Senaste nytt

Lågprisflygbolag bötfälls för att ha tagit extra betalt för handbagage och sätesval för familjer med barn

Artikeln är lite oklar på om det är faktiskt utdömda böter, eller ett vite (en sanktionsavgift) som tas ut om flygbolagen fortsätter med de saker som artikeln tar upp. Däremot är det uppenbart att flygbolagen kan överklaga till domstol, vilket de garanterat gör.
 
Från artikeln:

Under the judgment, the four airlines face being banned from charging passengers for cabin luggage in the future.

Det verkar gälla alla passagerare.

Det är blir ett problem för Ryanair eftersom det inte finns plats för väskor till alla i deras 737:eek:r. Det kanske blir Norwegian's lösning att inte påbörja boarding förrän >10 st passagerare tar "erbjudandet" om att gate-checka sin väska. Men det slår ju mot ambitionen att hålla tidtabellen och att utnyttja flygplanen till max.

Förvånad att inte Wizz Air nämns i artikeln. Kollar på Madrid-Rom, på lägsta priset ingår "cabin bag", 40x30x20cm, marginellt större än Ryanairs small bag på 40x25x20cm. "Trolley bag" kräver Wizz Priority för 40 Euro extra. Det här är ju i samma som Ryanair, fast med andra beteckningar på väskorna.
 
Löjligt ingrepp på fri prissättning. Jag kan hålla med om att priset man betalar om man missar online checkin är lite fånigt (betalade £55 per person ifjol), men kostnad för baggage osv är ju helt rimligt att de tar betalt för med sin prismodell. Aer Lingus har en intressant modell där incheckat baggage är gratis men de tar betalt för kabinbaggage - finns många sätt bolag kan göra och inte upp till myndigheter att diktera enligt mig.
 
I länder som lever på turism så ser man till att stärka upp kontrollen på hela "ekosystemet". Man vill inte att kunderna ska känna sig lurade/besvikna det första de gör så fort de landar på destinationen. I norra Europa ser vi resandet som en transport, i södra Europa är det en del av helheten.
 
Förvånad att inte Wizz Air nämns i artikeln. Kollar på Madrid-Rom, på lägsta priset ingår "cabin bag", 40x30x20cm.
Eller SAS. Det är ju SAS GO Light priser som används i SAS reklam, med ännu tightare mått på underseat bag.

Det verkar som den Spanska domen baserar sig på en undersökning från typ 2017.
 
En region som har tjänat stora mängder pengar indirekt på lågprisbolagen vill alltså i princip förbjuda lågprisbolagens affärsmodell. Det låter inte helt genomtänkt.
 
Toppen