Börnen
Medlem
Årets höstlovsresa började med att vi bokade flyg till Miami under någon kampanj utan att egentligen veta vad vi skulle där och göra. Men efter någon månad kom vi på att en naturlig fortsättning efter att ha besökt alla Disneyparker i världen borde vara att åka med Disney Cruiseline. Det fanns en fyranätters kryssning med Disney Dream som passade precis med våra flygbiljetter så vi bokade den. Några månader innan fick vi veta att frun i familjen var finalist till ett fint lärarpris och var tvungen att infinna sig i Stockholm första dagen på vår kryssning. Bara att boka om allt. En större summa senare hade vi istället en sjunätters kryssning med systerfartyget Disney Fantasy.

En rejäl båt, 340 meter lång och 66 meter hög.
Som alltid började resan med flygbuss från Skellefteå till flygplatsen. Första snön hade kommit och det var lite halt men Skellefteå buss klarade det galant. Flyg till Stockholm. Vi åker som dom flesta SAS Go, Plus är verkligen igen storsäljare på den här linjen kvällstid. 2 personer i Plus som var 11 rader denna kväll. Eftersom det var semester så slog vi till på lite vin. Rödvinet var som ofta för kallt och vitvinet för varmt och då kände det vita som ett bättre alternativ. Det blev en faslig aktivitet kring försäljningen där fler passagerare gav sig in i debatten om rödvinets temperatur var ok eller inte.
Övernattning på Radisson Blu Skycity och sen fakiren till Köpenhamn 06:10 fredag morgon. Vi åt ingen hotellfrukost utan tog en macka och några ägg i loungen på T5 som öppnar fem på morgonen.
I Köpenhamn hann vi med en gammeldansk i loungen innan det var dags att gå genom passkontroll och till kärran som skulle ta oss till Miami
Det är ju nästan lika långt till Miami som till Los Angeles så vi han se många filmer. Sonen passade på att se Hotell Transylvanien 3 och Incredibles 2 tre gånger var. SAS Go bjöd på några överaskningar denna gång. Det serverades Ragu med chokladsås. För första gången upplevde vi ett charterbeteende på en lounghaulflight. När vi rest på andra SAS-destinationer (i Go) så har det infunnit sig ett lugn i kabinen direkt när alla satt sig. Denna gång var det mycket tjo och tjim och spring mest hela resan. Den som utmärkte sig mest var kvinnan bakom frun som på något sätt lyckats krångla upp sina fötter på bordsbrickan och spjärnade mot fruns ryggstöd med dom. När försäljningsvagnen med dryck och snacks kom ut så tyckte jag att det luktade pizza. Personalen gjorde ingen reklam för den men när jag frågade så gick det bra att köpa. Denna pizza är det bästa på SAS just nu, till och med bättre än polarrullen.

Väl framme i Miami plockade vi ut hyrbilen från Sixt. Diamondkortet gav snabb service och uppgraderad bil som oftast. Vi hade bokat en natt på Holiday Inn i Cocoa Beach för poäng för att komma nära kryssningsterminalen. Ett helt ok hotell ett stenkast från själva beachen och piren. På rekommendation av hotellet parkerade vi bilen där och bokade en shuttle bus som skulle ta oss till kryssningsterminalen. Det var ett stort misstag, till att börja med var den 20 minuter sen och skulle utöver det åka till ett annat hotell, som låg åt fel håll, och plocka upp fler passagerare. Så totalt tog den 50 minuter att ta oss dom 3 km till terminalen, det hade gått fortare att gå.
Incheckning till fartyget var smidig och då vi bestämde oss för att bära ombord alla väskor själva kunde vi packa upp direkt när vi fick komma in i hytten efter lunch. De som använde porters kunde få vänta några timmar på sitt bagage.
State room
Vi hade hytt 10562, en hytt som blivit rejält nedskriven på olika siter på grund av höga ljud från pooldäck. Vi märkte inte av det alls. Vi tyckte att hytten var perfekt för våra behov. Bara en våning från pooler, vattenrutschkana, läsk, glass, skorstensbio, minigolf, vattenlekland, basketplan mm.
Deck 11 har dessutom att överhäng som gör att man får skugga på verandan delar av dagen vilket är skönt. På Disney ingår inte alkohol och man har dessutom en begränsning på hur mycket champagne man får ta med sig ombord, 2 flaskor per person och gång man går ombord. Det räckte rätt bra till oss och kylskåpet rymde ändå inte mer än fyra flaskor åt gången.

