Senaste nytt

Go East! (Sydkorea, Bangkok, Shanghai) [semi live]

Kan instämma med föregående talare. Mycket bra och intressant! Varit i Sydkorea en gång, och vill gärna åka tillbaka. Detta gör mig inte mindre sugen.
Du verkar också ha koll på landet vilket gör det ännu mer intressant att läsa!
 
  • Gilla
Reactions: hco

hco

Medlem
Tack för ett fantastiskt intressant och välskrivet reportage.
Spännande att följa din resa.

Instämmer med @Resenären , mkt intressant och välskriven rapport. :)

Kan instämma med föregående talare. Mycket bra och intressant! Varit i Sydkorea en gång, och vill gärna åka tillbaka. Detta gör mig inte mindre sugen.
Du verkar också ha koll på landet vilket gör det ännu mer intressant att läsa!
Tack!
@PellePersson, jo, har jobbat här i landet tidigare. Men nu var det ett tag sen så min koreanska är väldigt rostig tyvärr.

Ska skriva ikapp en del men idag blir det en kortare episod.

Kim Il-sung villa och sjöborre-bibimbap

Efter att åkt söderut en liten bit från militärområdet kommer man till vackra Hwajinpo-sjön. Där finns sommarbostäder där flera historiska personer spenderat sina somrar. Tex ett sommarhus som tillhörde Sydkoreas första president (för den moderna statsbildningen efter kriget) Syngman Rhee -- som vi inte besökte.

Där finns även huset kallat Kim Il-sung villa. Ibland översatt som "cottage" och ibland som "villa" på engelska -- vilken beteckning man föredrar kanske beror på ens referensramar!

Huset byggdes 1938 åt en västerländsk missionär av en tysk(!) arkitekt på flykt från 30-talets Tyskland. Jag förstod det som att huset aldrig tillhört Kim Il-sung (Nordkoreas första president för den moderna statsbildningen efter kriget) men att han spenderade några somrar där med sin familj mellan 1948 till 1950. Alltså precis innan Koreakriget bröt ut.

20240611_163539.jpg


Fotot är taget vid huset sommaren 1948 och visar Kim Il-sungs son Kim Jong-il, 6 år gammal tillsammans med andra barn, bland annat sonen till den sovjetiske generalmajoren (? "Major general" på engelska) Nikolai Georgiyevich Lebedev. Pilen pekar på Kim Jong-il.

Den intresserade kan läsa vidare om Lebedev på Wikipedia. En intressant person som var med och grundade 'Workers' Party of Korea' och som krediteras med att ha startat vad som skulle bli den nordkoreanska personkulten kring Kim Il-sung.

Man kan fundera på vad Kim Il-sung och Nikolai Lebedev diskuterade där på sommarkvällarna innan krigsutbrottet.

Huset i sig var väl mindre intressant. Insidan består av en miniutställning som bland annat täcker Koreakriget och andra närliggande historiska händelser. Men det hade vi precis studerat på DMZ museumet -- så inte så viktigt med en repetition samma dag.

20240611_163445.jpg

Mitt foto av bilderna på huset blev bättre än mina egna foton av huset...

Kort sagt -- historien är intressantare än den fysiska byggnaden. Men så kan det vara ibland. Jag hade inte lärt mig om Kim Il-sung och den sovjetiske militären Lebedevs sommar där om jag inte besökt platsen i fråga.

20240611_164656.jpg

Fin utsikt hade dom från toppen av huset! Blicka ut över havet och stranden...

20240611_164659.jpg

...eller bergen och Hwajinpo-sjön.

20240611_165514.jpg

Här bjuds det på gratis insektsspray. Mot myggor och fästingar.

Första problemet (men inte det sista) med att betala med utländskt kort dök upp på parkeringen till Kim Il-sung villa. Testade allting jag hade med från SEB Kort samt Lunar och Revolut men ingenting fungerade. Självklart hade det löst sig med kontanter men vi har ett litet projekt för att se om vi klarar hela resan utan att ta ut några kontanter... Det slutade med att hon som satt i kassan betalade själv (hennes eget förslag) och vi lovade att föra över pengar till hennes bankkonto senare under kvällen. Vilket vi förstås gjorde. Med tanke på detta (och några framtida) betalproblem med utländska kort så hade det varit smart att antingen haft lite backup-kontanter med sig eller ett debitkort för turister (vilket jag insåg senare finns -- mer om det senare).

Middag intogs i Bongpo, strax norr om Sokcho. Den minnesgode vet att man ska leta efter 회 när man är sugen på färska saker från havet. Okej, det kan även stå 횟집 ("raw seafood house") som i bilden nedan.

