SAS inför Wi-Fi på långsträckor - avvaktar bättre teknologi för kortdistansflygen

20. Nov 2013
by Martin Björnström

SAS har idag tio flygplan utrustade med trådlöst Internet eller Wi-Fi ombord. Vi frågade Eivind Roald, Koncerndirektör Sales & Marketing på SAS om vi kan vänta oss att fler flygplan i flottan kommer utrustas med detta och svaret är både ja och nej.

Eivind berättar att SAS idag har en flotta på över 150 flygplan varav tio Boeing 737-800 idag är utrustade med trådlöst Internet. Dessa flygplan flyger idag främst på sträckor till Sydeuropa där användningstiden blir längre och värdet större.

"Ta en flight mellan Stockholm och Oslo som exempel - vi behöver komma upp på marschhöjd för att ansluta mot satelliterna, då försvinner 10-12 minuter både vid start och landning. Kvar återstår 20-25 minuter aktiv tid. Våra kunder säger att vi bör fokusera våra investeringar på annat."

Eivind fortsätter:

"Jag kommer från teknologivärlden (red anmärkning: Eivind var tidigare VD för HP i Norge) och när jag tittar på den utrustning som finns idag med endast 10 Mbit Internet anslutning till 180 resenärer tänker jag att vi inom ett par år kommer få se radikalt bättre teknologi. Kostnaden för att uppgradera alla våra flygplan och den tid det skulle ta är enorm. Jag tror vi skulle se tillbaka på ett sådant beslut och ångra oss".

Situationen är en helt annat på långdistansflygningar. Alla nya Airbus A330 och A350 kommer vara utrustade med trådlöst Internet när dom börjar introduceras i flottan från 2015. Vi frågar om inte SAS förlorar kunder när främsta konkurrenten marknadsför just Internet så hårt. Eivind:

"Det har blivit en grej att erbjuda Wi-Fi ombord men jag tror inte vi tappar kunder på detta, det är så mycket annat som avgör helhetsintrycket".

Svara & kommentera:

Nu undrar vi - hur viktigt är Internet på korta flygningar inom Europa för dig som resenär?

More from BusinessClass.com