Rymlig hytt med dubbelsäng och bäddsoffa

Skönt att sola på verandan ibland

Helt ok kapacitet i kylskåpet
Rutt
Port Caneveral, en ganska trist hamn, men effektiv. Strax innan avgång hölls ett ”sail away party”. En trevlig Disneyshow med mycket musik.

Road Town på Tortola, Brittish Virgin Islands. Efter två dagar till havs kom vi till kryssningens första stopp i Brittish Virgin Islands. En ganska nedgången stad efter att en orkan drabbat den för några år sedan.
Charlotte Amalie på St Thomas, American Virgin Islands. En kort seglats över natten tog oss till vårt andra stopp. En betydligt mer välmående stad. Orkanen bör att drabbat denna ö på liknande sätt med det finns säkert mer pengar till återuppbyggnad. Trevlig promenad från hamnen in till staden som hade tydliga tecken från tiden då det här var en dansk koloni. Bland annat så har gatorna danska namn och det finns en replika av Den lille sjöjunfrun.

Castaway Cay, efter en dag till havs kom vi till Disneys ”egna ö”, en ö som Disney hyrt av Bahamas på ett 99-årskontrakt. Man har lagt ner 130 miljoner dollar på att göra ön trevliga för besökarna. På denna ö gäller samma upplägg som på båten, alltså gratis mat och läsk, barnklubb, gratis solstolar, handdukar, man betalar med sitt kryssningskort i butikerna med mera. Fantastiska stränder med fin utsikt mot båten. Här arrangeras det också ett 5K-lopp, alltså ett 5 km motionslopp där man får en unik medalj om man fullföljer. Vi nyttjade barnklubben bara under tiden vi sprang loppet då den såg ganska tråkig ut och inte hade access till stranden.
I sann Disneyanda utnyttjar man årets högtider maximalt. När vi var i Tokyo en midsommar hade man påsk fortfarande och på Castaway Cay hade man redan jul.


Restauranger
Till frukost kunde man välja mellan buffe och serverad frukost. Båda höll hög klass även om egg benedicten var bättre i restaurangen med servering. Det går även att boka ”Character Breakfast” där Musse, Mimmi, Kalle med flera går runt till alla bord. Vi hade dock inte möjlighet att prova detta då alla dom sittningarna var fullbokade då vi bokade om till denna kryssning.
Även till lunch kunde man välja mellan buffe och servering. Samma höga klass på båda men en betydligt lugnare miljö där det serveras. Lunch kan man även hämta på soldäck där det finns pizza, hamburgare, sallad, wraps, smörgås, mjukglass med mera från kiosker med generösa öppettider.
Huvudalternativet till middag är ”rotational dining” där man alternerar mellan tre olika restauranger med olika teman och dekorationer. Genomgående hög klass och det var inga problem om man ville ta in flera alternativa rätter till trerättersmenyn. Vi tyckte att det kunde vara lite högljutt ibland, mest på grund av att amerikanska vuxna har en tendens att prata väldigt högt.
Till middag kan man även välja ”adult dining” på två andra restauranger mot extra kostnad. Buffe, pizza med mera på soldäck var också öppet till middag.