20240611_181939.jpg

Havet ligger precis på andra sidan vägen med fin utsikt från restaurangens veranda.

20240611_175155.jpg

Vi gick loss på sjöborre-bibimbap (till höger -- jag har inte blandat i riset än) och någon slags stark kall nudelsoppa med rå fisk och kanske sjögurka (till vänster -- nudlarna ligger och väntar på fatet uppe till höger). Otroligt gott. Sjöborre har jag ätit många gånger tidigare dock inte som bibimbap vad jag jag kan minnas -- så det var kul att testa.
 

hco

Medlem
Söderut mot Ulsan - med krabbor och valar

Nästa dag var det dags att köra de 400 kilometrarna till miljonstaden Ulsan i Koreas sydöstra hörn.

Ulsan kanske inte är känt som ett turistmål direkt men är känt för sin stora bilindustri (Hyundai Motor Company) och sin varvsindustri (Hyundai Heavy Industries). Kvaliteten på skolor och universitet är lika hög som i Seoul, mycket pga av att storförerag som Hyundai gör egna satsningar -- för att säkra tillgången på välutbildade människor som rekryteringsbas.

Ungefär halvvägs stannar vi för att äta lite mer sjömat. Denna gång har vi siktet inställt på ett ställe som är specialiserat på krabba.

20240612_154318.jpg

Vy från trottoaren på andra sidan gatan från restaurangen. Så ser mycket av Koreas ostkust ut.

20240612_141427.jpg

OK med denna?

20240612_142409.jpg

Tummen upp för förrätterna/sidorätterna. Speciellt bläckfisken och räkorna.

20240612_142409-1.jpg

Vanlig räka och "kycklingräka" (ordagrann översättning från koreanska).

20240612_144304.jpg

Jag älskar krabbor i allmänhet (som djur) men brukar inte äta krabba så ofta pga mycket pill. Här var det dock bra förberett av kocken så minimalt med pill. Färskt och gott.

I Ulsan har vi av en slump bokat ett hotell i vad som visar sig vara stadens gamla valområde (kallat Jangsaengpo). Alltså... där de som fiskade val lade ut från och där valprocessindustrin var centrerad.

20240614_122657.jpg

En av många valdekorationer i stadsdelen Jangsaengpo.

Valindustrin inklusive fisket finns inte kvar längre (jag förstod det som att det slutade i mitten på 80-talet). Dock finns det fortfarande flera restauranger som serverar importerat valkött för den som är sugen på det. Undertecknad hoppar gärna över val om det går efter att ha testat det en gång för länge sedan på en norsk frukostbuffé (eller var det lunchbuffé... minns inte). Och det gick absolut, det finns massor med annan mat att äta. För den som vill lära sig mer om valindustrins historia finns ett museum (som jag inte besökte, även om det säkert hade varit intressant).

Det fanns även "Whale Watching Cruise" att åka på. Oklart för mig vilken/vilka typer av val man kan få se.

20240612_192257.jpg

Utsikt över Jangsaengpo. Det går inte att glömma att vi är i en industristad. Tankpark tillhörande Taeyoung Industry på andra sidan vattnet.

Värt att notera i Ulsan var en otroligt skön och sval havsbris. Ingen tillstymmelse till det i Seoul (36 C och enbart varma vindar).
 

hco

Medlem
Wow! Du fångar mig verkligen med din rapport, tack. Suget att se mer än bara Seoul ökar.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Tack! Det var lite av mitt huvudsyfte med denna rapport -- att visa något mer än Seoul. Kul att du känner så.
Tack för en väldigt intressant rapport! Blir väldigt sugen på att åka tillbaka till detta fascinerande land!
Tack!

Isnudlar och ett ryskt pariserhjul

Road tripen börjar närma sig sitt slut. Efter att ha träffat några bekanta i södra Korea är det dags att åka tillbaka till Seoul.

Innan det var dags att lämna Ulsan hade vi lite shoppingärenden att ta hand om. Gatuparkering var inte lätt att hitta i stadskärnan och vi hade inte planerat några ärenden i något stort varuhus (där det annars är smartast att parkera och få sin parkeringsbiljett stämplad i en affär på internationellt manér).

Vi kryssar runt bland smågator och letar efter gatuparkering då vi ser ett automatiserat (dvs utan personal) betalt parkeringsområde med lediga platser. Inte jättebilligt men cappat på max 10000 KRW/dygn -- Okej, taget, orkar inte kryssa runt mer. Ser att man kan betala med kort och att det även finns en logga med Samsung Pay. Hallå, jag är i Samsungs hemland, med en Samsung-mobil och Samsung Pay aktiverat -- inget att vara orolig för.

