En test av SAS nya Airbus A340 - med fully flat-stolar i business class

26. Mar 2014
by Jacob

I dagarna fick SAS leverans av ytterligare en Airbus A340, för att förstärka den hårt ansträngda långdistansflottan. Flygplanet kommer från chilenska LAN Airlines och har med sig de ursprungliga stolarna, vilket i business class innebär en mycket rymlig stol som blir helt horisontellt platt när den fälls. Även economy class bjuder på vissa förbättringar. BusinessClass fick möjlighet att testa de nya produkterna några dagar före premiärflygningen.

Under vintern har vi kunnat berätta om

SAS nya business class

som just nu projekteras och planeras i kulisserna. Fully flat blir det som gäller då med enbart fyra stolar i bredd i en innovativ 1-2-1 konfiguration. Dock kommer det dröja fram till början av 2015 innan det första flygplanet med de nya stolarna rullas ut från hangaren. Under tiden är i alla fall det nya flygplanet från LAN Airlines en frisk fläkt i SAS flotta och en klar uppgradering. I nuläget är det enbart ett flygplan som leasats och registrerats i Norge som LN-RKP. Flygplanet är målat i SAS egna färger men har kvar de ursprungliga stolarna från LAN.

SAS nya Airbus A340 på Arlanda flygplats Premiärflygningen går den 29 mars från Köpenhamn till Chicago, dock för att piloter, kabinpersonal och markpersonal ska få möjlighet att bekanta sig med flygplanet under lite snällare förhållanden gör flygplanet en handfull reguljära flygningar inom Skandinavien dagarna före. Det var en av dessa flygningar vi bokade in oss på, en förmiddagsflygning från Stockholm till Köpenhamn. Med en biljett i SAS Plus gavs möjlighet att sitta i vad som normalt säljs som business class.

Business Class (SAS Business)

Business Class på detta flygplan består precis som i SAS normala business class av en 2-2-2 konfiguration med ett traditionellt kabinupplägg. Totalt finns 42 stolar på sju rader uppdelade i en större kabin med fem rader samt en minikabin med två rader bakom galleyt.

SAS kabinpersonal välkomnar ombord. Designen är elegant med stolar i ljusblått tyg och övrig inredning i grått och mörkblått. Det finns även detaljer i mahogny, exempelvis cocktailbordet mellan stolarna. Det kanske mest anmärkningsvärda är annars benutrymmet som ligger på 74-76 tum, att jämföra med SAS normala business class som ligger på 61-62 tum. Det är en avsevärd skillnad och det är ganska ovanligt med så mycket benutrymme i business class, i alla fall såvida inte någon av de nyare kabinuppläggen används. Exempelvis med fiskbenskonfiguration eller sicksackkonfiguration finns ofta liknande benutrymme men då kan denna tas igen på olika sätt i designen.

Utmärkt benutrymme Framför stolen finns en bra skärm med en hyfsad upplösning, något större i storlek än på andra SAS-flygplan. Under första månaden kommer det enbart finnas ett begränsat filmutbud enligt pursern på flygningen till Köpenhamn, därefter kommer det ordentliga underhållningssystemet komma på plats vilket kommer vara samma underhållningssystem som på övriga långdistansflygplan. Fjärrkontrollen för underhållningssystemet finns fastsatt precis under cocktailbordet och kan tas loss genom att trycka på en knapp. Vid sidan av cocktailbordet finns även stolskontrollen, en liten panel med ett flertal knappar med både knappar för fasta stolspositioner (uppfälld/något fälld/viloläge/sovläge) samt knappar för att ställa in en helt egen stolsposition.

Stolskontroll I fällt läge blir stolen helt horisontellt platt, dvs 180 grader fully flat. Även detta är ett klart steg upp från SAS normalt vinklade stol, så kallad "angle lie flat".

Stolen i fällt läge Cateringupplägget är förstås detsamma som på övriga flygningar och bordet är ungefär jämförbart med tidigare. På denna flygning Stockholm-Köpenhamn var det SAS ordinarie SAS Plus-koncept med smörgåsar, snacks och drycker från cafévagnen. Vissa förändringar görs dock i cateringkonceptet under våren som går att läsa om i

denna artikel

.

Bordet med standard SAS Plus-catering inom Europa Det som möjligtvis saknas är något mer avskildhet mellan stolarna, den känns inte särskilt privat om man reser själv och sitter bredvid någon man inte känner. Det finns dock en slags skärm som går att fälla fram mellan stolarna, främst under natten. Det som också saknas är den populära buffén som normalt finns i business class på Airbus A330/A340, detta kommer lösas på annat sätt med hjälp av vagnar. Inte heller kommer det finnas en espressomaskin ombord.