Royal Court

Enchanted Garden

Animators Plate
Allt utom alkohol och ”speciality coffé” ingår i kryssningens pris. Läsk finns att hämta på soldäck dygnet runt.
Room Service
Tillgängligt dygnet runt och utan extra kostnad (förutom alkohol och specialkaffe). Dock förväntas extra dricks.
Underhållning / aktiviteter
Det fanns så mycket att göra så man nästan var tvungen att schemalägga när man skulle sitta på verandan och läsa en bok. Utbudet består av musikaler, filmvisning, craft / pyssel, mingel med kaptenen, frågesport, charader, dryckesprovningar (mot avgift), detektivmystererier, minigolf, shuffle board, basket, löparbana, golf och baseballsimulator (avgift) med mera. En dag innehöll dagsprogrammet 217 punkter att välja mellan (inklusive aktiviteter på ungdomsklubbarna)

Ungdomsklubbar
Det finns 5 olika barnklubbar indelade efter ålder. För dom yngsta (0-3 år) finns ”It’s a small world”. För ålder 3-12 finns två klubbar ”Oceaner Club” och ”Oceaner Lab”, här valde vår son (snart 9) att vara en del. Här spelade man spel, lekte lekar, ritade, såg film, gick matlagningskurs och så vidare. För de ålder (upp till 18) finns Edge och Vibe där vi tror man mest ”hängde” och kollade film eller lyssnade på musik. Vibe hade eget soldäck och egen pool.
När barnen är på klubb kan dom vuxna gå till ett 18+ område på soldäck. Där var det väldigt lugnt och aldrig problem att få solstolar, vilket det kunde vara på det stora däcket. Vad vi förstod fanns det vuxna par som åkte med Disney Cruiseline bara för att det var så lugnt i denna miljö.

Ett av manga rum i ungdomsklubben, här kalkerar och ritar man.
Disneykänsla
Man kunde fotografera sig med Disneys figurer på bestämda tider och platser och dom flesta filmer som visas har anknytning till Disney men i övrigt behöver man inte känna att Disney tränger sig på, man får leta efter subtila detaljer i dekorationer för att se spåren av Disney.


Utflykter
Vi valde att inte delta i de utflykter i land som kostade extra. Dels kändes dom inte prisvärda och vi ville även utforska lite på egen hand.
Dricks
Läggs på automatiskt på räkningen, 14 dollar per person och dag. Man får sedan checkar som man ska dela ut till serveringspersonal och hyttvärd.
Omdöme på kryssningen
Detta var vår första kryssning av detta slag och vi älskade det. Tror det blev ett väldigt lagom upplägg för oss och en perfekt höstresa där vi kunde fylla på med sol innan vintern. Ny och fräsch båt, allt fungerade smärtfritt. Bra service och konstant artigt bemötande från all personal (lite jobbigt att ingen säger Sir till mig här hemma). Vi betalade drygt 5000 dollar för kryssningen när vi bokade den med kort varsel, med lite framförhållning kan man komma ned till 4000 dollar för sju nätter och hytt med veranda. Finns naturligtvis billigare och dyrare hyttklasser. Bra värde med tanke på vad som ingår. I efterhand har vi förstått att Disney ligger i en prisklass högre än t.ex. Royal Caribbean men vi skulle nog trots det välja Disney ändå om / när vi åker nästa gång.
Kennedy Space Center
Då båten kommer in före 8 på morgonen och vi inte skulle flyga förens dagen efter passade vi på att besöka Kennedy Space Center. Mycket uppskattat av sonen och oss vuxna. Om man inte varit till parkerna i Orlando så är det helt klart ett alternativ att ta sig dig på dagen man kommer i land.

Resan hem.
Efter ännu en övernattning på Holiday Inn i Cocoa Beach (denna gång gav IHG Guld en svit) så körde vi tillbaka till Miami. Som flera tidigare har nämnt så är Aviancaloungen inget att se fram emot. Trångt och medioker mat som dessutom tar slut med jämna mellanrum.
De av er som följt tråden om SAS Premiummat i Go vet redan vad vi råkade ut för. Vi fick rätt varmrätt (även om den fläskkotlett som serverades inte var någon höjdare det heller) serverad på en vanlig Go-bricka med glutenfria tillbehör. Vi blev tvungna att öppna nödkosten (vi reser aldrig utan när vi flyger SAS, inte ens när vi flyger Plus). Efter reklamation gick SAS med på att betala tillbaka utläggen för premiummaten.