För att få lite energi går vi till ett bageri som är känt för sin mangotårta. Beställer kaffe och mangotårta men här blir det stopp igen. Inga av våra utländska kort fungerar (#2) och det blir ingen mangotårta. Vi går och käkar nudlar istället. Ser förresten att utanför bageriet så ligger det en kartong märkt med "Thai mangos for Korea". Ah just det ja, färsk mango blir det ju senare på resan.

20240614_114832.jpg

På sommaren är det bra med kalla nudlar. Dom sparade inte på isen här.

Mellan våra shoppingärenden ser jag att på toppen av Lotte Department Store så finns ett pariserhjul. Fint sätt att få utsikt över staden. Den höjdrädde som önskar chock-KBT:a sin höjdskräck kan välja en "Crystal Cabin" med transparent golv för några tusen KRW extra. Sån tur var (för mig) så var inte hela golvet transparent utan det var bara som ett fönster (som för mig var bortkastade pengar... men som tur var min medpassagerare något starkare i sinnet och kunde se ner ibland).

20240614_191905.jpg

Där har vi pariserhjulet på taket.

20240614_191804.jpg

Byggt av ryska företaget Pax och installerat 2001. Senaste säkerhetsinspektionen för tre år sedan. Hur ofta görs säkerhetsinspektionerna tro?

20240614_190651.jpg

Tomt i kabinen bredvid.

20240614_191423.jpg

Tydliga instruktioner. Don't romp!

20240614_190715.jpg

Fin utsikt över Ulsan i solnedgång.

Klara med shoppingen beger vi oss tillbaka parkeringplatsen. Inga av våra utländska kort fungerar (#3)... och Samsung Pay? Jag förstår inte hur det var tänkt att fungera. Hittade ingen NFC-läsare på automaten. Blev att trycka på supportknappen. Där svarar en trevlig herre som först verkar skeptisk till att våra kort inte fungerar eller eventuellt bara är så serviceinriktad att han vill övervaka våra betalningsförsök. Vi testar att betala igen och han bekräftar i systemet att betalningarna inte går igenom. Efter (vad som känns som en) ganska lång diskussion kommer lösningen, han kan skicka en betallänk till vårt lokala mobilnummer och vi kan fixa betalningen med (lokal) banköverföring i efterhand. Bommen öppnas och vi kan köra ut.

När vi senare kollar smset så var det fel typ av länk (igen kortbetalning!) så vi fick ringa en gång till till supporten och be om rätt sms. Som vi sen fick och kunde betala med banköverföring.

20240615_191444.jpg

Stämningsbild över risfält på landet #1.

20240615_192320.jpg

Stämningsbild över risfält på landet #2.

20240616_134754.jpg

Ingen road trip är komplett utan (många) stopp på Koreas högklassiga rastplatser. (Vit Hyundai nån?)

20240616_134750.jpg

Rastplatskomplexet.

20240616_134605.jpg

Det viktigaste i rastplatskomplexet.

20240616_132409.jpg

Det näst viktigaste i rastplatskomplexet.

20240616_132214.jpg

För mig blev det Daegu gukbab.

20240616_134612.jpg

De större rastplatserna ger även tillfälle till shopping och underhållning.

20240616_134327.jpg

Rastplatskomplexet har även ett kombinerat litet business center(?) med skrivare och blodtrycksmätning.

Själva tillbakaresan till Seoul var ingenting speciellt förutom att bli påmind (igen) om att ha bil inne i Seoul är värdelöst (för min del). Perfekt för att ta sig runt i landet men knappast inne i Seoul.

Men hur var det nu med vägtullarna (Hi Pass)? Vi lyckades aldrig betala dom med våra kort och vi lyckades aldrig köpa ett förladdat Hi-Pass-kort med våra utländska kredit/debit-kort (#4). Jag misstänker att det är någon slags block att köpa Hi-Pass-kort med utländska kort. I samma convenience store där det går hur bra som helst att köpa mat och dryck med utländska kort går köp av förladdat Hi-Pass inte igenom. Även om köpet sker i samma kortterminal. Liknande erfarenhet när vi gick in på ett av de kontor som ibland finns vid större vägtullsstationer: Köp av förladdat Hi-Pass-kort gick inte igenom men en betalning av själva tullavgiften som vi var skyldiga på just den sträckan gick igenom.

Om någon lyckats köpa ett Hi-Pass-kort med utländskt kort vore det intressant att höra om var!

Nästa gång ska jag se till att vara lite bättre förberedd. Ska testa ett av de laddningsbara debitkort som är till för utlänningar (Namane, https://en.namanecard.com). Enligt Namanes websida ska kortet fungera för att betala de flesta vägtullar och som förhoppningsvis då fungerar att köpa Hi-Pass-kort med också!

