Premiär för SAS "Best Availability" och mer info kring nya EuroBonus Diamond

11. Apr 2014
by Jacob

Den 1 april var det premiär för SAS EuroBonus 2.0, en av de största förändringar som gjorts i SAS bonusprogram. Bland nyheterna fanns en ny Diamantnivå men även en utökad tillgång på bonusplatser genom nya erbjudandet "Best Availability". Vi fick en pratstund med EuroBonus och en förklaring hur det hänger ihop samt en uppdatering kring den nya medlemsnivån EuroBonus Diamond.

EuroBonusteamet har haft en stressig månad, trots att EuroBonus 2.0 planerats under åtskilliga månader var det mycket som skulle göras dagarna före och efter lanseringen med allt från systemuppgraderingar till intern och extern kommunikation. Det har varit många sena kvällar i det välbekanta glashuset vid Frösundavik, men nu börjar allt äntligen falla på plats.

Best Availability - bättre tillgång på bonusresor

En av de stora nyheterna i EuroBonus 2.0 var en utökad tillgång på bonusresor. Just bristen på tillgängliga bonusplatser har varit en av de saker som flest personer anmärkt på och i synnerhet på långlinjerna. Vad är det för vits att ha en stor mängd poäng på kontot om det inte finns några bonusplatser att boka? "Best Availability" är den nya bonusplatsfunktionen i EuroBonus som innebär att så länge det finns en ledig stol att köpa för pengar på en flygning ska den även gå att köpa för poäng. Tankarna har varit många kring hur detta skulle fungera rent praktiskt och det exakta upplägget har förändrats flera gånger under resans gång. I den inledande kommunikationen i början på året pratades det om att Best Availability endast skulle vara tillgängligt för EuroBonus Gold och Diamond med skillnaden att Diamondmedlemmar skulle kunna använda detta på alla linjer medan Guldmedlemmar endast skulle kunna boka dessa biljetter inom Europa. Detta ändrades dock i sista stund. Best Availability finns nu tillgänglig för alla medlemmar, från Blue hela vägen upp till Diamond. På EuroBonus tror man att det är pris och tillgänglighet som trots allt är det viktigaste och att det därför blir fel att begränsa en så efterfrågad funktion på populära destinationer. Istället har man infört en rabatt som automatiskt ges till Silver, Guld och Diamantmedlemmar vid bokning minst 14 dagar innan avresa, rabattsatsen blir sedan högre desto högre nivå man har i EuroBonus.

Olika biljettyper även inom Best Availability

I stort är det den tidigare "Points & Cash"-funktionen som används för Best Availability med möjlighet att betala med både poäng och pengar. Tillgängligheten och prisstrukturen bygger på de normala biljettyperna, exempelvis "SAS Go" och "SAS Go Flex" för ekonomiklass, "SAS Plus Saver" och "SAS Plus" för premium economy, och "SAS Business Saver" och "SAS Business" för affärsklass. Antal poäng som krävs för Best Availability är generellt det dubbla mot en normal bonusresa. Exempelvis kostar det normalt 100.000 poäng att åka till USA tur och retur i business class, motsvarande resa kostar 200.000 poäng med Best Availability och en Business Saver-biljett (220.000 poäng om man åker i flexibel business class). Samma sak gäller i SAS Go och SAS Plus där en resa till USA i SAS Go (ekonomiklass) kostar 120.000 poäng med Best Availability jämfört med 60.000 poäng med en vanlig bonusbiljett. Priset för en flexibel biljett är generellt 10.000 poäng högre per väg jämfört med en mindre flexibel biljett. Det går dock att kombinera olika biljettyper och kabinklasser, på samma sätt som vid en vanlig resa. Ovanpå dessa priser har man som medlem på silvernivå eller högre en rabattsats vid bokning minst 14 dagar i förväg. Silvermedlemmar får 10 procent, Guldmedlemmar 20 procent och Diamondmedlemmar (och Pandionmedlemmar) 30 procent räknat på grundpriset. Precis som tidigare finns även "Points & Cash" med möjlighet att betala delar av biljetten med poäng och delar med pengar. Är man berättigad till rabatt dras då rabatten på ursprungspriset i poäng och sedan uppdateras både antal poäng och kronor som krävs.

Högre poängpris men även poäng tillbaka

Det positiva med Best Availability är att det i grund är en vanlig biljett man åker på, detta innebär att man även tjänar baspoäng på resan. Är man som exempel Diamondmedlem och bokar en Business Saver-biljett Stockholm-New York via Best Availability minst 14 dagar i förväg kostar biljetten 140.000 poäng med avdragen rabatt men ger också 20.000 nya poäng till kontot, poäng som kan användas till en ny bonusresa och som även räknas för återkvalificering. Reser man med Best Availability är det också de vanliga biljettreglerna som gäller som varierar beroende på vilken biljettyp man valt. Detta kan vara en fördel eller en nackdel jämfört med vanliga bonusbiljetter, exempelvis när det gäller ombokning och återbetalning. En Best Availability-biljett kan dock i ett senare läge mot betalning av mellanskillnaden uppgraderas till en högre biljettyp om man vill ha mer flexibilitet, förutsatt att reglerna tillåter detta. Reser man med familjen får medföljande personer i samma bokning samma procentsats vid förbokning minst 14 dagar i förväg. Även barnrabatten finns för Best Availability, normalt 90 procent rabatt för spädbarn och 25 procent rabatt för barn mellan 2 och 11 år.

Det senaste med EuroBonus Diamond

Den 1 april lanserades även den nya medlemsnivån EuroBonus Diamond, tillgänglig för den som tjänat ihop 100.000 baspoäng under sitt kvalificeringsår eller gjort minst 100 flygningar med SAS. De personer som kvalificerat sig efter 1 april uppgraderas automatiskt till Diamond, vilket normalt sker genom en systemkörning på natten. För personer som kvalificerat sig före 1 april (kvalificeringsperiod med start 1 februari 2013 eller senare som uppnådde kraven under föregående period) uppgraderas löpande under första dagarna i april och detta kräver manuell hantering. Det har varit några mindre problem med dessa uppdateringar, bland annat en batch i veckan som blev fördröjd på grund av att en datakörning trasslade, men nu ska det enligt EuroBonus bara vara ett fåtal personer kvar som ännu inte fått korrekt status. Inom kort kommer ett välkomstpaket skickas ut med bland annat bagagetaggar, Diamondkort, nytt smart pass samt en del information om den nya nivån.

Alla nyblivna Diamondmedlemmar kommer inledningsvis ha kvar sitt EBG-prefix och detta kommer finnas kvar fram till början av 2015. Anledningen till detta är att det är många system som måste uppdateras, inte minst allt kopplat till Star Alliance. Det handlar om att säkerställa att samtliga medlemsflygbolag och partnerbolag kan verifiera guldstatusen hos en Diamondmedlem vid incheckning, lounge och ombord. Tanken är dock att efter sommaren ha på plats en temporär lösning så SAS egen personal kan känna igen en Diamondresenär, exempelvis så kabinpersonalen kan se detta på passagerarlistan. Det finns även planer på att Diamondmedlemmar ska uppmärksammas lite extra i resekedjan, exakt hur vill dock inte EuroBonusteamet avslöja.

More from BusinessClass.com