BusinessClass.se testar Qatar Airways nya business class på Boeing 787 Dreamliner

12. Mar 2012
by Jacob

Qatar Airways presenterade sin nya business class under ITB-mässan i Berlin och BusinessClass.se fick en chans att titta närmare. Stolarna kommer finnas i Boeing 787 flygplanen som börjar levereras i sommar. Qatar Airways har beställt inte färre än 60 plan varav fem kommer levereras under 2012 och sättas i trafik på rutten London-Doha.

Text och bilder: Jacob Molin och Martin Björnström

Stolarna levereras av B/E Aerospace precis som

Lufthansas nya säten

men det är mycket som skiljer. Qatar Airways har valt 1-2-1 konfiguration vilket gör att kabinen kommer vara luftig och öppen. Stolar med fönsterplats är vridna utåt mot fönstret vilket ger en privat känsla. I kabinens mitt är stolarna vridna mot varandra precis som hos nya Lufthansa Business Class.

Qatar Airways nya business class på Boeing 787 Dreamliner

Qatar Airways nya business class på Boeing 787 Dreamliner Demonstrationen börjar med citatet "

Vårt mål är att erbjuda en First Class upplevelse till ett Business Class pris i våra nya Boeing 787

". Varje 787:a kommer ha 22 säten. Qatar Airways kommer erbjuda Wifi och mobiltäckning ombord men telefonsamtal kommer inte vara möjligt för att minimera att passagerare stör varandra. SMS kommer med andra ord fungera fint.

Qatar Airways nya business class på Boeing 787 Dreamliner

Foto: Qatar Airways pressbild

Qatar Airways nya business class på Boeing 787 Dreamliner

Qatar Airways nya business class på Boeing 787 Dreamliner När sätet är fällt till flatbed blir den två meter lång. På bilden syns hörlurarna av typen "Noice Cancelling" som påminde om Bose QuietComfort men var av annat (eget?) märke.

Qatar Airways nya business class på Boeing 787 Dreamliner Sätet har ett antal snabbknappar för att justera stolens läge samt möjlighet att justera svankstöd och aktivera massagefunktionen.

Qatar Airways nya business class på Boeing 787 Dreamliner Qatar Airways erbjuder 1000 olika filmer och TV-avsnitt genom det imponerande IFE systemet. På Boeing 787 styrs allt via en fjärrkontroll som påminde mycket om en Android mobiltelefon (dock med kabel). På denna prototyp var inte allt fungerande och det krävs en putsning innan systemet är riktigt bra. Det fanns oändligt med knappar och systemet laggade när vi vred kontrollen från vertikalt till horisontellt läge.

Qatar Airways porslin, champagne, necessär och pyjamas Qatar Airways nya businessclasskoncept innehåller allt från pyjamas och amenity kit till dukning och Champagne. På bilden ovan hittar du Champagne Veuve Clicquot - La Grande Dame, 1998 som serveras i Business Class. Som helhet känns satsningen helhjärtad och att dom lyckats skapa en produkt som ligger en snäpp över många konkurrenters erbjudande i Business Class. Det blir intressant att testa konceptet i luften framöver.

More from BusinessClass.com