British Airways-bussen: London City till JFK

24. Aug 2011
by Concorde

BA Club World London City. 32 säten endast businessklass.

Föga överraskande är sträckan London - New York en av världens mest trafikerade. Premium kabiner, dvs allt över turistklass har historiskt varit mycket lönsamma. business och första klass är guldgruvor förutsatt att den globala ekonomin inte är i botten.

Text och foto: Alex Jasinski Vad som driver trafiken mellan städerna i största grad är givetvis Banking och Finance. Square Mile samt Canary Wharf i London och Wall Street 'across the pond'. Lägg till rejäla volymer av semesterresor mellan städerna och vi har en enorm marknad. Bor man i London är det inget ovanligt att man tar en weekend på Manhattan. Halvdag på kontoret fredag för att hoppa på en eftermiddags flight som landar i New York strax före middag. Endast från Heathrow finns det 29 flighter all välja emellan. Hem på en av kvällsflighterna från JFK med ankomst måndag morgon. Frukost, uppfräschning och klädpress i Arrivals Lounge före transport direkt till kontoret. Både BA och Virgin erbjuder detta på LHR.

Mördande konkurrens med andra ord

. Dom stora aktörerna är BA, Virgin Atlantic och American Airlines. Dom två förstnämnda spelar i en egen liga vad gäller lounger och premium upplevelse. Hösten 2009 lanserade BA ytterligare två dagliga flighter till JFK. Men inte från Heathrow utan London City. Många ögonbryn höjdes och skeptikerna var inte sena med att såga konceptet. Varför frågade många?... För att spara tid och erbjuda en unik produkt med fokus på affärsresenären. Det kan låta bisarrt men det veckopendlas en hel del mellan London och New York i businessklass och första klass (red. anmärkning). - LCY ligger ett stenkast från Canary Wharf och 15-20 minuters transport från City of London. Jämför med att ta sig till Heathrow vilket en bra dag kan gå på 40 minuter och en dålig dag det dubbla. Med 20 minuters incheckning, dedikerad säkerhetskontroll och lounge är tanken att till det extrema minimera tid i transit och på flygplatsen. Men hur går det ihop med JFK? Passkontrollen kan vara en mardröm med timslång väntan. Lösningen var enkel och oerhört praktisk. Eftersom maskinen, en skräddarsydd Airbus A318 med 32 business säten, inte kan starta med full tank från LCY behöver den gå ner och fylla på bränsle före hoppet över Atlanten. Shannon på Irland har sedan en längre tid haft s.k. US Pre-Clearance faciliteter. Man får alltså sitt pass stämplat på Irland och landar i USA som inrikes passagerare. Genialiskt. Självfallet tankas planet också. Två flugor i en smäll samt en fiffig lösning på ett tekniskt dilemma. Från New York flyger man direkt eftersom det går att tanka fullt.

Resan:

För dom flesta i Sverige är värdet med LCY självklart litet. För Londons affärsfolk är det som vi redan fastställt ovärderligt. Fokus i reportaget kommer alltså ligga på sträckan LCY - JFK och mindre på 'feedern' mellan Arlanda till Heathrow. Det ska dock flaggas för att BA sedan årskiftet flyger direkt till London City 2 ggr per dag. Resan gjordes i december 2009 och tjänsten lanserades september samma år. På Arlanda huserar BA i Terminal 5 och har hyrt in sig i en tredjeparts lounge som drivs av Menzies Aviation.

Att ta sig från LHR till LCY kan vara något omständligt. I detta fallet hade det medvetet planerats in en lunch i Chelsea på vägen till LCY. Om man ändå ska in till London kan man lika väl möta upp med bekanta för en 'boozy' pub lunch. Väl på LCY möts man först av en Concierge vid terminal entrén. Din väskor tas om hand precis som på ett hotell. Du behöver inte dricksa. Inne i terminalen finns ett antal dedikerade diskar endast för de två dagliga flighterna BA001 och BA003 till JFK. Notera att flighterna fått ärva sina nummer från något väldigt speciellt. 001 samt 003 har varit vilande sedan Concorde togs ur bruk 2003.

Kö?

Säkerhetskontrollen är dedikerad och självklart utav Fast-Track kaliber. Väl igenom slussas man förbi en mindre Tax-Free och längst ut i LCY piren till den dedikerade loungen. Det bjuds på snacks, frukt samt vin, bubbel och ett fåtal spritsorter. Den håller inte samma kaliber som andra BA lounger men det är ju inte tänkt att man ska spendera mycket tid här.

