Sykle i ferien, skryt på sosiale medier og bedre trivsel hos Ryanair - her er de nye reisetrendene

7. Nov 2014
by Jacob

I disse dager avvikles den årlige reisemessen World Travel Market i London hvor det også de nyeste reistrendene ble presentert - WTM Global Trends Report 2014. Her er de nye trendene i følge ekspertene. 

Peer-to-peer-reiser mer populært

En voksende trend er såkalt peer-to-peer-reiser, hvilket innebærer at deler av reisen organsieres direkte mellom to priavtpersoner, f.eks. at man bor eller spiser måltider hos en privatperson. Et velkjent eksempel på dette er nettsiden Airbnb. I Storbritannia oppgir 10 prosent av alle feriereisende at de har booket gjennom en slik nettside. 86 prosent av disse sier at de kommer til å gjøre det igjen. I USA er samme tallet 14 prosent. Innen reiseindustrien sier 20 prosent av firmaene at de på en eller annen måte har merket økningen av denne reisegruppen. Peer-to-peer-trenden sprer seg nå også mot måltider og sårlig gjelder dette i Europa hvor mange søker muligheten til å spise autentisk lokal mat sammen med lokalbefolkningen. Flere nettsider har sett dagens lys, bl.a. Eatwith.com og Bookalokal og disse ventes å øke i omfang og popularitet.

Ryanair vokser i anseelse

Det irske lavprisflyselskapet Ryanair har i følge rapporten vokst i anseelse. Etter mye negativ publisitet introduserer man kampanjen i"Always Getting better" med blant annet tildelte sitteplasser ombord, mer håndbagasje og forbedret nettside. Hele 44 prosent sier at det har blitt bedre å fly Ryanair siden de har forbedret sin kundeservice og 14 proent sier det har blitt veldig mye bedre. Den viktigste forbedringen er økt håndbagasje.

Sykling tar over for golf i popularitet

Sykling har blitt en mer populær sysselsetting i ferien og spesielt for middelaldrende menn. Tidligre var det golf som gjaldt, ikke minst i USA hvor toppspilleren Tiger Woods på begynnelsen av 2000-tallet lokket 25 millioner amerikanere til en golfbane. Samme tall for fjoråret var 19 millioner. Istedet er det sykling som overtar, antall sykkelturister i USA vokste fra 3,5 millioner i 2012 til 3,8 illioner i 2013 og man regner med videre vekst. Etterspørselen etter sykkelferier har fått et kraftig oppsving og noen reisebyråer oppgir en økning på så mye som 70 prosent i løpet av de siste fem årene. Fremfor alt går dette hånd i hånd med et ønske om å få autentiske opplevelser på sin ferie. Europa og California er de mest populære destinasjonene.

Trådløst internett viktig på reisen, og mer teknologi er på vei

Teknologi og oppkobling får en større påvirkning på reisen. 19 prosent av de spurte feriereisende oppgir at de benytter sin mobiltelefon på reisen og mer enn 40 prosent oppgi rat tilgang på trådløst internett påvirker reisevalget. F.eks. valg av hotell. Dette til tross for at mange mobiloperatører har redusert roaming-kostnadene. Bærbar elektronikk spås også en stor fremgang, f.eks. klokker med internettforbindelse som kan tilby reisende ulike tjenester. Samme elektronikk kan f.eks. benyttes for å gi veibeskrivelse til et hotell, eller som romnøkkel eller boardingkort på flyplassen. I dag finnes modeller fra bl.a. Sony, Samsung og Google men i 2016 ventes det store gjennombruddet av det man i bransjen kaller s"wearable electronics".

"Braggies" tar over for selfies

Antallet brukere av sosiale medier fortsetter å øke, bare i 2013 økte antallet med 18 prosent til 1,7 milliarder i hele veien. Også reiseindustrien har fulgt bra med og de fleste store kjeder er i dag represntert på Facebook, Twitter og Instagram. Fremtiden for sosiale medier for reiseindustrien tror man dog ligger i hva mn kaller "braggies", et foto som tas på hotellet eller feriedestinasjonen og som publiseres på sosiale medier innen ti minutter etter ankomst. Braggie (engelsk for skryt) handler som navnet antyder om å skryte for sine venner om det man opplever. Allerede i dag har "braggies" fått stor spredning med imponerende tall for opplastinger og hotellbransjen ventes å følge etter for å få PR, eksempelvis med gratis WI-FI og muligheter for opptjening av poeng til dem som legger ut bilder fra hotellet på sosiale medier. Også flyselskap og reiseoperatører ventes å gjøre det samme.

Sportsturisme ffortsatt en sterk nisje

Til tross for politisk ustabilitet og heftige debatter fortstter sportstursime sin fremgang. I Rio de Janeiro, som nylig var vertsland for fotaball-VM, vokste antallet bookinger med 69 prosent. Og en besøkende strømmer til i ettertid av arrangementet. Politisk ustabilitet ser heller ikke ut til å skremme. Til tross for den politiske situasjonen i Russland og et kontroversielt vinter-OL i Sotji oppgir 65 prosent av de spurte  at de kommer til år eise tuil fotball-VM i Russland om fire år. Et lignende resultat gjelder for fotball-VM i 2022 som skal avvikles i Qatar, også dette et veldebattert tema blant annet på grunn av klima og varmen. Rapporten og trendene for  WTM Global Trends Report 2014 og WTM 2014 Industry Report har blitt laget i samarbeid med Euromonitor International.

World Travel Market Trends Report 2014

More from BusinessClass.com