Onsdag 10 september kl 06.40 var det avgang for det første SAS-flyet fra den nye Star Alliance-terminalen, Terminal 2 på London Heathrow. En æra var over når SAS etter flere tiår flyttet ut av terminal 3 og en ny klokke begynte å tikke når SAS-innsjekkingen gjenåpnet tidlig på morgenen 05:15 i terminal 2. BusinessClass.no var med på den høytidlige innvielsessermonien i den nye terminalen.
Terminal 2 - Star Alliance nye hjem i London
Terminal 2, også kalt The Queen's Terminal, er Heathrows eldste terminal. Navnet kom naturligvis fra dronning Elizabeth II som en gang i tiden innviet terminalen. Den gamle terminalen var dimmensjonert for 1,2 millioner passasjerer men håndterte nærmere ti ganger dette tallet før den til slutt ble stent og revet for å gi plass for en helt ny terminal. I mars 2014 var BusinessClass.no med på en "bak kulissene"-tur i terminal 2. Etter kaoset som oppstod når termianl 5 så dagens lys, gjorde flyplassledelsen alt i sin makt for å forhindre en lignende situasjon. Den 4 juni i år ankom det første flyet på "nye terminal 2" som den 23 juni formelt ble innviet, denne gangen av The Queen. Terminalen har dermed fortsatt fått beholde sitt navn. I løpet av terminalens tre første driftsmåneder har det ikke vært noen problemer.
Inngangen til "nye The Queen's terminal" Terminal 2 kommer til å håndtere samtlige Star Alliance-flyselskap som trafikkerer London Heathrow. Flyselskapene flytter i ulike faser og først ut ble United Airlines 4.juni. SAS flyttet 10.september og 22.oktober flytter de siste selskapene. Totalt kommer 26 selskaper å trafikkere terminal 2. I tillegg til Star Alliance-selskapene, også Germanwings, Aer Lingus samt Virgin Atlantics innenriksflyvninger i Storbritannien. Årsaken til dette er at terminal 2 er den eneste terminalen i tillegg til terminal 5 som har fasiliteter for flyvninger innen Storbritannia og til Irland.
Noen nøkkeltall
Terminal 2 har kapasitet for 30 millioner passasjerer med opp til 80.000 passasjerer daglig. Mot slutten av inneværende år er det ventet at terminalen håndterer 177 daglige flyvninger til 51 destinasjoner med 26 selskap og 20 millioner passasjerer. Terminalen har kostet 2,5 miljarder pund å bygge og har involvert 35.000 mennesker. Hele 24.000 personer kommer til å ha terminal 2 som sin arbeidsplass. SAS er et relativt stort flyselskap på London Heathrow med 39 flyvninger per dag til fem destinasjoner - Stockholm, Göteborg, København, Oslo og Stavanger. Totalt innebærer det 272 ukentlige flyvninger. Terminal 2 er 210.000 kvadratmeter stor, like stor som 25 fotballbaner, og har to terminalbygninger som har fått navnene T2A (hovedterminalen) og T2B (satellitterminalen). T2A har 5 etasjer, 12 gater (hvorav to kan håndtere Airbus A380), 10 parkeringsplasser og kan håndtere både internasjonale flyvninger og innenriksflyvninger. T2A ska i første omgang benyttes for flyvninger innen Europa.
Transithallen T2B er satellitterminalen som bindes sammen med T2A via en lang tunnel. T2B har 14 gater og 14 parkeringsplasser. T2B kan kun benyttes for internasjonale flyvninger. SAS regner med at 60 prosent av deres flyvninger kommer til å gå fra T2A og 40 prosent fra T2B.
Stort utvalg av lounger for Star Alliance-passasjerer
Totalt finnes seks lounger i terminal 2 hvorav fire for Star Alliance. I T2A finnes Lufthansaloungen som er en generell Star Alliance-lounge som SAS benytter. I T2B finnes tre Star Alliance-lounger - United Airlines, Air Canada og Singapore Airlines. Dessuten har Aer Lingus en Gold Circle Lounge og det finnes en tredjepartslounge som drives av Plaza Premium hvor man kan betala for å besøke. Det finnes dessuten en ankomstlounge i terminal 2. Lufthansaloungen, som SAS skal benytte, åpner først den 1 oktober samtidig som Lufthansa flytter til terminal 2. Frem til denne datoen henvises SAS-reisende til Plaza Premium-loungen (T2A) eller Uniteds lounge (T2B), avhengig av hvilken av disse som ligger nærmest avgangsgaten.