På Arlanda kunde vi äta lite extra frukost i utrikesloungen innan vi gick över till T4 och inrikesflyget till Skellefteå.
Nästa långresa blir ett återbesök i Tokyo på sportlovet!

En rejäl båt, 340 meter lång och 66 meter hög.
Som alltid började resan med flygbuss från Skellefteå till flygplatsen. Första snön hade kommit och det var lite halt men Skellefteå buss klarade det galant. Flyg till Stockholm. Vi åker som dom flesta SAS Go, Plus är verkligen igen storsäljare på den här linjen kvällstid. 2 personer i Plus som var 11 rader denna kväll. Eftersom det var semester så slog vi till på lite vin. Rödvinet var som ofta för kallt och vitvinet för varmt och då kände det vita som ett bättre alternativ. Det blev en faslig aktivitet kring försäljningen där fler passagerare gav sig in i debatten om rödvinets temperatur var ok eller inte.
Övernattning på Radisson Blu Skycity och sen fakiren till Köpenhamn 06:10 fredag morgon. Vi åt ingen hotellfrukost utan tog en macka och några ägg i loungen på T5 som öppnar fem på morgonen.
I Köpenhamn hann vi med en gammeldansk i loungen innan det var dags att gå genom passkontroll och till kärran som skulle ta oss till Miami
Det är ju nästan lika långt till Miami som till Los Angeles så vi han se många filmer. Sonen passade på att se Hotell Transylvanien 3 och Incredibles 2 tre gånger var. SAS Go bjöd på några överaskningar denna gång. Det serverades Ragu med chokladsås. För första gången upplevde vi ett charterbeteende på en lounghaulflight. När vi rest på andra SAS-destinationer (i Go) så har det infunnit sig ett lugn i kabinen direkt när alla satt sig. Denna gång var det mycket tjo och tjim och spring mest hela resan. Den som utmärkte sig mest var kvinnan bakom frun som på något sätt lyckats krångla upp sina fötter på bordsbrickan och spjärnade mot fruns ryggstöd med dom. När försäljningsvagnen med dryck och snacks kom ut så tyckte jag att det luktade pizza. Personalen gjorde ingen reklam för den men när jag frågade så gick det bra att köpa. Denna pizza är det bästa på SAS just nu, till och med bättre än polarrullen.

Väl framme i Miami plockade vi ut hyrbilen från Sixt. Diamondkortet gav snabb service och uppgraderad bil som oftast. Vi hade bokat en natt på Holiday Inn i Cocoa Beach för poäng för att komma nära kryssningsterminalen. Ett helt ok hotell ett stenkast från själva beachen och piren. På rekommendation av hotellet parkerade vi bilen där och bokade en shuttle bus som skulle ta oss till kryssningsterminalen. Det var ett stort misstag, till att börja med var den 20 minuter sen och skulle utöver det åka till ett annat hotell, som låg åt fel håll, och plocka upp fler passagerare. Så totalt tog den 50 minuter att ta oss dom 3 km till terminalen, det hade gått fortare att gå.
Incheckning till fartyget var smidig och då vi bestämde oss för att bära ombord alla väskor själva kunde vi packa upp direkt när vi fick komma in i hytten efter lunch. De som använde porters kunde få vänta några timmar på sitt bagage.
State room
Vi hade hytt 10562, en hytt som blivit rejält nedskriven på olika siter på grund av höga ljud från pooldäck. Vi märkte inte av det alls. Vi tyckte att hytten var perfekt för våra behov. Bara en våning från pooler, vattenrutschkana, läsk, glass, skorstensbio, minigolf, vattenlekland, basketplan mm.
Deck 11 har dessutom att överhäng som gör att man får skugga på verandan delar av dagen vilket är skönt. På Disney ingår inte alkohol och man har dessutom en begränsning på hur mycket champagne man får ta med sig ombord, 2 flaskor per person och gång man går ombord. Det räckte rätt bra till oss och kylskåpet rymde ändå inte mer än fyra flaskor åt gången.

