Senaste nytt

Avdrag för flygresor

Men då är syfte en affärsresa eller hur? Vänd på frågan: kan jag förlänga en affärsresa vid att stanna längre på destinationen och betala extrakostnader privat?

Det är inte bara semantik men avsikt och intention. Jag tror med fokus på tror att detta är helt ok. Jag baserar det på erfarenhet och att jag tror inte bolag med 10 MRD SEK skulle begå skattebrott På den tiden det kostade skjortan att åka mitt i veckan, hade min dåvarande arbetsgivare som policy att man kunde stanna helgen och få hotell samt traktamente så länge det inte översteg det man sparade på flyget. Det var inte förmånsbeskattning på.

Samma borde gälla idag: om det uppstår en besparing eller att du tydlig särskiljer mellan de extra privata utlägg borde du kunna förlänga en affärsresa.

Nu vet jag inte om du skämtar, men det fetmarkerade är ju en ståndpunkt som din tidigare arbetsgivare hade, har svårt att tro att skatteverket hade hållit med arbetsgivaren vid ev. revision. Är nog svårt att hitta lagar som går i linje med det.

Jag tror/misstänker att skatteverket resonerar så här:

* Är resan nödvändig för verksamheten?
* Hade resan blivit av om du inte hade kunnat stanna alls utöver arbetsinsatsen på plats?
* Har du fått utgifter utöver de nödvändiga i samband med resan betalade av företaget?

Om svaret är ja på någon ovanstående fråga, då tycker jag att man skall fundera ett varv till.

Sen kan jag tycka att det är rimligt att man stannar över en helg om man är på resande fot, och att företaget "tillåter" en att ta hemresan på ex.vis en söndag istället för direkt efter mötet/arbetet, om inte priset skiljer sig så mycket. Men då bör man fundera på att betala sitt hotell+övrigt själv för de dagarna man inte jobbar.

Tycker f.ö att ämnet är väldigt intressant!
 
Last edited:
Haha älskar detta!
Men istället för att kritisera tycker jag man kan komma med någonting konstruktivt!
Har för mig att resan till till största del måste vara jobbrelaterat, däremot ligger det i gråzonen att tex köra cenferance Call eller webinar. Att Ha styrelsemöte på resan fungerar också. Tex ett mindre bolag med dig och din fru i styrelsen.
Du kan däremot inte göra avdrag för en helt och hållen privat resa.
Sedan är ju frågan också vad sannolikheten är för att du skulle få en revision, men chansen kanske ökade med att du gjorde detta inlägg!
 
Reglerna är desamma för alla bolagsformerna men ändå är det "lurigare" med tolkningen om det är småbolag eller att det är ägaren som åker. Eftersom hen är den som bestämmer och planerar resor.

Men skatteverket är tydliga i sin vägledning som @fcx hänvisar till. Finns inga tidsgränser heller. Har vänner som varit på konferens i 3 dagar och sedan haft semester i 2 veckor.

Det som är viktigt är ju såklart att resans syfte är för arbete. När det gäller egenföretagare eller småföretagare kan man lätt hamna i en diskussion om semestern var syftet och konferensen ett sätt att ta det på firman.

Har du en seriös revisor så vägleder de dig rätt. Annars är @Patrik inne på nått. Dra av allt, alltid men var beredd på att bli granskad och sköntaxerad 5år bakåt i tiden.

Ne... hålla sig lagom långt in i gråzonen och sova bättre är nog mitt tips...
 
Tar det inte som kritik, intressant ställningstagande.
Nyfiken på hur mycket bevis som måste sparas för att påvisa att en förlängning av resan inte gör den dyrare. Är ju lätt att vrida faktorer till sin fördel i sådana här lägen.

Jag skulle hävda det är svårare idag, i alla fall inom Europa. När denna regel implementerades var det APEX (Advance Purchase Excursion Fares) på helgerna men fullpris "business" mitt i veckan. En resa till London gick på 8.000kr tis-tors men kanske 2.500kr tis-sön. Det var "känt" att det var så.

Idag är det svårare inom Europa eftersom många flygbolag arbetar med envägspriser. Tittar jag på min nästa resa till Austin, så kostar i ekonomiklass:
sön-ons ca 9.200kr
fred-ons ca 5.700kr
här blir det enklare. T.ex. skulle det nog räcka med skärmdump med datumstämpel, men det är inte så svårt att efterhandskonstruera om det skulle krävas.

Det enklaste är att följa regler, samt att alltid ha dokumentation som styrker.
 
Eftersom du har enskild firma vill jag bara påpeka det är dina pengar vilket som. Dvs ju mer du tar på firman nu, ju mindre blir det till pensionen för dig om du inte kommer upp i full pensionsgrundande. I övrigt kan du flyga den dyraste biljetten om du anser ha råd så länge det finns ett syfte med resan. Men ditt privata uppehälle för du stå för själv vid en granskning. Du kan inte heller bjuda någon familjemedlem på flyg eller hotell.
 
Det är ju jätte enkelt.
Är det en kostnad relaterad till näringsrörelsen så är den avdragsgill.
En flygresa som sådan är inte avdragsgill om den inte är en reskostnad för rörelsen.
Det som är avdragsgillt för mig in min rörelse är ju inte per automatik avdragsgillt för en annan företagare.
Kostnaden skall ju ha bäring och på sikt generera en intäkt för att vara avdragsgill.
Enkelt.

Sen kan man ju roa sig med med att tänja på gränserna.
Att ha sin livspartner med i styrelsen och lägga styrelsemötet(erna),på semestertid i valfri semester ort, och sedan dra av det.
Det är att be om att få en rätt trist revision.
 
Eftersom du har enskild firma vill jag bara påpeka det är dina pengar vilket som. Dvs ju mer du tar på firman nu, ju mindre blir det till pensionen för dig om du inte kommer upp i full pensionsgrundande. I övrigt kan du flyga den dyraste biljetten om du anser ha råd så länge det finns ett syfte med resan. Men ditt privata uppehälle för du stå för själv vid en granskning. Du kan inte heller bjuda någon familjemedlem på flyg eller hotell.

Väsentliga skillnaden med att ta det på firman är ju att pengarna inte först skattats och att det inte betalats någon egenavgift heller. Dess belopp är betydligt högre än det som missas i pensionsgrundande inkomst.

Så det är en mycket stor ekonomisk fördel att ta det på firman.
 
Ett intressant exempel som belyser litegrand av komplexiteten av de bedömningar som görs är att Skatteverket vägrade Investor avdrag för flyg med privatjet till Bilderberg-gruppens årliga möte som hölls i Ottawa, Kanada, i början av juni 2006. Skatteverket avslog Investors begäran med motivering att bolaget inte kunnat visa att resan var till nytta för verksamheten.

Så det går inte att komma dragande med vilken liten skit konferens som helst tydligen. ;-(
 
Last edited:
Toppen