kombinationen är väl (i) en påse nachos, (ii) en påse riven ost och (iii) en micro. In med (i) och (ii) och vips har man lagad varm mat.Klicka för att utvidga...


agehall skrev:I Linköping där jag pluggade var stötestenen att lagad mat innehåller sallad. Framåt småtimmarna kunde den ibland börja ta slut på vissa tillställningar. Då löste man helt enkelt problemet genom marknadsekonomi - priset på din hamburgare gick alltså upp kraftigt mot slutet av kvällen.Klicka för att utvidga...
Det fanns många tolkningar på detta tidigare. I Göteborg fanns en tillämpning om 3 olika rätter var god variation för ett tillfälligt tillstånd, medan det krävdes 5 olika rätter vid ett permanent (numera stadigvarande) tillstånd. Tidigare fanns ett krav på att köket kunde erbjuda "allsidig matlagning" vilket hade ett genereat ett de facto krav på stekbord. I och med den nya alkohollagen så ändrades mycket av detta. Främst genom att kravet på att maten skulle vara varm och allsidig försvann. Tidigare kunde ex. en restaurang med inriktning på sushi eller raw food inte få tillstånd.



Andra stora förändringar i 2010-års alkohollag gällande servering är: möjighet att krydda egen snaps, "cateringtillstånd", 20-årsgräns på serveringspersonal och flera organisationer kan ha serveringstillstånd i samma lokal.




JonW skrev:Eftersom vem som helst i regel kan köpa sig in, samt att man kan ta med oanmälda gäster, familj (Inkl minderåriga!) går det ju knappast att klassa det som slutet sällskap.Och något mellanting finns inte enligt lagen; antingen har man tillstånd till allmänheten, eller endast till slutet sällskap.Klicka för att utvidga...
Nu har förvisso SAS/SSP allmänt tillstånd, med det finns många former av slutna sällskap. Jag har själv för en teaterverksamhet ett flertal gånger fått tillstånd beviljat för det slutna sällskapet "föreställningens besökare". Alla som har köpt biljett till föreställningen är välkomna men inga andra. Det viktiga är att det går att definiera vilka som är ingår i delmängden och vilka som står utanför.

Någon gång runt 2005 så godkände Göteborg Stad det slutna sällskapet "Göteborgs studenter", vilket gjorde det till Sveriges största slutna sällskap om 55'000 personer. Alla dessa fick dessutom ta med sig 1 gäst var. Det är 11-12% av innvånarna i Storgöteborg.




JonW skrev:18 §Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarigperson ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande påserveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gällerdock inte vid rumsservering.Klicka för att utvidga...
Tillsyn innebär inte ögonen hela tiden måste vara på vinflaskan. Oftast blandas serveringsansvarig ihop med den som serverar. Den som är serveringsansvarig skall ha en överblick och se att "nykterhet och ordning" råder. Det är oftast direkt olämpligt att denna person sköter serveringen då det försvårar överblicken. En seriös nattklubb skulle ex. aldrig ställa serveringsansvarig i baren.


JonW skrev:GRATIS UTGIVANDE AV ALKOHOL ÄR INTE TILLÅTET PÅ ETT SERVERINGSSTÄLLE, ANSES STRIDA MOT BÅDE § 20 OCH 21.CASINO COSMOPOLE FICK UNDERKÄNT PÅ DENNA PUNKT NÄR MAN I ENLIGHET MED INTERNATIONELL PRAXIS BJÖD STAMKUNDER PÅ DRINKAR.Klicka för att utvidga...
Casino Cosmopol åkte dit för att de både sålde och bjöd på alkohol, vilket är olagligt. Kärnan här är sålde och bjöd. I loungen så bjuds det bara på alkohol och det är okej. I en del länder finns lounger där ett bassortiment av alkohol ingår, medan det går att köpa lyxigare varianter eller sjyssta drinkar i en bar. Det skulle inte gå i Sverige.


JonW skrev:24 §Alkoholdrycker som inte får serveras i en lokal som avses idenna paragraf får inte heller förvaras i lokalen ellertillhörande utrymmen.Klicka för att utvidga...
Lagen handlar främst om att krögaren inte skall kunan förvara svartsprit i lokalen och hävda att den inte är hens. Ett syfte är att förhindra att vita krogar, blir svarta efter stängning. En annan del handlar om att tillståndsansvarig skall inte kunna skjuta bort ansvaret för "ordning och nykterhet".

Om det gäller alkohol medhavd av gäster är tolkningen av denna paragraf är att det tydligt måste framgå att alkoholen inte har för avsikt att konsumeras i serveringsområdet. Ett vanligt ex. är om en gäst kommer med en påse från systembolaget är det bättre att hänga in den i garderoben än att låta gästen bara med sig den i. Jag har mycket svårt att se att en svetsad(!) påse från taxfreen skulle ställa till det.


Webguide skrev:Nu har jag pratat med en kompis som har jobbat som alkoholhandläggare. Flygplatser och hotell har ett "slappare" regelverk.Klicka för att utvidga...
Hotell har en hel del undantag som främst regleras i 8 Kap, 5§, 19§.
 
Det intressanta är att jämföra det här med spellagstiftningens syn på slutet sällskap: Ett slutet sällskap där är exempelvis inte medlemmar i en pokerklubb, eller ens anställda på ett relativt litet företag.
 
Utan att grottat mig genom allt. Jag kan inte se att det finns några direkta krav på slutet sällskap. 8 kap 1 & 2.

Men jag är inte säker på att ovan lagrum är tillämpligt då det kan finnas ett undantag i och med att du passerat security. Eller så finns ett särskilt regelverk som avser lufthamnar eller motsvarande inrättningar.



Fanns även för länge sedan ett undantag från regelverket som gällde SAS och svävarterminalen i Malmö.



Det som torde kunna konstateras, är att det med största säkerhet sker inom lagens råmärken, och att regelverket följs till punkt och pricka.
 
olo skrev:Först tycker jag kanske att tråden har en liten negativ ton i rubriken i och med att den utgår från attde konstant bryter mot lagen- tråden är mycket intressantare ur perspektivetom de bryter mot lagen? .Klicka för att utvidga...
Du har nog en poäng i att rubriken kunde ha varit "Hur kan lounger undvika att följa Alkohollagen".

Att de inte följer den ser jag som uppenbart. Sen om de inte är skyldiga att följa den, eller vad anledningen är, är ju den intressanta frågan.
 
Back
Top