Innvielse av Finnairs nye Premium Lounge i Helsinki - med egen badstue

14. Aug 2014
by Jacob

I går var det innvielse av Finnairs nye Premium Lounge på Helsinki Vantaa flygplass, en etterlengtet nyhet da den nåværende loungen for langflyvninger har vært sprengt kapasitetsmessig. Businessclass.no var på plass på innvielsen for å se nærmere på interiøret, prøvesmake maten og ikke minst prøve den nye badstuen. 

En ny lounge for gullkortholdere som reiser utenfor Schengen

Loungen er beliggende i non-Schengendelen på Helsinki Vantaa flyplass, i det som populært kalles "Asiaterminalen", et navn som kommer av det høye antallet destinasjoner Finnair trafikkerer i Asia og som avgår fra akkurat denne bygningen. Loungen er nabo med den nåværende  non-Schengenloungen med felles inngang. Finnairs Premium Lounge er tilgjengelig for alle passasjerer som er medlem i Finnairs bonusprogram Finnair Plus på gull eller platiniumnivå. Alternativt for passasjerer som har Sapphire eller Emerald-status i One World. Adgang gis uavhengig kabinklasse så lenge man reiser samme dag med Finnair eller One World. Passasjerer som reiser i business class men ikke har noen av de forannevnte kortene henvises til den ordinære Finnairloungen til høyre for resepsjonen.

Nordisk design iinspirert av finsk natur

Loungen er designet av Vertti Kivi hos det finske designbyrået dSign Vertti Kivi & Co, samme firma som har designet

Finnairs nye business class

 og som dessuten har stått for designet i den nye Schengenloungen i Helsinki som åpner senere i høst.

Finnair Premium Lounge med Space Alive-konseptet Interiøret bygger på "Space Alive"-konseptet som er tatt frem av Vertti Kivi selv. Konseptet er bygget omkring bruk av dynamisk lyssetting, farger og sinnsinntrykk som på ulike måter skal matche årstidene eller tiden på dagen. I loungen finnes flere videoprojeksjoner som skaper disse inntrykkene og som ser ulike ut avhengig av når man besøker loungen. Grunntanken er at Space Alive skal hjelpe til med å gi ro harmoni. Det er for øvrig samme konsept som skal benyttes i kabinene på de nye Airbus A350 flyene. Den øvrige innredningen er designet i klassisk nordisk design og finsk natur. Stolene i loungen er designet av Eero Saarinen og er i serien Tulip and Womb.

Mange ulike sittegrupper med ulika stoler

Loungen ärer ialt 407 kvadratmeter stor og har plass til totalt 122 besøkende. Den er oppdelt i flere ulike avdelinger med en hovedlounge med sittegrupper, en bar og restaurantdel, en mindre overetasje med utsikt mot flyene, et adskilt rom med hvilestoler, samt en relaxavdeling med dusjfasiliteter og kanskje det heftigste, en badstue.

Mat og drikke

Mat og drikke holder et betydelig høyere nivå enn den nåværende Finnairloungen på den andre siden av veggen. Gratis Champagne (Nicholas Feuillate) samt flere viner av god kvalitet. Dessuten finnes øl, ulike brennevinssorter, kaffe, te og alkoholfrie drikker.

Baren med vin og bra fingermat Maten består i hovedsak av oppskåret pålegg av god kvalitet som man plukker selv. Eksempelvis finnes det reinsdyrkjøtt og skinke. På innvielsesdagen fantes det imidlertid ferdige prøvesmakingstallerkner. Til dessert finnes skikkelige desserter og snacks. All mat i loungen serveres på Marimekkoservise og all drikke i Iittala Ultima Thule-glass, samme serie som benyttes ombord i Finnairs business class, opprinnelig designet for Finnair av Tapio Wirkkala i 1968.

Arbeid og avkobling

Det er gode muligheter for å arbeide i loungen og det finnes gratis trådløst internett og strømuttak ved de aller fleste plasser. I overetasjen til venstre etter trappen finnes et separat område med hvilestoler og hvite gardiner som skaper med privatliv.

Hvilestoler

Relaxavdeling med dusj og badstue

Det Kanskje beste med loungen er relaxavdelingen som ligger i en avskilt delt bak baren. I landet hvor det finnes fem millioner innbyggere og to millioner badestuer er det få ting som henger så nært sammen med Finland som akkurat badstuetradisjonen. For noen år siden fantes det et ordentlig spa på flyplassen (for øvrig på samme sted som denne loungen) med blant annet flere boblebad og en badstue. Spa´et var populært blant de besøkende, problemet var at de fleste som er i transit på Helsinki har omtrent en time mellom flyvningene, så da var det lite tid for et slikt besøk . Man kunne også betale seg inn her, men prisen var ganske så høy. Resultatet ble at dette ble lagt ned etter noen få år i drift.

Relaxavdelingen Det er knapt nok et spa vi snakker om  i Finnairs Premium Lounge, snarere en mindre relaxavdeling. Det finnes seks ulikedusjrom samt omkledningsrom for menn og kvinner med dusj. Disse er plassert rundt en liten hyggelig lobby med planter og stoler. Selve badstuen er ganske liten og er dimensjonert for 4-5 besøkende, omtrent det samme som i en vanlig familiebadstue. Den er for øvrig felles for mann og kvinner. Rett utenfor er det et forrom med ytterligere noen dusjer og nok av håndklær. Mange som besøkte Finnairs "Via Spa" når det var åpent har savnet fasilitetene, ikke minst under en lengre transfer, samtidig var det ikke økonomisk forsvarlig å drive et spa på den måten man gjorde det da. Ved å integrere badstuen som en del av loungen har man funnet et fornuftig kompromiss.

Badstuen, med badstuemodeller i anledning dagen I anledning åpningen hadde man hentet inn 3 modeller for å skape interesse i badstuen. Senere var det også mulig for de besøkende å prøve fasilitetene. BusinessClass.no var en av de få som takket ja til tilbudet og ble følgelig en av de første til å innvie badstuen i Finnairs lounge. Vi var godt fornøyd med opplevelsen som var avslappende etter en lang og hektisk dag. Men som sagt, badstuen er ikke spesielt stor.

Hva synes BusinessClass?

Dette er bra gjennomført av Finnair. Designet er lekkert, ikke minst med de ulike projeksjonene som kan skape ulike uttrykk. Disse ble demonstrert under de drøye to timene vi var i loungen, og etter vår mening lykkes de bra med å skape ulike sinnsinntrykk. Mat og drikke holdt et bra nivå og det var fint med gratis Champagne. Det fantes tre hvite viner og tre røde viner som alle var av god kvalitet. En av de røde var eksempelvis en Châteauneuf-du-Pape. Det gjenstår å se om disse blir værende eller om det er litt ekstra nå i begynnelsen. Det vi savnet var noe varmt å spise. Badstuen er naturligvis et høydepunkt, ai alle fall om man liker denne aktiviteten. Det er ikke mange lounger eller flyplasser som tilbyr dette i verden.

Ytterligere noen foto fra loungen:

Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

Finnair Premium Lounge, Helsinki Vantaa

More from BusinessClass.com