Rymlig hytt med dubbelsäng och bäddsoffa

Skönt att sola på verandan ibland

Helt ok kapacitet i kylskåpet
Rutt
Port Caneveral, en ganska trist hamn, men effektiv. Strax innan avgång hölls ett ”sail away party”. En trevlig Disneyshow med mycket musik.

Road Town på Tortola, Brittish Virgin Islands. Efter två dagar till havs kom vi till kryssningens första stopp i Brittish Virgin Islands. En ganska nedgången stad efter att en orkan drabbat den för några år sedan.
Charlotte Amalie på St Thomas, American Virgin Islands. En kort seglats över natten tog oss till vårt andra stopp. En betydligt mer välmående stad. Orkanen bör att drabbat denna ö på liknande sätt med det finns säkert mer pengar till återuppbyggnad. Trevlig promenad från hamnen in till staden som hade tydliga tecken från tiden då det här var en dansk koloni. Bland annat så har gatorna danska namn och det finns en replika av Den lille sjöjunfrun.

Castaway Cay, efter en dag till havs kom vi till Disneys ”egna ö”, en ö som Disney hyrt av Bahamas på ett 99-årskontrakt. Man har lagt ner 130 miljoner dollar på att göra ön trevliga för besökarna. På denna ö gäller samma upplägg som på båten, alltså gratis mat och läsk, barnklubb, gratis solstolar, handdukar, man betalar med sitt kryssningskort i butikerna med mera. Fantastiska stränder med fin utsikt mot båten. Här arrangeras det också ett 5K-lopp, alltså ett 5 km motionslopp där man får en unik medalj om man fullföljer. Vi nyttjade barnklubben bara under tiden vi sprang loppet då den såg ganska tråkig ut och inte hade access till stranden.
I sann Disneyanda utnyttjar man årets högtider maximalt. När vi var i Tokyo en midsommar hade man påsk fortfarande och på Castaway Cay hade man redan jul.


Restauranger
Till frukost kunde man välja mellan buffe och serverad frukost. Båda höll hög klass även om egg benedicten var bättre i restaurangen med servering. Det går även att boka ”Character Breakfast” där Musse, Mimmi, Kalle med flera går runt till alla bord. Vi hade dock inte möjlighet att prova detta då alla dom sittningarna var fullbokade då vi bokade om till denna kryssning.
Även till lunch kunde man välja mellan buffe och servering. Samma höga klass på båda men en betydligt lugnare miljö där det serveras. Lunch kan man även hämta på soldäck där det finns pizza, hamburgare, sallad, wraps, smörgås, mjukglass med mera från kiosker med generösa öppettider.
Huvudalternativet till middag är ”rotational dining” där man alternerar mellan tre olika restauranger med olika teman och dekorationer. Genomgående hög klass och det var inga problem om man ville ta in flera alternativa rätter till trerättersmenyn. Vi tyckte att det kunde vara lite högljutt ibland, mest på grund av att amerikanska vuxna har en tendens att prata väldigt högt.
Till middag kan man även välja ”adult dining” på två andra restauranger mot extra kostnad. Buffe, pizza med mera på soldäck var också öppet till middag.

Royal Court

Enchanted Garden

Animators Plate
Allt utom alkohol och ”speciality coffé” ingår i kryssningens pris. Läsk finns att hämta på soldäck dygnet runt.
Room Service
Tillgängligt dygnet runt och utan extra kostnad (förutom alkohol och specialkaffe). Dock förväntas extra dricks.
Underhållning / aktiviteter
Det fanns så mycket att göra så man nästan var tvungen att schemalägga när man skulle sitta på verandan och läsa en bok. Utbudet består av musikaler, filmvisning, craft / pyssel, mingel med kaptenen, frågesport, charader, dryckesprovningar (mot avgift), detektivmystererier, minigolf, shuffle board, basket, löparbana, golf och baseballsimulator (avgift) med mera. En dag innehöll dagsprogrammet 217 punkter att välja mellan (inklusive aktiviteter på ungdomsklubbarna)