Waves ved innsjekk, butikker og restauranter etter sikkerhetskontrollen
Terminal 2 minner mye om terminal 5 rent layoutmessig. Design og konstruksjon har klare likhetstrekk med en transitthall som består av to etasjer - en hovedetasje og en balkong rundt transitthallen hvor man kommer etter innsjekking og sikkerhetskontroll. Innsjekkingen består av tre "bølger" , "waves", som skal gjøre prosessen hurtigere og tydligere. Wave 1 inneholder innsjekkingsautomater for selvbetjening, totalt 66 stykker. Wave 2 inneholder skranker for å levere bagasje dersom man har sjekket inn på automat. Til slutt finnes Wave 3 med tradisjonelle innsjekkingsskranker for premiumpassasjerer, hvilket innebærer passasjerer i business class, første klasse og reisende med gullkort. I SAS´ tilfelle innebærer dette SAS Plus.
Avgangshallen Innsjekkingsområdet er oppdelt i fire soner, , A-D. SAS holder til i sone D, hvilket er den største sonen. SAS premiuminnsjekkingsdisker ligger ved C11 og C12, i slutten av sone C, og baggage drop skrankene ved D1-D4. SAS billettkontor ligger også i sone D.
SAS premium check-in Sikkerhetskontrollen har i alt 21 sluser, 17 ordinære og 4 fast track som er tilgjengelig for reisende i SAS Plus eller er EuroBonus-medlemmer på Gull, Diamantnivå eller Pandionnivå. Etter sikkerhetskontrollen kommer man til transithallen som har 52 butikker, 17 barer og 7 restauranter. Blant disse kan det nevnes John Lewis, verdens første John Lewis-varehus på en flygplass, og The Perfectionists' Café som drives av den Michelinbelønnede kokken Heston Blumenthal.
Innvielse i terminal 2
Kl 06.20 klippet SAS General Manager i Storbritannia, Hans W Dyhrfort, høytidlig båndet for den første SAS-avgangen noen sinne fra terminalen, SK 500 til København, passende nok en av SAS´ retromalte Airbus A319 fly. Kort tid etter var det også avgang for den første flyvningen til Stockholm hvor en av flyvertinnene i anledning dagen hadde kledd seg i en av de gamle SAS-uniformene fra 50-tallet.
Snorklipping før avgang til København Hans fortalte om hvordan SAS startet i terminal 2 i 1955 og om hvordan det nå føltes fantastisk å være tilbake igjen, mer enn 50 år senere. Ringen er sluttet. Han fortalte også for passasjerer som eventuelt var morgentrøtte ved 6-tiden at det var enda verre på den tiden da SAS hadde nattflyvninger mellom Storbritannia og Skandinavia.
Besetningen på den første flighten til Stockholm Innvielsen skal feires gjennom hele dagen i forbindelse med med samtlige 21 avganger frem til klokken 21:00. I Terminalen finnes også muligheter for å ta bilder ved en SAS-monter og vinne SAS-priser i en sosiale medier konkurranse der toppremien er en reise. Samtlige reisende får dessuten en liten folder med et diplom som viser at man fløy fra Heathrow på denne spesielle dagen.
Fremtiden for Heathrow
Heathrow har nå fem terminaler i bruk og det finnes en plan om hvordan Heathrow skal se ut i fremtiden med en tydligere oppdeling av flyselskap og allianser. Terminal 1 ska på samme måte som terminal 2 rives og bygges opp på nytt, dette ventes å skje i løpet av 2016. Tanken er at terminal 2 ska bli ett komplement og en forlengelse av terminal 2. Terminal 2 er Star Alliance sitt hjem Heathrow, hjem for 26 flyselskap og eventuelle fremtidige Star Alliance-medlemmer. Terminal 3 kommer til å benyttes av diverse flyselskap, først og fremst av flyselskap uten noen kobling til noen av de tre store alliansene. Terminal 4 kommer til å bli Skyteams terminal på Heathrow. Terminal 5 kommersom i dag å benyttes for British Airways og andre flyselskap i One World.
SAS baggage drop
1955 var SAS her for første gang.
Dagens andre SAS-avgang, med ordentlig priority boarding
Besetningen på flyvningen til Stockholm.
SAS førsta flyvninger till København, Oslo og Stockholm
To fly, to serve. That is the tagline of the UK’s main carrier British Airways. It takes pride in offering reliable and friendly service...
Read more
If you are looking for a discreet, private bolthole when visiting Rome rather than one of the larger grand dame properties, then take a...
Read more
A Business Class seat invariably comes with great comfort, superb food & beverages, faultless service, but often with a hefty price tag...
Read more