Flygyrket idag är allt mellan pest och kolera.
Skämt åsido. Yrket är inte riktigt längre vad det en gång var. Generellt kan man säga att i avregleringens spår har flygtimmarna blivit fler, ledigheten mindre och lönen sämre. Förr fick man normalt sin grundläggande flygutbildning gratis i Flygvapnet och gick efter ett tiotal år där över till civilflyget. Idag får de allra flesta betala sin utbildning ur egen ficka. Några få blir antagna på TFHS och får sin utbildning bekostad av staten.
Man får åtminstone räkna med att utbildningen man behöver kostar en halv miljon, oftast betydligt mer. Den normala vägen brukar vara:
1. PPL (Private Pilot License) med klassbehörighet SEP (Single Engine Piston)
Grundläggande flygutbildning som ger rätt flyga enmotoriga kolvmotorplan enligt VFR (Visual Flight Rules, dvs "bra väder")
2. ATPL-teori
Ett rent helvete i bokform.

13 telefonkatalogstjocka böcker med allt man behöver veta och inte veta om flyg *sneglar på min bokhylla*
Detta är teorin för ATPL-licens, dvs. kaptensbehörighet. Den första kommersiella licens man tar heter CPL (Commercial Pilot License), och omfattar egentligen inte riktigt hela kaptens-teorin, men idag kräver de flesta flygbolag att även styrmännen har läst kaptensteorin. När det är dags att bli kapten har man då redan läst all teori som krävs.
3. ME (Multi Engine)
Behörighet att flyga med dubbla motorer.
4. IR (Instrument Rating)
Behörighet att få flyga enligt IFR (Instrument Flight Rules).
Detta ger till skillnad från VFR dig möjlighet att flyga utan sikt. IFR är de flygregler som gäller för 99,9% av all kommersiell flygtrafik idag.
5. CPL
Kommersiellt certifikat. Behörighet att få flyga betalande passagerare.
För bara några år sedan var det detta som krävdes för att ge sig ut på arbetsmarknaden och söka jobb. Flygbolagen stod sedan för kostnaden för en så kallad bolagskurs samt:
5. MCC (Multi Crew Co-Operation)
Kurs i hantering av flerpilotsystem.
och även
6. Type rating
Behörighet för en specifik flygplanstyp. Till exempel Boeing 737 eller Airbus 320.
I takt med att jobben blev färre och bolagens ekonomi sämre började man efterfråga piloter som redan själva hade bekostat och genomfört sin MCC. De som inte hade det fick lägre prio.
Steg nr 2 blev att man även började kräva att piloterna redan hade type rating på bolagets flygplanstyp. Detta var förr fullständigt otänkbart att man själv skulle betala - i dag är det så gott som standard. En type rating är inte heller billig, vi snackar belopp runt 100 000 kronor. Om bolaget byter typ, då är idag risken hög att man får betala en ny rating ur egen ficka.
Trenden går också mot piloter inhyrda via olika suspekta bemanningsföretag och därmed sämre anställningstrygghet.
Folk som betalat sin utbildning, på upp emot en miljon ur egen ficka, blir lätt desperata att hitta jobb, vilket som sagt leder till dumping av löner och villkor. Om jag inte missminner mig tjänar en nyanställd styrman på Nextjet runt 17 000 kr i månaden. "Självklart" får man där också slanta upp för sin type rating. Generellt är situationen sämre inom turboprop än tung jet.
Allt är dock inte skit. Det finns bra bolag; faktiskt flertalet charterbolag,
vissa lågprisbolag och de traditionella bolagen. Problemet är bara att vägen dit är lång och dyr. Nu ser det ut att vända för SAS och man rekryterar faktiskt piloter för första gången sedan tidigt 2000-tal. Många hundra piloter (var det 600?) kommer att gå i pension den närmsta tiden och det kan förändra arbetsmarknaden totalt.
Hoppas detta inte blev alltför osammanhängande och att det var till någon slags nytta. Det har skrivits spaltkilometer om flygyrkets för- och nackdelar, Googla runt lite och du skall finna. Fråga gärna vidare om det är något oklart.
Kan tillägga att jag inte är kommersiell pilot utan endast flyger för hobbybruk, men jag har flera vänner i branschen och har hört en hel del. Jag har PPL för tillfället och håller på att ta IR. Efter det blir det nog Multiengine.
Lite länkar:
Utbildare
http://www.flyguppdraget.se/
http://www.bfsaa.se/
http://www.svenskpilotutbildning.se/
http://www.tfhs.lu.se/
http://www.kungsair.com/
Myndighet
http://www.transportstyrelsen.se/sv/Luftfart/Certifikat-och-utbildning/