Ungdomsklubbar
Det finns 5 olika barnklubbar indelade efter ålder. För dom yngsta (0-3 år) finns ”It’s a small world”. För ålder 3-12 finns två klubbar ”Oceaner Club” och ”Oceaner Lab”, här valde vår son (snart 9) att vara en del. Här spelade man spel, lekte lekar, ritade, såg film, gick matlagningskurs och så vidare. För de ålder (upp till 18) finns Edge och Vibe där vi tror man mest ”hängde” och kollade film eller lyssnade på musik. Vibe hade eget soldäck och egen pool.
När barnen är på klubb kan dom vuxna gå till ett 18+ område på soldäck. Där var det väldigt lugnt och aldrig problem att få solstolar, vilket det kunde vara på det stora däcket. Vad vi förstod fanns det vuxna par som åkte med Disney Cruiseline bara för att det var så lugnt i denna miljö.

Ett av manga rum i ungdomsklubben, här kalkerar och ritar man.
Disneykänsla
Man kunde fotografera sig med Disneys figurer på bestämda tider och platser och dom flesta filmer som visas har anknytning till Disney men i övrigt behöver man inte känna att Disney tränger sig på, man får leta efter subtila detaljer i dekorationer för att se spåren av Disney.


Utflykter
Vi valde att inte delta i de utflykter i land som kostade extra. Dels kändes dom inte prisvärda och vi ville även utforska lite på egen hand.
Dricks
Läggs på automatiskt på räkningen, 14 dollar per person och dag. Man får sedan checkar som man ska dela ut till serveringspersonal och hyttvärd.
Omdöme på kryssningen
Detta var vår första kryssning av detta slag och vi älskade det. Tror det blev ett väldigt lagom upplägg för oss och en perfekt höstresa där vi kunde fylla på med sol innan vintern. Ny och fräsch båt, allt fungerade smärtfritt. Bra service och konstant artigt bemötande från all personal (lite jobbigt att ingen säger Sir till mig här hemma). Vi betalade drygt 5000 dollar för kryssningen när vi bokade den med kort varsel, med lite framförhållning kan man komma ned till 4000 dollar för sju nätter och hytt med veranda. Finns naturligtvis billigare och dyrare hyttklasser. Bra värde med tanke på vad som ingår. I efterhand har vi förstått att Disney ligger i en prisklass högre än t.ex. Royal Caribbean men vi skulle nog trots det välja Disney ändå om / när vi åker nästa gång.
Kennedy Space Center
Då båten kommer in före 8 på morgonen och vi inte skulle flyga förens dagen efter passade vi på att besöka Kennedy Space Center. Mycket uppskattat av sonen och oss vuxna. Om man inte varit till parkerna i Orlando så är det helt klart ett alternativ att ta sig dig på dagen man kommer i land.

Resan hem.
Efter ännu en övernattning på Holiday Inn i Cocoa Beach (denna gång gav IHG Guld en svit) så körde vi tillbaka till Miami. Som flera tidigare har nämnt så är Aviancaloungen inget att se fram emot. Trångt och medioker mat som dessutom tar slut med jämna mellanrum.
De av er som följt tråden om SAS Premiummat i Go vet redan vad vi råkade ut för. Vi fick rätt varmrätt (även om den fläskkotlett som serverades inte var någon höjdare det heller) serverad på en vanlig Go-bricka med glutenfria tillbehör. Vi blev tvungna att öppna nödkosten (vi reser aldrig utan när vi flyger SAS, inte ens när vi flyger Plus). Efter reklamation gick SAS med på att betala tillbaka utläggen för premiummaten.

På Arlanda kunde vi äta lite extra frukost i utrikesloungen innan vi gick över till T4 och inrikesflyget till Skellefteå.
Nästa långresa blir ett återbesök i Tokyo på sportlovet!