Innvielse av Air France nye servicekonsept på mediumhaul

20. Apr 2015
by Jacob

Forleden var det innvielse av Air France nye produkt- og servicekonsept på mellomlange ruter innen Europa. Og valget falt på å holde innvielsen i Stockholm, en av de destinasjoner som får det nye konseptet. På plass fantes Air France toppsjef Frédéric Gagey og en rekke spesialinviterte fra Frankrike. Vi var med på Arlanda for å prøvesmake den nye maten i business class, servert på deres nye servise.

Det nye fulle servicekonseptet tilbys på flygninger med en flytid på over to timer og 15 minutter, hvilket eksmpelvis inkluderer ruten mellom Stockholm og Paris. I business class tilbys da to valg av hovedrett. Samtidig forsvinner det tidligere premium economy og erstattes med en ny billettype, economy flex, som eksempelvis gir Sky Priority-fordeler og sitteplass i en dedikert seksjon lengst frem i økonomiklassekabinen. Endringene er basert på en undersøkelse som er gjort med 10.000 ulike synspunkter og gjøres for å bedre tilpasse produktene til markedet og konkurransen. Man ønsker at business class skal fremstå som et seriøst premiumalternativ samtidig som det tidligere premium economy-produktet føltes utdatert.

Nytt matkonsept i business class og economy class

Det nye matkonseptet er ment å etterligne hva man får på langflygninger. I business class serveres en velkomstdrink fulgt av to valg av varm mat med vin eller Champagne. Serveringen avrundes med en separat kaffeservering med avec etter at brettet er hentet. På morgenen serveres alltid frokost, uansett flylengde, og varmt brød finnes på samtlige avganger. Business class får nå også en dedikert flyvertinne som kun jobber i business class. Samtidig har et nytt servise kommet på plass, designet av Jean-Marie Massaud. Han har til og med designet de nye grå serveringsbrettene som har hans signatur på siden. Fra Stockholm er det LSG Sky Chefs som står for cateringen og vi fikk mulighet til å teste to av de rettene som serveres ombord - en fiskerett samt en asiatiskinspirert kyllingrett. På flygninger lengre enn to timerr og 15 minutter tilbys nå som sagt to hovedrettvalg, tidligere hadde man ikke noe valg.

Ny mat i Air France business class

Ny mat i Air France business class I economy class serveres croissanter og smørbrød alternativt noe søtt eller salt avhengig av flygningens lengde og tid på dagen. På lengre flygninger, som eksempelvis Stockholm-Paris kommer det til å serveres noe mer typisk mat med varmt innhold - ikke bare snacks. Alkoholfrie drikker samt øl og vin tilbys gratis som før. Noen planer finnes ikke idag for å fjerne gratis mat og drikke i  economy class og i følge Air France mediumhaul-ansvarig Alain Hervé Bernard handler det om at folk helt enkelt forventer seg å få noe å spise ombord på Air France. Man man redusere kostnader kostnader finnes andre saker man kommer til å fokusere på enn mat og drikke. Det finnes helt enkelt en så nær kobling mellom Air France, Frankrike og mat. Derimot vurderes det om å eventuelt introdusere tilvalgsmuligheter, å eksempelvis kunne forbestille ulike retter utover det som serveres gratis ombord.

Premium Economy har blitt Economy Flex

I begynnelsen av april forsvant premium economy som kabinklasse innen Europa og tilbys nå kun på langflygninger. Som erstatning har Air Francelansert ”Economy Flex” for forretningsreisende. Disse billettene gir Sky Priority-fordeler på bakken de er mulige å booke om. Ombord sitter man i economy class og det er økonomiklasseservice som gjelder, derimot finnes en separat seksjon lengst frem i economy class for dem med Economy Flex-billetter. Et konsept ikke helt ulikt det som søsterselskapet KLM har med sin Economy Comfort. Også reisende med Flying Blue Gold og Platinum kan velge en plass i denne seksjonen.

Nye seter ombord

Med start i april 2015 kommer nye seter suksessivt å installeres ombord i samtlige klasser, laget i skinn. 24 fly av typen Airbus A319 kommer til å få de nye setene i løpet av det første halvåret 2015, i løpet av neste år kommer ytterligere 25 fly av typen Airbus A320 å få de nye setene. Totalt kommer 7.800 nye seter å installeres.

Air France nye seter innen Europa Setene produseres av British Aerospace og har blant annet justerbar nakkestøtte, knagg for jakke etc. samt koppholder.

Air France nye seter innen Europa Ombord er benplassen noe større på de fremste radene (30 tommer seat pitch) mens det lengre bak i flyet blir en en tomme mindre.

Air France nye seter innen Europa

Test av internet ombord

I løpet av sommeren 2015 kommer Air France også til å teste trådløst internet ombord i samarbeid med Orange. Den nye tjensten innebærer at man kan surfe på internet, lese epost og se på live-TV og TV-serier ombord på flyene. Den nye tjensten kommer til å testes i en tremånedersperiode på to Airbus A320.

Frédéric Gagey, Adm Dir Air France

More from BusinessClass.com