Med ett uppladdat Hi-Pass-kort i Hi-Pass-kortläsaren i bilen är det bara att blåsa igenom automatiska betalningsstationer där man inte behöver stanna. Utan kort får man köra den manuella vägen där det ibland sitter en person och ibland bara en maskin. Är det en maskin så är det bara att trycka på blå knapp så får man en slags räkning (förutsatt att systemet förstår var du åkt). Röd knapp så får du prata med en människa (behövs om systemet inte förstått hur du åkt). Är det en människa vid stationen så be om en räkning för senare betalning.

I slutet hade vi en hög med papper från minst fyra-fem olika system. Ibland automatiskt utskrivna med en QR-kod för betalning och ibland på gammalt klassiskt karbonpapper med handskrift. Vi betalade allting i efterhand med banköverföringar.

Hyrbilsföretaget var dock helt inställda på att vi skulle få problem med att betala vägtullarna och hade sagt till oss att om det är några tullar som vi inte lyckas med att betala så drar dom av vägtullarna på depositionsavgiften. Därav att hyrbilsföretaget håller på depositionsavgiften i en månad efter återlämning av bilen. På den tiden letar sig tydligen vägtullarna fram till den som verkligen står som ägare av fordonet.

Då var road trippen avslutad. Ca 1100 km under hjulen och vi har bekvämt tagit oss till flera platser runt om i Korea som hade varit lite knepiga eller omständiga att ta sig till med tåg och buss.

Resan fortsätter men nu blir det bara Seoul innan det är dags att lämna Korea för denna gång. Lite småtips om Seoul kommer i nästa uppdatering!
 
Last edited:

hco

Medlem
Okej då kör vi!

ICN - PVG - BKK

Lyckades inte lägga till Kenya Airways Asante Rewards guld-numret till bokningen. Inte online på China Easterns websida (köpt via OTA...), inte vid online checkin, inte vid checkin-desken ("Cannot find your number") och inte heller i deras lounge ("This is the lounge, sorry. Maybe you could ask at the gate").

Har om läst en del svårigheter med Asante recognition över SkyTeam. Hoppas det är ett undantag och vi inte behöver uppleva samma sak när SAS går in i SkyTeam.

Detta är första gången jag försöker använda Asante status matchningen.

Lite tråkigt att jag inte fick dit ST Elite Plus på boardingkorten men gick bra att komma in i Korean Airs lounge ändå genom att visa upp skärmdump på medlemskort från KQs websida. Där hittade dom mig i systemet! Det hade dock varit bättre om KQ lagt till "Elite Plus" på det elektroniska kortet för guld och över.

Enkel men helt OK lounge. Fint av KE att ha en lounge i T1 då dom inte flyger där. Jag satsade på KEs lounge då jag bara läst dåliga omdömen om China Easterns egen lounge på Councourse.

20240627_075625.jpg

En trappa upp precis efter passkontroll. Bredvid Oneworld- loungen.

20240627_075518.jpg


20240627_075512.jpg


20240627_075509.jpg


20240627_075403.jpg


20240627_074027.jpg

Min frukost. Ris, köttsoppa, tomatjos och yoghurt. Fanns ingen kimchi vad jag kunde se (tråkigt!).

Fråga vid gaten hann jag inte. Inte heller kolla in China Easterns egen lounge.

20240627_080944.jpg

Loungen finns men hann inte kolla in den tyvärr. Förutom att snabbt fråga om boardingpassen.

20240627_081957.jpg

Morgon på Incheon.

Så gott som fullt i Ekonomi.
 

hco

Medlem
China Eastern bjöd på detta under den korta flighten till Shanghai. Pastasallad med några bitar kyckling. Hade jag varit hungrig hade det gått ner, absolut. Men jag fick mig helt klart en bättre frukost i loungen på Incheon.

20240627_093725.jpg


Bekväma säten (för att vara ekonomi) på denna A330-243. Bättre än Lufthansas till ICN tycker jag.

Helt OK service, blir inte så mycket på ca 1:20. Landar 25 min innan utsatt tid. Dock hade ingen lyckats fylla på tvålen för den ekonomi-toalett som jag nyttjade. Tråkigt, speciellt eftersom planet stått parkerat på Incheon hela natten.

Shanghai bjuder på lätt regn men det ska väl inte påverka mig som transferpassagerare. Snart får vi se hur smidig transfern är och hur det går med mitt STE+ från Kenya Airways om jag hinner med ett loungebesök innan nästa lite längre hopp till BKK.
 
Toppen