Senaste nytt

Hemresa med pass med giltighetstid på 5 månader och 30 dagar

Malm

Medlem
Hej,

Mina föräldrar ska till Nya Zeeland och flyger Singapore Airlines dit, ARN-SIN (via Moskva) och vidare till AKL. Hemresan går från CHC-SIN-BKK-ARN. Samma dag som de reser hemåt har Pappas pass en giltighetstid på exakt 6 månader, men vid avgång från BKK 01.25, är det en ny kalenderdag, och passet är 1 dag från 6 månaders giltighetstid.

Det verkar vara lugnt kring att bli insläppt i Nya Zeeland då de kräver 3 månaders giltighetstid efter resans planerade avslut, men hur blir det kring hemresan?

Hittar ingen konkret informaton på Singapore Airlines hemsida. På Thais hemsida står det "Passport Passports of individuals traveling overseas must have a validity of more than 6 months. An exception may be made depending on the country concerned but this depends on their regulations." Källa.

Mitt problem är att hitta vilka regler Sverige tillämpar kring sina egna medborgare. Reglerna kring EU-medborgare är "Your passport should be valid for the proposed duration of your stay", vilket borde betyda att återresa är okej eftersom passet är giltigt i nästan 6 månader till?

Ett alternativ är att sätta pappa på passexpeditionen på arlanda och fixa ett temporärt pass, men då uppstår frågan kring om ryssland accepterar temporära pass? Och vad händer kring visumet i NZ som är ansökt på det gamla passet?

Vad säger era erfarenheter?
 

nissefalk

Medlem
Aldrig provat på detta men skall de inte in i Singapore ,Bangkok eller Moskva så är väl allt ok, I Sverige har vi ju inget krav på att passet skall vara giltigt i mer än 6 månader för att få komma tillbaka hem. Den enda risken är väl om de blir inställda flyg på vägen och man måste in i en av städerna för att övernatta men då får dom kanske tillbringa natten på flygplatsen airside istället
 
Toppen