Economy Class (SAS Go)

I economy class, SAS Go, finns 174 stolar i en 2-4-2 konfiguration. Även i economy class erbjuds bättre benutrymme, 32-33 tum mot normalt 31-32. Det kanske inte låter så mycket men det är en skillnad som märks. Fyra stolar i kabinen blockeras av för att kunna användas av kabinbesättningen, det faktiska antalet stolar är alltså 178.

Kabinen i SAS Go/SAS economy class I economy class erbjuds underhållningssystem med AVOD (Audio Video On-Demand) med möjlighet att själv kunna välja vad man vill titta eller lyssna på och när man vill. Dessutom finns eluttag även i economy class, ett uttag per stolspar.

Hyfsat benutrymme även i SAS Go

Premium Economy (SAS Plus)

Resenärer i Premium Economy, SAS Plus, är de som får en försämring med det nya flygplanet. LAN själva erbjuder inte premium economy som kabinklass men har några rader längst fram i economy class med lite mer benutrymme, det är dessa som nu kommer användas för SAS Plus. Totalt finns 32 stolar i SAS Plus, fyra rader med samma kabinkonfiguration som i economy class med 2-4-2. Stolen är densamma som i SAS Go, dock får man lite mer benutrymme, 36 tum istället för 32-33 tum i SAS Go, vilket ändå är mindre än SAS Plus-stolarna på övriga A330/A340-flygplan som ligger på 38 tum. Även stolsbredden är mindre än normalt med åtta stolar i bredd istället för sju. SAS Plus har dock vissa andra fördelar som ett bättre cateringupplägg, exempelvis med bättre mat och snacks samt fria alkoholhaltiga drycker. Även om stolen erbjuder mindre utrymme än normalt har SAS ändå valt att erbjuda SAS Plus på detta flygplan just för att man ser det som ett helhetskoncept.

Skärmen i SAS Go och SAS Plus Passagerare i SAS Plus erbjuds ett underhållningssystem med AVOD samt eluttag för att exempelvis ladda mobiltelefonen eller använda en bärbar dator. Det finns ett uttag per stolspar. Skärmen är densamma som i SAS Go och fjärrkontrollen finner man vid armstödet.

Vart kommer det nya flygplanet flyga?

SAS har ett leasingavtal som gäller i sex år och givetvis är mycket ännu inte färdigplanerat och mycket kan ännu ändras. Men schemat för sommartidtabellen 2014 är i alla fall till stor del satt. Under första två veckorna i april kommer flygplanet främst användas på linjen Köpenhamn-Chicago som SK 943/SK 944 med tre sporadiska avgångar som SK 935/SK 936 Köpenhamn-San Francisco. Under andra hälften av april kommer flygplanet även användas tre gånger på sträckan Köpenhamn-New York som SK 909/SK 910. Från 17 mars fram till slutet av oktober kommer flygplanet trafikera sträckan Köpenhamn-New York på den sena avgången SK 901/SK 902. Reser man på torsdagar och fredagar kan man vara ganska säker att få flyga med just detta flygplan.

Vad tycker BusinessClass?

Undertecknad testade LANs business class redan år 2010 och var då mycket positivt överraskad till stolen på detta för oss skandinaver ganska okända flygbolag. Bekväm stol, massor med benutrymme och en inredning och färgval som skapade en avslappnad och harmonisk atmosfär. LAN valde dessutom att spela en video med vackra landskapsbilder från Chile under ombordstigningen vilket ytterligare förstärkte detta intryck. Med detta i minnet blev det enbart en positiv och förväntansfull reaktion när SAS meddelade att förhandlingar pågick om att leasa ett av dessa flygplan. Det är ett trevligt flygplan att åka med och även om kabinupplägget är traditionellt är det mycket som är bra, inte minst benutrymmet samt att stolen kan bli helt horisontellt platt, något som många efterfrågat. Även i economy class erbjuds en förbättrad produkt.

Kabinen i business class på LAN Chile år 2010 Inredningen är exakt densamma som på LAN med undantag för väggarna längst fram i kabinen som hos SAS är vita medan de hos LAN (åtminstone i dåvarande flygplan) var i någon form av mahogny. Underhållningssystemet slogs aldrig på under testflygningen till Köpenhamn, dock levererade hårdvaran (skärm och fjärrkontroll) en mycket bra upplevelse i LANs regi, åtminstone år 2010 låg dessa i absolut framkant och bör stå sig hyfsat i konkurrensen ännu idag. Flygplanet kommer säkerligen bli populärt hos många frekventa resenärer. Att få veta om det är just detta flygplan som används är ganska enkelt om man kan finna en webbsida som visar seat maps för en viss flygning. Tittar man på kartan för premium economy/SAS Plus vet man att det är detta flygplan om det är åtta stolar i bredd (2-4-2), på alla andra flygplan är det sju stolar i bredd (2-3-2).

More from BusinessClass.com