BAby bussen längst bort.

Loungen.

Produkten.

Kabinen heter Club World London City. Man sitter två och två istället för Ying Yang som på övriga maskiner. Sätena togs fram specifikt för denna kabin som en sorts differentiering. Servicen ligger nästan i nivå med första klass och det är medvetet. I nedfällt läge ligger man bekvämt på dom nästan 2 metrarna. Gott om axelbredd.

Det bjuds på en appetizer på vägen till Shannon.

I shannon kliver man av planet för att få passet stämplat och inträde i USA. Kö?

Åter ombord har man drygt 6 timmar att njuta av en ytterst exklusiv resa. Känslan är inte långt ifrån att man åker i en privatjet. Servicen håller hög klass och det bjuds på bra viner, Champagne och tre rätters måltid.

Resan flyter på och det är ett mycket behagligt sätt att ta sig över Atlanten. Ca. en timme före landning bjuds man på en lättare måltid. Glasen hålls välfyllda under resans gång. Passar man inte sig finns risken för runda fötter vid ankomst. Flera gånger under resan påmindes man om att det är en unik upplevelse som är få förunnat. Det känns märkligt att inte sitta i en Jumbo eller en 777 ovan Atlanten. En av resans höjdpunkter är ankomsten till JFK. Från att jag lämnade planet satt jag i en taxi utanför Terminal 7 på fem minuter. Suveränt helt enkelt.

The greatest city in the world.

The original BA001

BA behövde inte investera många kronor på att få returen till London City att fungera. Man har redan en 'egen' terminal på JFK. Terminal 7 har BA som största hyresgäst och det är enligt många BA reguljärer den bästa stationen i deras nätverk.

Business, Första klass samt Silver och Guld medlemmar använder en helt separat del med incheckning, kundtjänst och säkerhetskontroll. Det finns tre BA lounger i terminalen. Silver och Club World passagerare använder The Terraces som är en stor fräsch lounge och gillad av många. I anslutning till den finns Pre-Flight Supper som är en restaurang med buffe för Business/Club World passagerare för alla BA flighter som lyfter efter 19.00; s.k. Sleeper Service. Man äter på marken istället och maximerar antalet sovtimmar ombord.

Mellan 18.00 och 23.00 lyfter det upp till 8 BA flighter från JFK. Det finns en mindre dedikerad Guld korts lounge (First Lounge) samt även ett Concorde Room endast för första klass samt ett fåtal utvalda med ett s.k. Concorde Room Card. Som LCY passagerare har man självklart tillgång till Pre-Flight Supper. Det finns också ett Elemis Spa i denna lounge med flera behandlingar att välja mellan samt rejäla duschrum med plats för ombyte. Efter middag och en skön dusch går man en kort promenad till gaten för bussen tillbaka till LCY. Det ska tilläggas att många av passagerarna som väntar på dom vanliga stora BA maskinerna ser förundrade ut när en liten grupp människor kliver på en pytte liten maskin med destination London. Ombord möts man av entusiastisk personal som delar ut täcken och skönhets pack med diverse krämer, tandkräm och tandborste samt sovmasker. Klockan tio, alltså sex timmar senare vaknar man med tjugo minuter kvar till landning i London. Frukost serveras om man så önskar. På City Airport finns ingen arrivals lounge a la Heathrow men vill man erbjuds fri transport till Marriott några minuter bort där man kan fräscha upp och äta frukost. Nästan alla väljer att åka direkt till kontoret dock. Får vår del blev det en faktiskt mycket smidig transit till Heathrow. BA ger ut gratis Oyster Card (Magnet kort för Londons kollektivtrafik) som är laddat med tillräckligt många pund för att ta sig till Heathrow. Det tog en timme och 15 minuter från LCY till Loungen på Heathrow via Docklands Light Rail och Underground. En taxi hade tagit längre tid och kostat en tusenlapp. Väl i Galleries First, som är Guldkorts loungen inser man att det är ett smart genomtänkt koncept som borde fungera. I skrivande stund är svaret ja och det finns planer på att utöka med flighter till Washington. Avslappning och spotting på Heathrow T5.

Hur lyder domen? Klockrent för de som man faktiskt riktar sig till. För oss i Sverige som kombinerar med möten i London är det också en fullträff. För semesterfirande svenskar som skall till New York inte lika mycket, om man nu inte vill göra något annorlunda, extravagant och mycket lyxigt för sin partner vilket var fallet när detta reportage gjordes.

More from BusinessClass.com