Senaste nytt

SAS nya strategi - 4Excellence

Jag tycker att kabinklass, åtminstone hos SAS, ska ha att göra med vilken flexibilitet man har på biljetten. Fullt flexibel biljett (åter- och ombokningsbar med tillgång till lounge, separat incheckning osv) seatas på C, semiflexibel biljett (enbart ombokningsbar) seatas på Y och apklass för alla andra.

Varför det? Vad har komfort och flexibilitet på biljetten med varandra att göra (eller med urvattning av servicen, för den delen)?
 
Ja, ska jag vara ärlig så har jag problem med det!

Jag tycker att kabinklass, åtminstone hos SAS, ska ha att göra med vilken flexibilitet man har på biljetten. Fullt flexibel biljett (åter- och ombokningsbar med tillgång till lounge, separat incheckning osv) seatas på C, semiflexibel biljett (enbart ombokningsbar) seatas på Y och apklass för alla andra.

Som det ser ut nu så är det en stor risk att konceptet "Business/Economy Extra" urvattnas, likt den utvecklingsom X 2000 Affärsklass har gjort på ett par år. Från att vara en plats för passagerare med fullt flexibel biljett så har det blivit ett tillhåll för det klientalet som tidigare åkte X 2000 Budgetklass. Snåljåparna åkte med InterCity-tåg. Poängen med detta? Servicen har urkalkats något så enormt, vilket troligtvis blir utvecklingen även på flyget.

Som en parentes så kan nämnas att man tidigare på X 2000:s Affärsklass fick varm måltid, varm handduk flera gånger under resan, kaffeservering vid sittplats, varma wienerbröd innan ankomst till slutdestination, riktigt stor och fräsch frukt- och chokladkorg i tågets pentry, personlig service i form av taxibeställingar osv och hela tiden närvarande tågvärdinnor. Vad i består servicen ombord på X 2000 idag av? Det hela började med att man började släppa ett mindre antal platser till billigare priser mot lägre flexibilitet och servicenivå (så långt har även flyget nått) sedan så infördes gemensam tågsalong för alla med med tillvalet att köpa en måltid samtidigt som mycket av kringservicen skalades ner (wienerbröd och varm handduk försvann i första omgången), sedan så slutade man med kafferundor och taxibeställningar, ännu senare även med dessa ständigt närvarande tågvärdinnor (dock fortfarande med med hög bemanning). Den riktiga nergraderingen kom när man bestämde att ett x antal platser ska gå under benämningen "Just Nu" – då försvann i princip all kringservice även i form av måltider och även fruktkorgen kom att nedgraderas fruktansvärt mycket. Fast det riktiga skottet i mål att göra 1:a klass nästintill till standardklass kom när man själv, på precis alla biljetter, kunde välja flexibilitetsnivå. Där så finns tågvärdinnorna enbart för att kontrollera biljetter och servera mat till de som betalt — och gå runt och SÄLJA muffins och kanelbullar!

Anledningen till att man valde att sälja 1klass biljetter till ett lågt pris berodde ju helt enkelt på att 1kl vagnarna mestadels gick tomma. Men andra ord gjorde SJ förlust, trots att det enbart var full flex resenärer som åkte. Idag däremot går 1kl smockfullt och SJ tjänar mutlum. Visserligen säljs ju inte alla 1kl biljetter till 295kr, utan bara en handfull. Så att säga att X2000 1klass är en budget produkt skulle inte jag se som 100% korrekt. Och på tal om budgetbiljetter, så åker ju mestadels årskorts resenärer 1kl på X2, och de betalar ju i snitt en hundralapp för sina biljetter.

När det kommer till servicen kan jag hålla med om att den har blivit usel, riktigt usel. Den bristande servicestandarden har förvisso inte med urvattnandet av 1klass produkten i sig, för den tjänar de ju multum på. SJ tycks istället ha gjort nedskärningar på sin interna marknadsföring, man vill helt enkelt inte utbilda sin 1klass personal i hur man bemöter kunder på ett professionellt sätt.

Skälet till detta då? Tjaa vill inte låta helt politisk, men stora delar av SJ:s vinst går ju tyvärr åt till att finansiera jobbskatteavdragen istället för återinvesteringar inom bolaget.
 
Stulet frånCHECK-IN, FEEL Air overvejer opstart i Sydamerika, Afrika og Asien, Tusindvis af jobs i amerikansk luftfart truet af hviletidsregler, Tidligere SAS-chef skal hjælpe utilfredse kunder hos DSB, Prognose: 27.800 nye fly inden år 2030, Park Inn Hammamet
Nye tillægsydelser på vej fra SAS
19-09-2011
En del af den ny 4Excellence strategi hos SAS handler om at øge indtægterne gennem salg af flere nye tillægsydelser. SAS-koncernchef Rickard Gustafson nævner opgradering og adgang til lounge som konkrete områder, hvor SAS-kunderne i fremtiden vil kunne betale et tillæg for at få adgang til disse ydelser, hvis de ikke er inkluderet i billettens pris.
SAS har tidligere været kendt som selskabet, der markedsførte sig med "nul gebyrer". På det seneste er dette budskab fjernet fra selskabets annoncer og er i stedet erstattet med "23 kg bagage uden gebyr" samt "Nul kreditkortgebyr".
Dermed er der lagt op til, at SAS på flere områder kan opkræve et tillæg eller gebyr oveni den aktuelle billetpris uden at være i konflikt med markedsføringens hovedbudskab. Og det er netop, hvad selskabet ønsker at gøre. Det bekræftede SAS-koncernchef Rickard Gustafson i forbindelse med sidste uges offentliggørelse af den nye 4Excellence strategi.
Et af de fire nye Excellence-områder hedder "Commercial". Et element heri er, at SAS fremover i større grad skal fokusere på "ancillary revenues", hvilket dækker over supplerende indtægter, der er uafhængig af billetten.
"Det bliver vores opgave at finde andre indtægtsstrømme. Det betyder ikke, at vi skal dele vore priser op i en række komponenter, tværtimod. Men vi skal identificere, hvad vi har af merværdi, som vi også kan sælge," sagde Rickard Gustafson i forbindelse med præsentationen af den nye strategi.
"Jeg tænker eksempelvis på betaling for adgang til lounge, og betaling for opgradering til en højere serviceklasse."
I dag har EuroBonus Guld-medlemmer på alle billettyper med SAS adgang til SAS Scandinavian Lounges i afrejselufthavnen. SAS Business Lounges er derimod åbne for alle rejsende på Business Class med SAS samt EuroBonus Guld-medlemmer på alle billettyper.
Hos SAS findes der i dag også tre serviceklasser, henholdsvis Economy, Economy Extra og Business.
SAS vil endnu ikke løfte sløret for de kommende tiltag omkring de nye betalingsbare tillægsydelser. Men det vil ikke være utænkeligt, at rejsende på Economy Extra engang i nær fremtid vil kunne købe sig adgang til SAS Business Lounge som en del af det nye koncept og måske også vil kunne betale for opgradering til Business Class.
 
Last edited:
Toppen