Senaste nytt

SAS säljer Eurobonus?

Jovisst, men det finns inte en chans att bokföringsmässigt värde eller finansiellt nuvärde av ett genomsnittligt EB-poäng uppgår till 5 öre. I senaste årsrapporten bokfördes hela Eurobonusskulden till summan 380 Mkr.


Läs igen, lite noggrannare ;)
Not 29 Övriga avsättningar - SAS Årsredovisning 2011

Under 2011 så nedvärderades EuroBonusskulden med 380 MSEK, men den utgående balansen den 31/12 2011 låg fortfarande på 1347 MSEK.
 
Eftersom ett attraktivt lojalitetsprogram (och att Eurobonus-medlemmarna ska stå för en ökad andel av intäkterna) är en del av SAS Strategi 4Excellence så vore det en aning konstigt att avyttra Eurobonus.

För många av oss vore det kanske helt ok om Eurobonus såldes till Mile&More, men det skulle väl knappast stärka SAS marknadsposition???
 
Eurobonus är ju skulder. Förstår inte var värdet ligget i att sälja skulderna? Avtal med Amex, Diners och MC kanske?

Efter lite google-research... :)

Värdet ligger i poängförsäljningen till externa företag. Varje gång en poäng tjänas in så betalar det företag där poängen intjänades en kickback till EuroBonus (dvs EuroBonus har en intäkt per poäng). När poängen sedan utnyttjas av medlemmen så köper EuroBonus en award för pengar, och drar bort poäng från medlemmens konto (dvs EuroBonus uppbär en kostnad per poäng). EuroBonus går vinst på skillnaden mellan poängpriset på intjäningssidan och poängkostnaden på uttagssidan, samt på poäng som intjänas men aldrig utnyttjas. Mellan det att poängen intjänas och utnyttjas så bokförs de som en skuld, men den underliggande affären handlar alltså om reda pengar.

Och det handlar inte bara om interna pengar: I SAS årsrapport 2010 så framgick det att av samtliga poäng som tjänades in, så tjänades bara 48% in med SAS medan resten tjänades in hos externa företag.

Om man tittar i årsrapporterna för Qantas Frequent Flyer, Aeroplan och Multiplus (som alla är "avknoppade" frequent flyer program, närmare bestämt från Qantas, Air Canada och TAM) så ser man att vinstmarginalerna ligger på ca 20%.

Att ett flygbolag säljer av en del av sitt frequent flyer program behöver inte medföra några ändringar för medlemmarna annat än att det brukar dyka upp fler sätt att tjäna och använda poäng (eftersom det är detta som driver tillväxt i verksamheten). För flygbolagets del innebär det däremot att man får ett kapitaltillskott i samband med försäljningen, men att man därefter inte får ta del av intäkterna från poängförsäljningen (eller att man åtminstone måste dela med sig av dem, i det fall man behåller en ägarandel). Men så är det ju alltid när man säljer av en lönsam verksamhet.
 
Last edited:
en försäljning av Eurobonus är nog det bästa som kan hända i dagsläget. Då ligger poängen säkrade från en konkurs och SAS kundstocken finns kvar efter en rekonstruktion.
Att konkursen kommer är väl säkert. Frågan är inte om utan när. När är senast 1/11 2013 när pensionsskulden faller ut.
 
Eurobonus är ju en verksamhet som genererar pengar - det är klart att det går att sälja, och det är nog snarare den som är värdefull än en lista på medlemmarna.

Exempelvis säljer ju EB poäng till Amex, SEB Kort, Flygbussarna, biluthyrare osv, som sedan delar ut dem till sina kunder (för att stimulera lojalitet). När en kund sedan vill växla in sina poäng, så köper EB en tjänst av SAS (eller ett annat flygbolag alternativt hotell eller vad det nu är) - men till ett lägre pris än vad de sålt poängen för. Mellanskillnaden blir vinst.

Exempel: Amex köper 1500 poäng av SAS för säg 100 kr, och ger dessa till en kund som handlar på sitt Amex-kort. Kunden väljer sedan att växla in poängen till en trött smörgås i cloudshop - vilken kostar Eurobonus 60 kr. Vinsten på 40 kr behåller man.

Det är självklart att detta program går att driva och vidareutveckla helt skilt från SAS.
Jag förstår affärsmodellen, och att den går att sälja och borde ha ett högt teoretiskt värde.
Men problemet är ju att affärsmodellen aldrig kan fungera utan SAS existens, vilken ju ingen idag kan garantera på några års sikt.
Alltså kan väl ingen fristående med byxorna på sig betala miljarder kontant för EB.
(Jag skulle dock gärna köpa EB om jag fick betala med en säljarrevers villkorad till att säljaren driver större flygrörelse, men vågar nog inte göra några större förhoppningar,,,,)

Enda övriga utväg jag kan se är att SAS avknoppar EB och delar ut bolaget till sina egna aktieägare, som ju redan sitter med risken.
Nya bolaget skulle kunna köpa EB med en revers enligt ovan.
Det skulle visserligen inte ge några friska pengar, men på så sätt skulle SAS balansräkning och soliditet kunna stärkas.
De nya aktierna skulle dock kunna bli ganska illikvida för ägarna så länge krisstämpeln vilar över SAS.
 
Toppen